G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO35,11
GBP41,82
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.324,97
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Elon Musk Neden Ay Yerine Mars’a Gitmek İstiyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elon Musk, neden Ay yerine Mars’a gitmek istiyor?

Atmosfer

İlk ve en önemli sebebi atmosfer. Ayın yer çekiminin düşük olması sebebiyle atmosfer uzaya karışmıştır. Fakat Mars’ın atmosferi halen yerli yerinde durmaktadır.

Şu andaki imkanlarla ve hatta önümüzdeki 100 yıllık imkanlarla bile atmosfersiz bir gezegene, atmosfer oluşturmak imkansıza yakındır. Fakat atmosferi olan bir gezegenin atmosferini yaşama uygun hale getirmek çok daha kolaydır.

Üstelik bunu yaparken makinelere de ihtiyacımız yok. Her yerde yetişebilen alglerle bu işlemi çok kolay başarabiliriz. işlemi daha da hızlandırmak adına bu canlıların bazıları mutasyona uğratılabilir.

Yer Çekimi

Elon Musk, Ay yerine Mars’a gitmek istemesinin 2. sebebi ise yer çekimi.

Biliyorsunuz ki Ay’ın yer çekimi Dünya’ya göre çok düşük miktardadır. Yer çekiminin düşük olmasının tek olumlu yönü yüksekten düştüğünüzde ölmeyecek olmanızdır. Olumsuz yönleri ise saymakla bitmez.

Düşük yer çekimine sahip bir ortamda yaşamak kemik ve kas erimelerine sebep olmaktadır. Günde 12 saat vücut geliştirme egzersizi yapmayacaksanız Ay’da yaşamayı aklınızdan bile geçirmeyin.

Şimdi diyeceksiniz ki: “Uzay istasyonunda çalışanların kasları neden erimiyor?” Hemen cevap vereyim: Onların da eriyor. Onların da gündelik yapmaları gereken egzersizler var.

Zaten onlar bile uzayda çok uzun zaman geçiremiyorlar. En dayanıklı astronotun bile belli bir süre sonra vücudunda ciddi sağlık sorunları meydana gelmekte.

İsterseniz bir astronotun Dünya’ya döndükten sonraki halini hep beraber inceleyelim.

Yer çekimi ile ilgili diğer sorunumuz ise kalp-damar sistemimizdir. Kalp-damar sistemimiz Dünya’daki yer çekimine uyum sağlayacak şekildedir. Düşük yer çekimli ortama girdiğimizde ister istemez tansiyonumuz da yükselmekte. Peki Mars’ın yer çekimi çok mu normal? -Hayır.

Ama en azından Ay’a göre daha insancıl. Bilim insanları, Ay’ın yüzeyinde ince bir tabaka halinde su olduğunda yer altında ise milyonlarcası olduğuna inanmakta.

Fakat yine de kesinlik yok. Mars’ta ise durum daha iç açıcı. Mars’ta doğal su kaynaklarına, göl ve deniz yataklarına benzer irili ufaklı yer şekillerine rastlanmıştır. Tabi bu kanallar ve diğer yer şekilleri Mars’ta su olma ihtimalinin Ay’da su olma ihtimalinden daha yüksek olduğunu göstermekte.

Para / Maden

Bir diğer sebep para. Mars’ta önemli miktarda değerli maden olduğuna inanılmakta.

Bir diğer neden ise sıcaklık. Ay’da gündüz sıcaklığı kaynayan suyun sıcaklığına yakınken Gece sıcaklığı ise ortalama -150 derece. Bu sıcaklıklar ne yaşamaya ne de tarım yapmaya müsait değil. Mars sıcaklığı ise atmosfer nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklığına daha yakındır.

Bir diğer sebep ise gün uzunluğu. Mars’ın bir günü Dünya’nın bir gününe oldukça yakındır. Ay’ın bir günü ise Ortalama 29.5 Güneş gününe denk gelmektedir. Yani Ay’da yaşayan bir insan Ortalama 15 gün geceyi 15 gün gündüzü yaşayacaktır. Bu da insanların alışkın olduğu saat düzenini alt üst edecektir.

Son bir sebep daha var ama bu oldukça fantastik bir sebep. Bir gurup insan, ayın zaten sahili olduğunu ve bu yüzden Elon Musk’ın Mars’a gitmekten başka seçeneği olmadığını savunmakta.

Onlara göre Ay Dünya’nın yörüngesine uzaylılar tarafından bırakılmış yapay bir uydudur.

Elon Musk Neden Ay Yerine Mars’a Gitmek İstiyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!