G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,88
GBP40,63
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.429,24
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

El Bileğinde Şişlik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

El Bileğinde Şişlik / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? El Bileğinde Şişlik makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

El bilek şişlikleri klinikte sık karşılaşılan bir durumdur. Şişliğe bazen ağrı eşlik eder bazense ağrı olmayabilir.

Bilekte en sık görülen durumlarda biri gangliondur. Ganglionlar parmakları hareket ettiren tendonların kılıfından kaynaklanan iyi huylu kistlerdir. Ganglion kendini daha çok el bileği sırtında bazen iç tarafında küçük bir şişlik olarak gösterir. Birkaç mm olabileceği gibi 1-2 cm de olabilir. Genelde oldukça serttir. Bu yüzden hastalar doktora bileğimde kemik çıktı diye gelirler. Genelde ağrısız olsada bazen ağrı yapabilir. Klinik olarak genelde hastalar görsel bozuklukdan şikayet ederler. Tedavisinde halk arasında para bağlamak, zeytinyağı ile masaj yapmak gibi yöntemler olsa da bu gibi tedaviler etkisizdir. Aslında şikayet yoksa tedaviye de gerek yoktur. Vakaların büyük kısmında kendi kendine düzelir. Tedavi olarak el bileğinin gereksiz aşırı hareketten korunması, dinlendirilmesi ve bunun için gerekirse bileklik verilmesi, buz uygulama yeterlidir. Antiromatizmal kremler de kısmen işe yarayabilir. Nadiren büyük olduklarında iğne ile içindeki materyal çekilebilir ama genelde kistin içi çok yoğun adeta jel kıvamında bir materyaliile dolu olduğu için çekilmesi zor olabilir.

El bileğinde şişlik yapabilecek diğer bir durumda tenosnovitlerdir. Tendon kılıfları içerisine uzun eksen boyunda sıvı toplanması ile karaterizedir. Sebep çoğunlukla el bileğinin aşırı kullanılması ya da zorlanmasıdır. Ganglionların aksine ağrılı olma ihtimali daha fazladır. Tanı içi muayene, ultrason yada MR incelemesi yeterlidir. Tedavi olarak ganglionlardaki gibi istirahat, bileklik , buz uygulama, antiromatizmal krem ve haplar kullanılır. Farklı olarak bu hastalar tendon kılıfına yapılacak kortizon enjeksiyonundan çok fayda görürler. İnatçı vakalarda fizik tedavi de uygulanabilir.

El bileğinde şişlik ve ağrı yapabilecek en önemli hastalık grubu iltahaplı romatizmalardır. Bu hastalıklarda ağrı ve şişlik hemen daima beraberdir. Diğer lokal romatizmalardan en önemli ayırıcı özelliği genelde iki el bileğini beraber tutmasıdır. Genellikle parmak eklemleri de olaya eklenir. Bu gibi durumlarda hastaların bileklerinde şişlik lokal olmayıp tüm bileği tutar. Bazen ısı artışı kızarıklık da eşlik eder. Bilek hareketleri kısıtlı ve ağrılıdır. Hasta tipik olarak sabahları daha kötüdür ve sabah sertliği olur. Bu sertlik yarım- bir saat sürebilir. Bu durumlarda tanı koymak için muayeneye ek olarak kan tahlili çok önemlidir. Kandaki romatizmal testlerin yüksek olması klinik bulgularla beraber iltahaplı eklem romatizmaları için tanı koydurucudur. Ultrason ve kontrastlı MR incelemeleri de tanıya yardımcıdır. Tedavi ilgili iltahaplı eklem romatizmasına göre yapılır. İlaç tedavisi olmazsa olmazdır. Bazen bilekten kortizon enjeksiyonları da gerekebilir. Egzersizler ile eklem hareketlerinin donması önlenir. Bu gibi durumlarda tedavi uzun sürelidir.

Bilekte ağrılı yada ağrısız şişlik yumuşak doku romatizmaları ya da iltahaplı romatizmaların bulgusu olabileceğinden önemlidir. Böyle bir durumda hastaların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gereklidir.

El Bileğinde Şişlik

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!