G-CV0ZL47F6D
USD32,17
EURO35,05
GBP41,18
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.475,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ekonomistler 2020’de ne kadar daralma bekliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomistler 2020’de ne kadar daralma bekliyor? / Haberin Peşinde Urfa

Ekonomistler Türkiye ekonomisinin, dengeleri derinden sarsan corona salgını deneniyle 2020 yılında yüzde 3.4 daralmasını bekliyor. Hükümet, Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırılan 2021-2023 yıllarını kapsayan OVP’de salgından toparlanan ekonominin bu yılı %0.3 büyüme ile tamamlayacağını öngörmüştü. 

Türkiye ekonomisinin corona virüsü salgını nedeniyle 2009’dan bu yana ilk defa bu yıl yüzde 3.4 daralması beklenirken ekonominin 2021’de ise yüzde 4.1 büyümesi bekleniyor.

Reuters anketine katılan 48 ekonomistin tahminlerinin medyan değerine göre gayrı safi yurt içi hasılanın (GSYH) bu yılın tamamında %3.4 daralma yönünde.

Hükümet, Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırılan 2021-2023 yıllarını kapsayan OVP’de salgından toparlanan ekonominin bu yılı %0.3 büyüme ile tamamlayacağını, 2021 yılında ekonominin %5.8 büyüyeceğini öngördü.

Ankete göre GSYH’nin gelecek yıl ise yeniden büyümeye geçerek %4.1 artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu beklenti de hükümetin %5.8 öngörüsünün oldukça altında.

Ekonomik görünümün olası ikinci bir corona virüsü dalgasının yaşanıp yaşanmayacağına bağlı olduğunu ifade eden Credit Suisse analisti Berna Bayazıtoğlu, şöyle devam etti: “Yakın dönemin ötesindeki toparlanma, şirketlerin bilançolarının bu dönemde daha da bozulması ve politikaların güvenilirlik/görünürlük eksikliği gibi Türkiye özelindeki unsurlardan kaynaklanan belirsizliklere de bağlı olacak.”

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal / Fotoğraf: DepoPhotos

EKONOMİ SON OLARAK 2009 YILINDA DARALDI

Türkiye ekonomisi son olarak küresel finansal krizin ardından 2009 yılında %4.7 oranında daralmıştı. Bunu takiben 2010-2018 döneminde ise küresel düşük borçlanma maliyetlerinden güç bulan inşaat yatırımlarının desteğiyle her yıl ortalama %5’in üzerinde büyüdü.

Ancak ABD ile ilişkilerdeki gerilim ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığının azaldığı endişeleriyle tetiklenen 2018 kur krizi sonrasında art arda üç çeyrek daralma kaydetti. Ekonomi geçen yılın tamamında ise %0.9 büyüme kaydetti.

Yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için geçen yıl temmuz ayında faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, corona virüsü salgını sırasında da faiz indirimlerini sürdürdü. Banka Murat Uysal başkanlığında politika faizini bir yıldan kısa bir sürede %24’ten %8.25’e çekti. TCMB enflasyondaki artış ile birlikte fiyat istikrarını sağlamak için faizleri önce sabit tuttu sonra da artırdı.

Yarın politika faizi kararını açıklamaya hazırlanan TCMB’nin faiz artışına devam etmesi bekleniyor. Reuters anketindeki tahminlerin medyanına göre TCMB’nin politika faizini güncel %10.25 seviyesinden yıl sonuna kadar %11.75 bandına çıkaracağı öngörülüyor.

YIL SONUNDAN SONRA DA FAİZ ARTABİLİR
Temmuz ayında yapılan ankette politika faizinin yıl sonuna kadar %8 seviyesine ineceği öngörülüyordu. Unicredit yayımladığı notta, TCMB’nin, merkez ve doğu Avrupa merkez bankalarının arasında en büyük zorluklardan birisiyle karşı karşıya olduğunu, ve yıl sonundan önce tekrar faiz artışına gidebileceğini belirterek şöyle devam etti: ‘(Lira’daki) değer kaybının enflasyona en az 2.5 puan eklemesini, manşet enflasyonun Nisan 2021’de %13.8 seviyesinde pik yapmasını bekliyoruz.

TCMB’nin (TL’deki) değer kaybını engellemek için likiditeyi sıkılaştırması da muhtemeldir.” Son aylarda %12’ye yakın seyreden yıllık enflasyonun ise yıl sonunda %12.1’e yükseldikten sonra gelecek yıl sonunda %10.7 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

Reuters anketinde enflasyonun 2022 sonunda %9.7’ye gerilemesi beklenirken tüm tahminler YEP’ten daha yüksek seviyelerde. TCMB’nin temmuz ayında açıkladığı 2020 yıl sonu enflasyon tahmini ise %8.9 seviyesinde. Banka ay sonunda tahminlerini güncelleyecek. Ankette cari açığın GSYH’ya oranı ise bu yıl 3.8% önümüzdeki yıl %3 tahmin edildi.

(REUTERS)

Ekonomistler 2020’de ne kadar daralma bekliyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!