G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri: Kilosu 11 bin dolara alıcı buluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri: Kilosu 11 bin dolara alıcı buluyor / Haberin Peşinde Urfa

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor. Beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer manta…

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.

Beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı fiyatları büyük bir hızla yükseliyor. Bu lüks ürün, artan fiyatlardan dolayı pahalı malzemelere alışkın restoranlar için bile çok maliyetli olmaya başladı.

Lüks restoranlarda tüketilen bu ürünün kilosu 11 bin dolara kadar çıkıyor.

Beyaz yer mantarını çoğunlukla İtalya’dan tedarik eden Urbani Truffles USA adlı şirketin yöneticisi Vittorio Giordano, “Şu anda beyaz yer mantarı fiyatları bir pound (yaklaşık 0,45 kg) başına 4 bin 500 dolar civarında. 2019’da pound başına 1100 ila 1200 dolar arasındaydı” dedi.

Bir çevrimiçi lüks ürün tedarikçisi olan Regalis Foods’ta ise birinci sınıf yer mantarlarının kilogram fiyatı 11 bin dolar civarında. Bu büyük fiyat artışının lüks restoranlardaki müşterilere de yansıtılması bekleniyor.

NEDEN PAHALI?

Bu mantar türü dünyadaki en pahalı yiyeceklerden biri. Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliği ise bu mantarın üretimini iyice zora soktu.

Kuzey İtalya’da yağışsız geçen yazlar verimi önemli ölçüde azalttı. Ayrıca yerel şarapların üretiminin artması nedeniyle üzüm bağları, yer mantarının geleneksel yaşam alanlarını gasp etti.

SOYU TÜKENEBİLİR

Örneğin Insider’ın bildirdiğine göre, 19. yüzyıldan beri Fransa’daki toplam yer mantarı üretimi sezon başına 1000 metrik tondan sadece 30 metrik tona düştü.

Bloomberg’e konuşan bir restoran müdürü bundan sonra beyaz mantar yeme olasılığının giderek düştüğünü söyleyerek “Soylarının tükeneceğinden oldukça eminim” dedi.

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri: Kilosu 11 bin dolara alıcı buluyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!