G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO34,94
GBP41,09
BIST10.676,65
GR. ALTIN2.418,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Döviz manipülatörleri yalanlarıyla paniğe sevk ettiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Döviz manipülatörleri yalanlarıyla paniğe sevk ettiler / Haberin Peşinde Urfa

Dolar kurunun 18 TL’ye kadar yükselmesinin nedenlerinden biri de ‘ekonomist’ olduğunu iddia eden spekülatörlerin halkı paniğe sevk etmesi. Doların 30 TL’ye kadar çıkacağına dair hiçbir temeli bulunmayan söylemlerle döviz alımını teşvik ederek mağduriyetlere de yol açtılar. Yasalara göre; yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek ve söylenti çıkarmanın cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası. İlgili hukuki birimler tarafından herhangi bir işlem başlatılmaması, manipülatörü cesaretlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni ekonomik tedbirleri açıklamasının ardından rekor seviyelere ulaşarak 18 TL’yi gören dolar, 11 liraya kadar düşmüştü. Eylül ayında 8 lira olan dolar kurunun 18 liraya kadar yükseldiği sürece, hiçbir temeli bulunmayan söylemlerle döviz alımını teşvik eden ‘sözde ekonomistler’ de neden oldu. Halkı paniğe sevk eden bu manipülatörler, doların 30 TL’yi aşacağını dahi söyleyerek halkı paniğe sevk etti.

SİSTEMATİK YANILTMA

Yanıltıcı söylemlerini sosyal medya hesapları üzerinden aktardılar. O isimlerden biri Selçuk Geçer. YouTube’da 556 bin abonesi bulunan Geçer’in hesabı, organize bir şekilde doların yükseleceğini belirttiği videolarla dolu.

O videoların isimlerinden bazıları şöyle: “Dolar 15’le kapar 25’e çıkar”, “Bu ne ki dolar 30’a koşacak”, “Dolar 50 olur mu?”, “Dolar 20 bile komik kalacak”, “Eyvah dolar 30 lira olmuş”.

Birçok kişinin varlıklarını, korku pompalanan ve yalan bilgiler içeren bu paylaşımlardaki tahminler sonrası dolara yatırması mağduriyet yaşamalarına neden oldu.

MUHALİF MEDYADAN DESTEK

Dolar ekonomik gerekçelerden uzak bir şekilde 18 liraya kadar yükselmesine, mevcut hükümete muhalif medya kuruluşları da destek verdi.

DOLAR ALMAYA ÇAĞIRDILAR

Manipülasyona imza atan isimler sadece kendisini ekonomist olarak tanıtan isimlerde sınırlı değil. İYİ Parti’li eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, doların düşmesi sonrası “Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir” diyerek vatandaşları dolar almaya çağırdı.

Durmuş Yılmaz

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Yanlış bilgi ya da söylenti yayarak yanıltmak ya da bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunmak manipülasyona giriyor. Manipülasyon, yasa dışı bir faaliyet ve suç.

Cezası ise 5 yıla kadar hapsi kapsıyor. Kararları etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacağı hükmü bulunuyor.

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?

Bu suçla mücadele konusunda, manipülasyonlara imza atılan dönemde, sözde ekonomistlerle ilgili savcılığın harekete geçmemesi yanıltıcı ve korkuya sevk eden paylaşım yapanların cesaretlenmesine neden oldu.

BDDK HAREKETE GEÇTİ

Sosyal medya başta olmak üzere farklı mecralardaki paylaşımlara yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), görsel ve basılı yayın organları ile sosyal medya hesapları üzerinden kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.

DOLAR,MANİPÜLASYON,SELÇUK GEÇER,DÖVİZ


Döviz manipülatörleri yalanlarıyla paniğe sevk ettiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!