G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,84
GBP40,59
BIST9.530,47
GR. ALTIN2.477,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Döviz devleti kiradan vurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Döviz devleti kiradan vurdu / Haberin Peşinde Urfa

Dövizli kira halka yasak iken şehir hastanesi müteahhitlerine dolarla kira ödenmesi devletin kasasını vurdu. Dolardaki artış nedeniyle hastane kira giderleri bir yılda yüzde 62, hizmet bedeli yükü yüzde 47 arttı. 

Müteahhitlerin işlettiği şehir hastanelerine döviz üzerinden kira ödendigi icin devletin kira hesapları tümden şaştı. Hem dövizin yükselmesi hem de pandemiyle birlikte hasta sayısının artması yüzünden sadece 7 ayda devletin kasasından çıkıp müteahhitlerin cebine giren kira parası yüzde 61.9, hizmet bedeli yükü de yüzde 47 arttı.

Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, şehir hastanelerine geçen yılın ilk 7 ayında döviz karşılığı 1 milyar 881 milyon lira kira ödeyen Bakanlık, döviz kurunun yükselmesi yüzünden bu yılın ilk 7 ayında 3 milyar 47 milyon lira kira ödemek zorunda kaldı. Devletin hastane kirası giderlerinin yüzde 61.9 gibi olağanüstü düzeyde artması, müteahhitlere dövizle kira ayrıcalığı sağlanmasından kaynaklandı. Eğer vatandaşa olduğu gibi müteahhitlere de kiralar TL olarak ödenmiş olsaydı, devletin kira giderleri döviz kurundan etkilenmeyecek, artış yüzde 61.9 değil, yüzde 12 civarında kalacaktı.

PANDEMİ ONLARA YARADI

Döviz artışından köşeyi dönen hastane müteahhitlerine bir piyango da Covid-19’dan geldi. Bu hastanelere tedavi için devletin ödediği hizmet bedeli salgında hasta sayısı artınca 7 ayda yüzde 47 oranında artarak 1 milyar 183 milyon liradan 1 milyar 739 milyon liraya fırladı. Böylece kira ve hizmet bedeli adı altında bu yılın ocak-temmuz döneminde yapılan toplam ödeme yüzde 56.2 artarak 3 milyar 64 milyon liradan 4 milyar 786 milyon liraya çıktı.

SAĞLIKÇIYA YOK

Ödemelerdeki aşırı artışı değerlendiren Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, “Sağlık çalışanlarına gelince bütçede para yok deniyor ama yandaş müteahhide gelince oluk oluk saçılıyor” dedi. Başkan Bacaksız, şehir hastaneleri için sadece temmuz ayında ödenen kiranın 1.4 milyar liraya çıktığını söyledi. Bacaksız, “Anayasal bir hak olarak bütününde kamusal bir hizmet olarak yürütülmesi gereken sağlık hizmetleri geçtiğimiz 20 yıl içinde giderek özel sektörün daha fazla üstlenmeye başladığı bir hizmet haline gelmiştir. Pandemi ile mücadele edenler beton binalar değil, can taşıyan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık hizmetlerinin bel kemiği olan sağlık çalışanlarına hak ettikleri değer verilmeli, binalara değil insana kaynak aktarılmalı” dedi.

ACİLEN KAMULAŞTIRILMALI

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, şehir hastaneleri ile kamuya ait onlarca hastanenin kapatıldığını, bu yolla halkın ödediği vergilerin şirketlere aktarıldığını söyledi.

Zekiye Bacaksız

Sağlık Bakanlığı’nın büyük risk altında açlık sınırına yakın seviyelerde ücretlerle çalışan sağlık çalışanlarını göz ardı ettiğini belirten Bacaksız, “Hızlandırılan özelleştirme sürecine karşın cumhuriyetin kazanımlarından kamusal sağlık hizmetinin kırıntıları bile bu süreçte en önemli avantajımız oldu. Sağlıkta piyasalaşmaya son verilmeli, şehir hastaneleri acilen kamulaştırılmalı” dedi.

Döviz devleti kiradan vurdu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!