G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,98
GBP41,01
BIST9.069,43
GR. ALTIN2.326,26
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolarla ‘yerli ve milli’ hayvancılık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolarla ‘yerli ve milli’ hayvancılık / Haberin Peşinde Urfa

Hayvancılık sektöründe üreticilerin soya ithalatına başladığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Ürün fiyatları bir yıldır sabit ama yem fiyatları 8 ayda yüzde 32 zamlandı” dedi. Sarıbal, bu şartlarda sektörün ayakta kalmasının çok zor olduğunu vurguladı. 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, artan döviz kuru ile hayvancılık sektörünün büyük bir yükün altına girdiğini söyledi.

Bursa’da hayvancılık işletmelerinde incelemelerde bulunan Sarıbal, “Üreticiler şimdiden soya ithalatına başlamış. Alınan bütün yem girdileri dolarla. Hayvancılık sektörünün en önemli girdisi yemdir. Bugün ülkemizde yem girdilerinin hepsi ithal. Üreticinin ürün fiyatları bir yıldır sabit ama bu yılın başından beri yem fiyatları en az yüzde 32 zamlandı. Bu şartlarda sektörün ayakta kalması çok zor” dedi.

ZAMLAR DOLARLA GELİYOR

Bursa’da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Mustafakemalpaşa Şubesi Başkanı İsmail Anıl ile birlikte üreticilerin sorunlarını yerinde tespit eden Sarıbal, “Üreticiler şimdiden soya ithalatına başlamış. Alınan bütün yem girdileri dolarla. 2011 yılından beri dünyada en fazla kepek ithal eden ülke durumundayız. Bir üreticimizin ifadesiyle ‘dolarla yerli ve milli’ üretim yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Sarıbal, yem fiyatlarının döviz kurundaki yükseliş nedeniyle her gün zamlandığını, buna rağmen başta çiğ süt olmak üzere, hayvansal ürün fiyatlarının sabit kaldığını söyledi. Çiğ süt tavsiye alım fiyatlarının bir yıla yakın süredir hiç değişmediğini hatırlatan Sarıbal, şöyle devam etti:

“Sektör temsilcilerinin de sıklıkla belirttiği gibi çiğ süt/yem paritesinin 1.5 olması gerekir. Yani bir litre süt ile 1.5 kilogram yem alınabilmesi gerekir. Aksi takdirde süt hayvancılığının sürdürülmesi mümkün değildir. Oysa bugün 1 litre süt ile en iyi fiyatla 1 kilogram yem alınabilmektedir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Sektör temsilcileri süt hayvanlarını kesime gönderiyorlar.”

Orhan Sarıbal, çiğ süt alım fiyatlarının bir an önce revize edilmesi gerektiğini söyledi.

HAYVAN SAYISI İTHALATLA ARTIYOR

Tarım Bakanlığı’nın hayvan sayısını artırmakla övündüğünü belirten Sarıbal, bu artışın ithalat ile sağlandığını ifade etti. 2003-2019 döneminde 5 milyon büyükbaş hayvan ithalatına 6.8 milyar dolar, 3 milyon 700 bin küçükbaş hayvan ithalatına ise 354 milyon dolar ödeme yapıldığını hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi: “Aynı dönemde ithal edilen 297 bin ton et ithalatına ödenen 1.4 milyar dolar ile AKP döneminde canlı hayvan ve et ithalatına ödenen para 9.8 milyar doları buluyor. Oysa bunun 10’da 1’i ülke üreticisine verilse, et sorunumuz da süt sorununuz da kalmayacak.”

Dolarla ‘yerli ve milli’ hayvancılık

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!