G-CV0ZL47F6D
USD32,55
EURO34,99
GBP40,86
BIST9.766,61
GR. ALTIN2.437,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolar yükseldikçe leblebi, çekirdeğe talim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar yükseldikçe leblebi, çekirdeğe talim / Haberin Peşinde Urfa

Kurlardaki artış, vatandaşı 20-30 yıl önce keyif için tükettiği kuruyemişten de uzak bıraktı. TÜKSİAD Başkanı Karaman, “Et 50-60 TL, karışık kuruyemiş 100 TL. Döviz arttıkça, vatandaş ancak leblebi ve çekirdek alabiliyor” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Kur yükseliyor endişelenmeli miyiz?” sorusuna verdiği “Dolarla mı maaş alıyorsunuz” cevabı, doların rekor kırmasıyla daha çok eleştirilmeye başlandı. Ekonomi uzmanları, elektrikten doğalgaza, yediğimiz gıdaların tohumlarından gübreye, pamuktan ete kadar herşeyin döviz kuruyla doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Kuruyemişte bile son yıllarda kura bağlı fiyat artışları vatandaşların alışkanlıklarını tamamen değiştirdi.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, kuruyemişin 20-30 yıl önce herkesin tüketebildiği bir ürün olduğunu belirterek, “Dövizle bağlantılı olarak kuruyemiş fiyatları özellikle son birkaç senedir uçuyor. Yerli ürün de olsa, uluslararası piyasa şartları gereği yükseliyor” dedi.

KARIŞIK 100 TL OLDU

Bu durumdan çok rahatsız olduklarını kaydeden Karaman, “Düşünün et 50-60 TL, karışık kuruyemiş 100 TL. Vatandaş, döviz arttıkça ancak leblebi-çekirdek alabiliyor” diye konuştu. Dünyada rekoltenin çok yüksek olması nedeniyle kur artışının nispeten daha az hissedildiğini kayden Karaman, şunları söyledi:

ALTIN GİBİ ETKİLENİR

“Bizim yeterince üretemediğimiz, doların birebir etkilediği ürünler badem, ceviz, kaju, hurma, erik kurusu, iğde, kahve. Dolar ne kadar artarsa, kuruyemiş de o oranda artar. Altın gibi. Normal vatandaş artık ceviz, badem, gibi kuruyemiş tüketemiyor.”

YERLİ ÜRÜNÜN FİYATI DA ARTIYOR

Yerli ürünü ucuza satmanın da çok mümkün olmadığına dikkat çeken Karaman, “Örneğin fındıkta ihracatçıyız. Fiyat uluslararası piyasada oluştuğu için içeriye ayrı fiyat uygulanamıyor. Olmayacak şeyi konuşmaya gerek yok. Dolayısıyla dolar artınca fındık da artıyor. Aynı şey kayısı ve yer fıstığında da geçerli” dedi.

CEVİZ VE BADEM AMERİKA’DAN

Ceviz ve bademi ağırlıklı olarak Amerika’dan ithal ettiğimizi söyleyen Hüsamettin Karaman, şunları söyledi:

“Yüzde 70-80 oranında ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla dolar yükselince ceviz ve badem anında tepki veriyor, anında yükseliyor. Kahve, hurma, kaju zaten Türkiye’de üretilmesi mümkün olmayan ürünler. Sene başında kilosu 6.5-7 dolar olan hurma fiyatları şu an 8 dolar civarında seyrediyor. Yani ocak ayında 40-42 liraya ithal edilen hurma fiyatları şimdi 64 liradan ithal ediliyor.”

Dolar yükseldikçe leblebi, çekirdeğe talim

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!