G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,84
GBP40,67
BIST9.668,83
GR. ALTIN2.495,52
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolar ne kadar oldu? Piyasalarda son durum… (02.09.2020)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar ne kadar oldu? Piyasalarda son durum… (02.09.2020) / Haberin Peşinde Urfa

Dolar/TL 7.35 etrafında dar bantta ancak genel olarak yukarı yönlü dalgalı bir seyir izlerken piyasalarda TCMB’nin ortalama fonlama maliyetinin 1 aydan beri ilk kez artmaması ardından sıkılaştırma adımlarında sona gelinip gelinmediğini izliyor. Öte yandan piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip ediliyor. Euro/dolar paritesi dün 1.2014 dolar ile Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra geriledi. Dolar/TL’nin nispeten yatay seyrine karşın paritedeki yükseliş ile euro/TL dün 8.84 ile tarihi zirvesini gördü. 

TCMB yaklaşık 1 aydır piyasaya verdiği faizi, geleneksel yöntemli repo ihaleleri ile gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımlarıyla yükseltirken, ortalama fonlama maliyeti dün ilk kez yükselmek yerine sabit kaldı.

Sıkılaştırma adımlarıyla 4 Ağustos’tan bu yana aralıksız artış kaydeden fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altında yani %7.34’de bulunuyordu.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla bir önceki güne göre 1 aydan beri ilk kez sabit kalarak %10.15 oldu. Bu verilere göre TCMB 300 baz puana yakın sıkılaştırma yapmış oldu.

TCMB’nin son birkaç günde gerçekleştirdiği geleneksel repo ihalelerinde faizlerin önce %11’in altına ardından da %10’a doğru gerilemesi piyasalarda sıkılaştırmanın bu seviyelerde son bulup bulmayacağı sorusunu gündeme getirdi. TCMB dün geleneksel yöntemle açtığı repo ihalesinde ortalama %10.11 basit faizle 10 milyar TL verdi.

  • DOLAR

  • EURO

  • ALTIN

Geleneksel repo ihalesinde oluşan faizler %11.3’ten kademeli gerilediği için TCMB’nin likidite adımları piyasada yakından takip ediliyor. Bir bankanın ALM masası yetkilisi, “TCMB’nin adımlarına baktığımızda geçmişte çok şikayetler alınan GLP fonlamasının bu kez ana fonlama kanalı olmadığını görüyoruz. Bunun yerine geleneksel repo ihaleleri kullanılıyor. Geleneksel ihalelerin faizi tabii ki TCMB sıkılaştırma adımlarına bağlı ancak teklifler piyasa tarafından verildiği için sıkılaştırmalarının yanında piyasanın sıkılaştırmanın gideceği üst banda ilişkin beklentisi de önemli” dedi ve ekledi:

‘Şu aşamada gecelik (%9.75) piyasadan yapılan fonlamada yeni bir karar ile azaltma yapılmadığı sürece piyasada ortalama fonlamanın %10-10.5 seviyesinde kalacağı beklentisi var. Bu son 3-4 günde geleneksel ihale faizlerine de düşüş olarak yansıdı. TCMB’nin sıkılaştırma adımlarını %11 seviyesine taşımayı isteyip istemeyeceği alacağı kararlarla belli olacak. Piyasa, %9.75 seviyesindeki fonlamanın mevcut şekilde devamı halinde sıkılaştırmanın burada kalacağını öngörüyor.’

ULUSLARARASI PİYASALAR

Asya borsaları ABD imalat sektörünün büyüme kaydettiğini gösteren veriler ve ABD teknoloji hisselerindeki yükselişin ardından hafif yükselirken, yatırımcılar ABD’nin ekonomiyi destekleyici yeni para ve maliye politikası adımlarını bekliyorlar.

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri %0.75 ve %1.39 kazanımlarla rekor seviyede kapanırken teknoloji hisseleri kazanımlara öncülük etti.

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olan Apple, şirketin tedarikçilerinden bu yılın sonlarında en az 75 milyon 5G iPhone yapmalarını talep ettiği haberinin ardından %4’e yakın yükselerek değerini neredeyse 2.3 trilyon dolara çıkardı.

DOLARDAKİ DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Küresel piyasalarda risk iştahı corona virüsü endişelerine karşın canlı kalmaya devam ediyor. Dolardaki değer kaybı da belirginleşerek sürüyor. Dolar ABD’de imalat sektörünün güçlü büyüdüğünü gösteren verilerin desteğiyle iki yılın dip seviyesinden toparlanırken euro, kâr realizasyonları nedeniyle 2018’den bu yana en yüksek seviyesinden geriledi.

Dolar endeksi Nisan 2018’den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra %0.12 artışla 92.346 seviyesine yükseldi. Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürdürdü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem %13.62 oldu. Piyasalar tarafından Hazine’den uzun süredir talep edilen 10 yıllık ihraçlara ise yeniden başlanacağı açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 aylık borçlanma stratejisine göre 17 Kasım’da, 6 Kasım 2030 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek. (REUTERS)

Dolar ne kadar oldu? Piyasalarda son durum… (02.09.2020)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!