G-CV0ZL47F6D
USD32,55
EURO34,99
GBP40,86
BIST9.766,61
GR. ALTIN2.437,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolar ne kadar oldu? İşte piyasalarda son durum… (04.09.2020)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar ne kadar oldu? İşte piyasalarda son durum… (04.09.2020) / Haberin Peşinde Urfa

Dolar/TL yeni tarihi zirve olan 7.45’li seviyelere yükselirken TCMB bir aydan uzun süredir sürdürdüğü sıkılaştırma adımlarını fonlama maliyeti %10.15 civarına geldiğinde durdurdu. Piyasalarda dün enflasyon ve TCMB’nin yatırımcı toplantısı takip edilirken, bugün ise TCMB’nin aylık enflasyon hakkındaki değerlendirmesi ve ağustos ayı reel efektif kur endeksi takip edilecek. 

Tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) ağustosta yıllık bazda %11.76 seviyesinden %11.77’e sınırlı artış kaydetti. Ekonomistler yıllık enflasyonda %11-12 civarında aylarca yatay bir seyir öngörüyor. TCMB ise enflasyonun önümüzdeki dönemde gerileyeceği beklentisini koruyor.

Merkez Bankası’nın dün yatırımcı toplantısında yer alan bir katılımcı, “TCMB’nin verdiği mesajlardan son gelişmelere politika faizi değil de likidite adımlarıyla neden cevap verilmediğinin iletişiminin yapıldığını görüyoruz. TCMB salgın kaynaklı geçici etkilerin, iç dış belirsizliklerin oldukça kuvvetli olduğu mesajı veriyor” dedi ve ekledi:

“Buradan anladığımız enflasyondaki yükselişin geçici ve henüz kalıcı bir politika artışı için erken olduğunu düşündükleri. Bankadan likidite adımlarına devam edeceği ve daha fazla sıkılaştırma için de alanının bulunduğu mesajını da aldık. Bu kapsamda ağustos ayında da politika faizinde değişiklik beklemiyoruz.”

  • DOLAR

  • EURO

  • ALTIN

BİR YILDA FAİZ YÜZDE 24’TEN YÜZDE 8.25’E GERİLEDİ

Enflasyon Ekim 2018’de %25’i aştıktan sonra düşüş eğilimine girdi ve Ekim 2019’da %8.5’li seviyelere kadar geriledi. TCMB son bir yılda politika faizini %24’ten %8.25’e kadar indirdi.

Ancak enflasyon tek hanede kalıcı olmadı. Kasım 2019’da çift haneye yükselen enflasyonda TCMB’nin temmuz ayından başlayacak şekilde belirgin düşüş öngörüsü de gerçekleşmedi. Enflasyon haziranda %12.62 temmuzda %11.76, ağustosta %11.77 oldu.

Piyasada yıl sonu için tek haneli bir enflasyon beklentisi kalmazken TCMB’nin beklentisi halen %8.9 seviyesinde.

LOKALLERİN DÖVİZE YÖNELİMİ YAVAŞLADI

Lokallerin dövize yönelimini ve yüksek cari açığı beraberinde getiren sert faiz indirimleri sonrası ise son bir ayda atılan adımlarla bireysel odaklı hızlı kredi artışı maliyetlendirilerek yavaşlatılırken, TCMB ortalama fonlama maliyetini %7.34’ten çift hanenin hemen üzerine taşıdı.

Faizlerdeki bu yükseliş kredi ve mevduat getirilerine de yansıyarak bireysel döviz yönelimini yavaşlatsa da, piyasalar enflasyonda düşüş olmayacağı beklentisiyle TL getirisinin benzer yönelimleri önümüzdeki dönemde de yaratmaya devam edeceğinden endişeli.

FONLAMA MALİYETİ YÜZDE 10.15 OLDU

TCMB’nin gerçekleştirdiği sıkılaştırma adımları 300 baz puana yaklaştı ve fonlama maliyeti dün itibarıyla %10.15 oldu. Dün itibarıyla son 1 ayda TCMB’nin ortalama fonlama maliyeti ilk kez geriledi.

Düşüş 1 baz puan ile sınırlı olsa da piyasalar TCMB’nin benzer ortalama fonlama maliyette bir süre kalacağını bekliyor. Politika faizi ise %8.25 seviyesinde. TCMB’nin dünkü mesajları arasında likidite adımlarıyla gerekmesi halinde sıkılaştırma yönlü daha fazla yerinin olduğu da yer aldı.

Mesajlarda enflasyonda geçişkenlik etkisinin kuvvetlendiği ve rezervlerin kısa vadeli borçları karşılamak konusunda yeterli olduğu bilgisi de yer almıştı. Öte yandan piyasada Yunanistan ile yeraltı kaynakları nedeniyle yaşanan gerilim ile birlikte AB ile ilişkiler de takip edilen ana konular arasında yerini koruyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda Asya borsaları Wall Street’teki teknoloji hisseleri öncülüğündeki düşüşün ardından iki haftanın en kötü seans performansını kaydetti. Yatırımcılar daha büyük bir satışı tetikleyip tetiklemeyeceğini görmek için ABD istihdam verilerini beklerken, tahvil ve dolar gibi daha güvenli liman varlıklardaki kazanımlar sınırlı kaldı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %5, S&P 500 endeksi ise %3.5 düşüş kaydetti. Bu düşüşler, Wall Street’te Haziran ayından bu yana görülen en sert düşüşlerdi, ancak işlemciler son dönemdeki sert kazanımlar nedeniyle bir düzeltmenin zaten bekleniyor olduğunu ifade ettiler.

Dikkatler, TSİ ile 15.30’da açıklanması beklenen ABD tarım dışı istihdam rakamlarında olacak. Bu veriler ekonomistlerin ağustos ayında yaklaşık 14 milyon istihdam yaratıldığına dair beklentilerini karşılamaması durumunda olası bir satışı tetikleyebilir.

DOLAR DÜŞÜŞÜNÜ DURDURDU

Dolar ise son dönemdeki düşüşünü durdurmayı başardı, ancak analistler, ABD ekonomik büyümesinin gücüne ilişkin endişeler ve Fed’in faizleri çok uzun süre düşük tutacağına dair beklentiler nedeniyle risk iştahının zayıf kaldığı uyarısında bulunuyorlar.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor ve kademeli olarak 500 baz puana doğru yakınsıyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem %13.69 oldu. Piyasalar tarafından Hazine’den uzun süredir talep edilen 10 yıllık ihraçlara ise yeniden başlanacağı açıkladı. (REUTERS)

Dolar ne kadar oldu? İşte piyasalarda son durum… (04.09.2020)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!