G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,93
GBP40,80
BIST9.794,86
GR. ALTIN2.435,04
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolar ne kadar oldu? (25.08.2020)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar ne kadar oldu? (25.08.2020) / Haberin Peşinde Urfa

Piyasalardaki hareketler bir miktar Türkiye’nin Zonguldak açıklarında keşfettiği doğalgaz rezervinin gölgesinde kalsa da Merkez Bankası örtülü faiz artışlarına devam ediyor. Öyle ki dün piyasaya verilen 1 milyar TL Geç Likidite Penceresi’nden (%11,25) sağlandı. Dolar/TL güne 7,40 seviyesine yakın başladı. Merkez Bankası piyasaya yüksek faizden Türk Lirası vererek dolaşımdaki Türk Lirası miktarındaki artışı azaltmayı böylece TL’yi dolar karşısında değerli kılmayı amaçlıyor. Merkez’in faiz artırması bankalarındaki kredinin de maliyetinin yükselmesi demek. Düşük faiz de enflasyon için bir risk anlamına gelebiliyor. 

Ekonomi ile yatıp ekonomi ile kalkıyoruz. Teknik terimler bir yandan havada uçuşurken bir yandan vatandaş parasını enflasyon ve kur şokuna karşı nasıl koruyabileceğini düşünüyor. Merkez Bankası ise çeşitli sebeplerle artırmadığı politika faizi yerine farklı enstrümanlar kullanarak TL’yi dolar karşısında daha değerli hale getirmeye çalışıyor.

Dün Merkez Bankası sıkılaştırma adımları çerçevesinde uzun süre sonra ilk kez Geç Likidite Penceresi (GLP) ile piyasaya 1 milyar TL fonlama sağladı. Geç Likidite Penceresi normal koşullarda acil nakde ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını gün sonunda yüksek faizden sağlamak durumunda kalan bankalara verilen borcun faizinin ismi.

Haliyle ihtiyacını GLP’den gidermek isteyen haftalık repo faizinden 300 baz puan daha yüksek (%11,25) faizle borç almış oluyor. Böylece Merkez Bankası faizi artırmadan faiz artırmış oldu. 1 milyar TL piyasa için küçük bir miktar olsa da Merkez’in gerektiğinde GLP’ye yönlendirme yapabileceği konusunda dikkat çeken bir hamle oldu.

ORTALAMA FAİZ ÇİFT HANEYE GİDİYOR

TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama faizi 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. Ancak 1 hafta vadeli repo ihalelerini durduran banka, diğer fonlama kanallarını kullanarak ortalama fonlama faizini dün itibarıyla % 9,61 seviyesine kadar yükseltti. Ortalama fonlama faizinin yakın zamanda çift haneye yükselmesi bekleniyor.

Doğalgaz keşfi beklentileriyle geçen hafta iki gün sert yükseliş kaydeden BIST-100 endeksi Cuma günü %1.5 düşüşle 1.109,88 puandan kapanmıştı. Borsa İstanbul dün de kayıplarını bir miktar daha devam ettirerek 1.108 puandan kapandı.

BİROL: TÜRKİYE ENERJİ ZENGİNİ OLACAK DEMEK DOĞRU OLMAZ

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Sözcü’ye yaptığı açıklamada cari açık sorunun biteceği yönündeki yorumlara katılmadığını belirterek, “Daha pek çok araştırma yapmak lazım. Bu ispatlanmış rezerv değilse, yapılan resmi açıklamalara baktığımızda yüzde 70’ini bile üretime geçirmek güzel bir haberdir. Yeni keşifler gelmez ise biz hâlâ ciddi doğalgaz ve petrol ithal edeceğiz.

Cari açığın en büyük kaynağı enerji ithalatı. Bundaki en büyük pay da petrol ve gazdan değil. Bu gaz sahası, enerji ithalatı faturasında ciddi bir düşüş sağlayacaktır. Bugünden yarına cari açık bitecek, Türkiye enerji zengini olacak demek doğru olmaz” diye konuştu.

  • DOLAR

  • EURO

  • ALTIN

ABD VE ÇİN PİYASALARI RAHATLATTI

ABD’li ve Çinli üst düzey ticaret yetkilileri birinci kademe ticaret anlaşmasına bağlılıklarını teyit ettiler ve endişelerin arttığı piyasaları rahatlattılar.

Çin, resmi verilere göre birinci kademe ticaret anlaşması kapsamında ABD ürünlerini alma taahhüdünü yerine getirmede geri kalıyordu.

Dolar ne kadar oldu? (25.08.2020)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!