G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,96
GBP40,64
BIST9.722,09
GR. ALTIN2.427,76
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Dolar ne kadar oldu? (14.09.2020)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar ne kadar oldu? (14.09.2020) / Haberin Peşinde Urfa

Küresel piyasalarda geçen hafta yaşanan sert dalgalanmanın ardından dolar/TL bu haftaya 7.4970 zirvesinin hemen altında başladı. Piyasalarda bu hafta Hazine ihaleleri, ağustos ayı bütçe gerçekleşmeleri ve TCMB beklenti anketi takip edilecek. Dış gündemde ise ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankası faiz kararları yer alıyor. 

Kredi dereceledirme kuruluşu Moody’s yurt dışı finansman kaynaklı kırılganlıkların artması nedeniyle ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya kalma ihtimalinin yükselmesini gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu bir kademe indirdi. Dolar/TL geçen hafta 7.4970 seviyesine kadar yükseldikten sonra kalıcı olmasa da 7.42’ye kadar gerilemiş ancak haftayı zirveye yakın tamamlamıştı.

  • DOLAR

  • EURO

  • ALTIN

YUNANİSTAN VE AB GERİLİMİNDE KISMİ AZALMA

Türkiye’nin sismik arama gemisi Oruç Reis planlı bakım için Akdeniz’de Yunanistan’ın hak iddia ettiği kesimde yürüttüğü çalışmalara ara verip dün Antalya limanına dönerken, Yunanistan durumu iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için atılmış olumlu bir ilk adım olarak niteledi. Piyasalarda Yunanistan ve AB ile ilişkilerde olası bir gerilim ve yaptırım ihtimali zaman zaman satış baskısı olarak hissediliyor.

TCMB SIKILAŞTIRMAYI YENİDEN KUVVETLENDİRİYOR

Merkez Bankası, sıkılaştırma adımlarının ardından önceki hafta %10.15 seviyesinde yatay seyreden ortalama fonlama maliyetini geçen hafta itibarıyla yeniden artırmaya başladı. Ortalama fonlama maliyeti cuma %10.29 seviyesine yükseldi. Bu, geçen hafta başına göre yaklaşık 15 baz puanlık yeni sıkılaştırma anlamına geliyor.

SIKILAŞTIRMA NEDEN ÖNEMLİ?
Bir bankanın Hazine işlemcisi, ‘TCMB’nin sıkılaştırma adımlarını belirginleştiriyor olması lokal yatırımcının yeniden dövize altına hızlı bir yönelim ihtimalinin önüne geçeceği için önemli. Bankanın %11’lere doğru sıkılaştırmayı sürdürüreceğini, bu sıkılaştırmanın kredi ve mevduat faizlerine de yansıyacağını düşünüyoruz. Lokal döviz yöneliminin yanında sıkılaştırma adımları artış trendindeki cari açığa tüketim kanalından gelecek etkiyi zayıflatacaktır’ dedi ve ekledi: ‘Artan cari açık ve bunun kamu rezervlerinden finanse edilmeye devam edilmesi ise endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Moody’s de benzer endişelere değiniyor. Moody’s kararı piyasada yeni bir satış baskısı getirmeyecektir ancak testipleri önemli. Piyasa Moody’s kararınındaki eleştirileri haklı görse de zamanlama ve notta Türkiye’nin geldiği seviyenin benzer ülkelerle karşılaştırılması konusunda hakkaniyet sorgulanıyor.’

Moody’s, cuma gecesi yayımladığı değerlendirmeye göre kredi notunu B1’den B2’ye yani yatırım yapılabilir kategorinin 5 kademe altına indirdi, görünümü de “negatif” olarak bıraktı. Moody’s bu yıl TL’nin değerini korumak için TCMB’nin attığı “başarısız girişimler” nedeniyle Türkiye’nin döviz rezervlerinin 20 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indiğini belirtti. Net ve brüt rezervler geriledikçe Türkiye’nin “ağır bir ödemeler dengesi krizi” ile karşı karşıya kalma ihtimalinin arttığı da belirtildi.

Piyasalarda TCMB’nin mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.

CDS PRİMİ 550’NİN ALTINDA

Hazine bugün eylül ayı borçlanma programına 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracı ile başlayacak. Eylül ayında toplam 25.7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 7.3 milyar TL’si piyasadan 10 milyar TL’lik iç borçlanma öngörülüyor. Bu veriler geçmiş aylara kıyasla Hazine’nin borçlanmasını ciddi ölçüde azaltacağını gösteriyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 550 baz puanın altındaki seyrini sürüyor. 5 yıllık CDS son haftalarda sınırlı yükseldikten sonra yeniden 500 baz puana doğru geriliyor. (REUTERS)

Dolar ne kadar oldu? (14.09.2020)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!