G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,92
GBP40,82
BIST9.794,50
GR. ALTIN2.433,37
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Doğalgazda “al ya da öde” riskine karşı tüketimi teşvik adımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğalgazda “al ya da öde” riskine karşı tüketimi teşvik adımı / Haberin Peşinde Urfa

Doğalgaz ithalat fiyatları ciddi şekilde gerilemesine rağmen henüz konutta indirim yapmayan Botaş, geçen ay indirim yaptığı sanayi ve santraller için teşvik adımı da attı. Sanayici ve elektrik üreten santraller, sözleşmelerinin üstünde gaz talep ederlerse, her bin metreküp ek gazı 1400 TL yerine 1260 TL’den tüketecek. Sektör kaynakları, “Normalde taahhüt edilenin üstünde gaz çekilirse, daha yüksek fiyat söz konusu olurdu. BOTAŞ, tüketimi özendirmeyi, olası ‘al ya da öde’ riskini azaltmayı hedefliyor görünüyor” dedi. Geçen sene alım taahhüdünün altında kaldığı için 2,6 milyar dolarlık “al ya da öde” faturası çıkmıştı, bu sene faturanın daha çok olması bekleniyor. 

BOTAŞ, ağustos ayı doğalgaz tariflerinde değişikliğe gitmedi ancak tüketimi “teşvik” edecek bir adım attı.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, sanayici ve elektrik üreten santraller, sözleşmelerinin üstünde gaz talep ederse, her bin metreküp ek gazı 1400 TL yerine 1260 TL’den tüketecek.

Sektör kaynakları, bu adımın tüketimi özendirmek için atılmış olabileceğine işaret ederek, “Normalde taahhüt edilenin üstünde gaz çekilirse, daha yüksek fiyat söz konusu olurdu. BOTAŞ, tüketimi özendirmeyi, olası ‘al ya da öde’ riskini azaltmayı hedefliyor görünüyor” dedi.

İTHALAT MALİYETLERİ DÜŞTÜ

BOTAŞ’ın, üçüncü çeyrekte Rusya’dan ithal ettiği her bin metreküp gazın fiyatı (petroldeki gevşemeye bağlı olarak) 230 dolar düzeyinden, 183 dolara kadar geriledi. Yüklü miktarda ithal edilen LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımları da Botaş’ın ithalat maliyetlerini ciddi şekilde düşürdü.

Şirket, bu çerçevede 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere sanayi tarifesinde yüzde 9.6, santral tarifesinde yüzde 12.5 indirim yaptı. Sanayi (vergiler hariç) 1550 TL’den ve santraller 1600 TL’den 1400 TL’ye çekildi. Konutta tarife değişmedi.

RUS GAZINDA ‘AL YA DA ÖDE’ FATURASI

2015’te yüzde 55,31 olan Rusya’nın Türkiye’nin gaz ithalatındaki payı, 2020’nin ilk be ayında yüzde 20’ye kadar geriledi. Türkiye, mevcut boru gazı sözleşmelerine göre daha ucuz olan LNG alımının yanı sıra Rus gazına kıyasla fiyat avantajı olmayan Azeri gazı alımlarını artırdı. Azeri gazının payı 2017’de yüzde 11,85 iken 2020’nin ilk beş ayında yüzde 33’e sıçradı.

Ancak sözleşmelere göre Rusya’dan yıllık gaz ithalatı için verilmiş bir taahhüt var. Geçen sene taahhüdün altında kalındığı için 2,6 milyar dolarlık fatura çıkmıştı. Bu sene faturanın daha da yükselmesi bekleniyor.

Doğalgazda “al ya da öde” riskine karşı tüketimi teşvik adımı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!