G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,07
GBP41,01
BIST8.997,48
GR. ALTIN2.300,13
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir? / Haberin Peşinde Urfa

‘Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir?’, ‘Distribütör garantisi ne anlama geliyor?’, ‘İthalatçı garantisi ne demek?’, ‘Distribütör nedir?’ sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon gib…

‘Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir?’, ‘Distribütör garantisi ne anlama geliyor?’, ‘İthalatçı garantisi ne demek?’, ‘Distribütör nedir?’ sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon gibi internetten satış yapan online alışveriş sitelerinde yer alan akıllı telefonların bazıları için ‘distribütör garantisi’ verilirken, bazıları içinse ‘ithalatçı garantisi’ yazar. İstanbul Bilişim gibi ürünlerinin tamamına yakınını ‘ithalatçı garantisi’ ile satan firmaların, piyasa fiyatlarına göre bir nebze daha ucuza satış yapması zaman zaman merak konusu oluyor. İşte ikisinin arasındaki fark…

DİSTRİBÜTÖR NE DEMEK?

Distribütör, iş hayatında kullanılan bir ticari terimdir. Yapılan iş ve konum bakımından önemli bir statüye sahiptir.

Distribütör Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızca ‘distributeur – dağıtıcı’ sözcüğünden dilimize geçmiştir.

Dilimizde distribütör olarak kullanılsa da yüklenilen görev tanımı ‘dağıtıcı’ anlamını çağrıştırıyor.

TDK’YA GÖRE DİSTRİBÜTÖR

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre, distribütör isim köklü ve Fransızca bir sözcüktür. Dağıtıcı anlamına geliyor. Yani, üretici firma adına, onun ürün ve hizmetlerinin dağıtımını yapan kişi ya da firma olarak kabul ediliyor.

DİSTRİBÜTÖR NEDİR?

Bir üretici ya da tedarikçi firmanın ürünlerini belirli bir bölgede, dağıtımını ve satışını gerçekleştirmeye yetkili olan kişi ya da firmaya ‘distribütör’ denir.

Üretici firma, bütün bölgelerde kendi adına bayilikler açmak yerine, yerel firmalarla hukuki anlaşmalar yaparak, ürünün dağıtımı, pazarlanması ve satılmasını sağlıyor.

Yerel firmaların, üretici firmanın ürün ve hizmetlerini anlaşma doğrultusunda dağıtım ve satım işlemini yapmalarına ‘distribütörlük’ adı veriliyor.

DİSTRİBÜTÖR GARANTİLİ ÜRÜN NE DEMEK?

Yurt dışı kaynaklı veya başka bölgedeki üretici firma (Örneğin Samsung ya da Apple), satış yaptığı ülkedeki veya bölgedeki bir servis ile anlaşıyor. Bu servis aracılığıyla ürünlerinin tamir ve onarım hizmeti veriyor.

Müşteriler, distribütör üzerinden ürün aldıklarında, aldıkları ürün distribütör garantili ürün oluyor. Özellikle yurt dışı kaynaklı elektronik cihaz alımlarında bu durum sıklıkla yaşanıyor.

İTHALATÇI GARANTİLİ ÜRÜN NE ANLAMA GELİYOR?

Cep telefonu, tablet veya bilgisayar alırken ithalatçı firma ve distribütör garantili ifadeleri kafaları karıştırıyor.

İthalatçı firma, ithal ettiği ve pazarladığı ürünlerin garantisini kendi karşılıyor. Anlaştığı bir servisle arıza ve tamir işlemlerini yaptırıyor.

Distribütör garantili üründe, üretici firma anlaştığı veya kendi adına açtığı servislerle garanti kapsamı içinde ücretsiz tamir işlemlerini yapıyor.

DİSTRİBÜTÖR GARANTİSİ İLE İTHALATÇI GARANTİSİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bir akıllı telefonu ele alalım, bu akıllı telefonun ülkemizde bir distribütörü yani üretici firmanın resmi dağıtıcısı varsa bu cihaz için sunulan servis hizmeti, satış ve dağıtım maliyetleri ve pazarlama gibi maliyetleri bu distribütör üstleniyor.

Marka gerektiğinde cihazı sıfırıyla değiştirme garantisini de sunmaktadır. Aynı akıllı telefon yurt dışından ithalat yoluyla ülkemize getirilip ve distribütörden bağımsız olarak satılabilmektedir. Buna nasıl izin veriliyor diye soracak olursanız, serbest piyasa ekonomisinde buna engel bir kanun olmadığını belirtelim.

Distribütörün aksine minimum maliyetle cihazı satışa sunan ithalatçı firmanın giderleri daha düşük olduğundan daha uygun fiyata satış yapabilmektedir. Bu cihazlar da garanti kapsamındadır ancak bu garantiden marka değil ithalatçı firma sorumludur. İthalatçı garantili bir cihaz satın aldınız ve sorunla karşılaştınız, bu durumda muhatabınız ithalatçı firma olacaktır.

Birçok markanın yetkili servisinde ithalatçı garantili cihazlar için hizmet verilmemektedir. Distribütörlerin sattıkları cihazların seri numaraları marka tarafında kayıtlı olduğundan üretim hatası vb. bir durumda garanti kapsamında servis sunulmaktadır. İthalatçı garantili ürünlerde sunulan garantinin kısıtlı olduğu ise bilinen bir gerçek.

Özetle ithalatçı firmaların getirdiği cihazları ucuza alırken risk de alıyorsunuz, daha az ödeyerek kısıtlı bir garanti ve servisten yararlanıyorsunuz. Eğer bu riski göze alıyorsanız bu cihazları tercih edebilirsiniz. Eğer risk almak istemiyor ve markanın güvencesinde cihaz almak istiyorsanız distribütör garantili cihaz tercih etmeniz de fayda var.

Bazı elektronik marketler sadece distribütör garantili cihaz satışı yapmaktadır. Satın almadan önce distribütör mü yoksa ithalatçı firma ürünü mü aldığınızı mutlaka sorun ve tercihinizi bu bilgiler ışığında yapın.

Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir,Distribütör garantisi ne anlama geliyor,ithalatçı garantisi ne demek,Distribütör nedir,hepsiburada,n11,amazon,trendyol,istanbul bilişim

Distribütör garantisi ile ithalatçı garantisi arasındaki fark nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!