G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,79
GBP40,47
BIST9.709,56
GR. ALTIN2.421,77
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

DİSK Başkanı kıdemde anlaşma formülünü verdi: Köprüye değil kıdeme garanti verin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıdemin fona devredilmesinde gerekçe olarak bazı işverenlerin tazminat ödememesi gösteriliyor. DİSK Başkanı, “Madem öyle, geçmediğimiz yollara, köprülere Hazine garantisi vermek yerine işçinin alın terine garanti verin” dedi.

Kıdem tazminatı ile ilgili hükümetin “fona devretme” formulüne işçi sendikaları net biçimde karşı çıkarken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu kıdemle ilgili tüm sorunların mevcut düzenlemeye iki satırlık bir ekle çözülebileceğini söyledi.

Arzu Çerkezoğlu, “İşçinin kıdem hakkını istifa etse bile elde etmesi ve kıdeme Hazine garantisi verilmesi var olan düzenlemeye eklenirse bu en uygun çözüm olur” dedi.

İŞÇİYE GÜVENCE OLUN

Kıdem tazminatında güncel düzenlemeye en temel iki eleştiri; işçinin istifa ettiğinde kıdemini bırakmak zorunda kalması ve birçok işletmenin iflas ve bunun gibi nedenlerde işçisinin kıdemini ödemeyerek çalışanlarını mağdur etmesi. DİSK Başkanı, bu iki sorunun çözümünün işçinin kıdem hakkını gasp etmek olmadığını vurgulayarak, şu formulü önerdi:

*AKP iktidarı köprüler, yollar yapan inşaat firmalarına güvenceler veriyor. Dünyanın terk ettiği bir sistem olan dev şehir hastaneleri kuruyor, şehre uzak bu hastanelere gidilmese de hasta garantisi veriyor.

Arzu Çerkezoğlu

*Bu geçilmeyen yollar, köprüler, gidilmeyen hastaneler için verilen Hazine garantisi bizim vergilerimizle ödeniyor ve daha on yıllarca ödenecek. Biz de diyoruz ki; madem bazı işverenler iflas gibi nedenlerle işçinin kıdemini ödemiyor ve siz bu sorunu çözmek için düzenleme arayışındasınız; o zaman işçinin alın terine devlet güvencesi verin’.

*Eğer patronlar kıdem tazminatını ödemiyorsa hükümetin görevi kanun hakimiyetini sağlamak ve işçilerin kıdem tazminatının güvencesi olmaktır. İnşaat patronlarına güvence vermeyi bırakıp üreten işçinin alın terine, kıdem tazminatına garanti olun.

İSTİFA EDEN DE ALSIN

Kıdemde konuşulacak tek şeyin, mevcut yasaya küçük bir ek yaparak istifa eden işçinin de kıdem almasını sağlamak ve gerekli devlet güvencesini vermek olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Pandemide işçiler olarak bizler canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatıyor” dedi.

İŞÇİLERİN SADECE % 17.8’İ FONA DEVRİ OLUMLU BULUYOR

DİSK-AR’ın yaptığı araştırma, işçilerin sadece yüzde 17.8’inin kıdem tazminatının fona devredilmesini olumlu bulduğunu ortaya koydu. İşçilerin yüzde 46.2’si, sendikalı işçilerin yüzde 58.3’ü fona kesin karşı olduklarını söylerken, yüzde 21.7’si ne olumlu ne de olumsuz buluyor.

*Araştırmayı yorumlayan Çerkezoğlu, “Türkiye’de işçiler her ne kadar da örgütsüzlüğe mahkum edilmişlerse de kıdem tazminatının ne anlama geldiğini çok iyi bilirler.

*Kıdem tazminatı işçimizin çoluk çocuğunun geleceğinin garantisi olduğu kadar, işverenin her istediğinde işçiyi kapıya koyamamasının, dolayısıyla iş güvencesinin de garantisidir” dedi.

DİSK Başkanı kıdemde anlaşma formülünü verdi: Köprüye değil kıdeme garanti verin

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!