G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,02
GBP40,98
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.515,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

“Direksiyon başında uyuklamayı önleyen sistem” geliştirdiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Direksiyon başında uyuklamayı önleyen sistem” geliştirdiler / Haberin Peşinde Urfa

Bursa’da meslek lisesinde yapay zekayla prototipi geliştirilen, sürücü uyukladığında veya başı öne fazlaca eğildiğinde sesli ve titreşimli uyarı veren kameralı sistemle trafik kazalarının önlenmesi hedefleniyor.

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı öğretmeni İlker Yetişmişoğlu koordinatörlüğünde bir grup öğrencinin katılımıyla “Sürücü Uyku Durumu ve Takip Cihazı Projesi” hazırlandı.

Uyku nedeniyle meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi hedeflenen, kodlamalar ve yapay zeka ile çalışan sistem, araç sürücüsünü görecek şekilde monte edilen gece görüşlü kameraya uygulanan yazılım sayesinde yüzü algılıyor.

Sistem, sürücünün gözlerinin belli bir süre kapanması ve başının öne düşmesi durumunda ses ve titreşimle uyarı vererek sürücünün dikkatini yola toplamasını sağlıyor.

Sürücünün uyuklamasından kaynaklanan trafik kazalarını önlemeye yönelik takip cihazı için faydalı model başvurusunda bulunuldu.

Takip cihazı prototipini geliştirme çalışmasına devam eden proje ekibi, sonraki aşamada bunu araç üzerinde deneyecek.

 “SİSTEM ÖNCE YÜZÜ ALGILIYOR”

İlker Yetişmişoğlu, AA muhabirine, yapay zeka konusuna ilgilerinin olduğunu ve bunu öğrencilere de aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Görüntü işleme alanında da çalışmalar yaptıklarını belirten Yetişmişoğlu, “Özellikle uzun yol şoförlerinin geceleri araç kullanırken uyuklamalarına yönelik bir çözüm düşündük. Başka sistemler var ancak biz bunu kameralı ve yapay zekayı birleştirerek yapalım istedik.” dedi.

Projenin okuldaki öğretmenlerle öğrencilerin bilgi ve becerileriyle ortaya çıktığını kaydeden Yetişmişoğlu, kodlar yazdıklarını, denemeler yaptıklarını, yüz ve göz algılama işlemi gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Takip cihazının çalışma prensibini anlatan Yetişmişoğlu, şöyle konuştu:

“Sistem önce yüzü algılıyor. Şoför mahallinde bir insan var mı ve gözleri açık mı diye ona bakıyor. Gözler kapalıysa sistem şoförün uyuduğuna kanaat getiriyor, kafası öne düştüyse ve gözleri görüş alanından çıktıysa uyuduğunu algılıyor. Şoföre sesli bir uyarı veriyor ve şoförün koltuğu da titreşiyor. Modeli ne olursa olsun 20 yıllık bir arabaya da takabiliriz bu sistemi, son model bir arabaya da takabiliriz. Sistemin çok büyük bir maliyeti yok, şu anda 1000 lira gibi bir maliyeti var. Bunu daha da azaltmaya çalışıyoruz.”

ÖĞRENCİLER PROJEDE YER ALMAKTAN MUTLU

Projeye katkı sunan öğrencilerden İsmail Bektaş da çalışmaya yer almaktan mutlu olduğunu, kendisini geliştirme imkanı bulduğunu belirtti.

Mekanik işlere ilgi duyduğunu anlatan Bektaş, “Mühendis olmak istiyorum, otomasyon alanında ilerlemeyi düşünüyorum. Bu sistemle beraber kazaların önüne geçmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Burak Cengiz de yazılım, mekanik ve otomasyon konusunda eğitimler aldığını söyledi.

Projenin kendisine yazılım alanında büyük katkılarının olduğunu kaydeden Cengiz, “Hedefimde otomasyon üzerine ilerlemek var. Bu tür projelerin bana çok katkısı var.” değerlendirmesinde bulundu.

okul, TEKNOLOJİ, meslek, TEKNOLOJİ Haberleri

“Direksiyon başında uyuklamayı önleyen sistem” geliştirdiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!