G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Dalgın: “Hükümet kemer sıkmamak için vatandaşın boğazını sıkıyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dalgın: “Hükümet kemer sıkmamak için vatandaşın boğazını sıkıyor” / Haberin Peşinde Urfa

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomiye ve ek bütçeye ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Zam yağmuruna tepki gösteren DEVA Partili Burak Dalgın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Hükümet kemer sıkmamak için vatandaşın boğazını sıkıyor” ifadelerini kullandı. Dalgın, “Ekonomik sıkıntılar sayıdan ibaret değil. Yetersiz beslenen çocuklar, yıkılan yuvalar, artan hırsızlık ve uyuşturucu gibi vakalarla yükselen asayiş riski, ertelenen bakım-onarım ve yatırım çalışmaları, borç sarmalına düşen vatandaşlarımız… Tüm bunlar ekonomik sıkıntıların mağdurlarıdır” dedi.

Dalgın, seçimden sonra gelen vergi ve harç zamlarını “Hükümet kemer sıkmamak için vatandaşın boğazını sıkıyor. Unutmayalım, devletin parası yoktur. Para, milletin parasıdır. Vergi salarak vatandaşın cebini yakmak ve borç alarak yarınlarımızın üzerine yük bindirmek, en son uygulanması gereken çözümlerdir. İlk adım, kamuda tasarruftur. Hükümetin bu yönde hiçbir adımı bulunmuyor. Belli ki, lüks makam araçlarından vazgeçmek yerine vatandaşın aracının vergisini duble yapmak daha cazip gelmiştir” diye konuştu.

Dalgın, “Biz milletin vekilleri olarak hangi harcamaları kısalım, nelerden vazgeçelim?” diyerek TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “tasarruf seferberliğine örnek olmak” amacıyla çağrı yaptı.

‘Vergisini ödeyen orta direğe ceza var’

İlave vergilerin orta sınıfa yüklendiğini söyleyen Dalgın, “Külfet orta direğin sırtına yükleniyor. İmkanları, fırsatları ve hürriyetleri zaten daraldı. Şimdi ilave vergiler de ona yükleniyor. 2022 vergi tahsilatından bir örnek vereyim. Devletimiz tahakkuk eden 100 liralık verginin sadece 81 lirasını toplayabildi. Kayıt dışında olanlar, vergi matrahını düşük gösterenler veya çeşitli istisnalardan yararlananlar bu 100 lirada hiç yok! ‘Nasıl olsa af gelir’ diye vergisini ödemeyene veya cazip şartlarda borçlarını affettirenlere ödül var. Gelir vergisi maaşının kaynağında kesilen, maaşını harcarken her adımda KDV ve ÖTV ödeyen orta direğe ise ceza var. 2023 ek bütçesindeki vergi artışının yarısı KDV ve ÖTV’den kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

‘Çalışan Türkiye’nin ayağına çelme takılıyor’

Konuşmasında 9. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Aslolan devletin zenginliği sonucu milletin zenginliği değil, milletin zenginliği sonucu devletin zengin olmasıdır” sözlerine yer veren Dalgın “Kimse kusura bakmasın, dev kamu binalarının üzerine ‘Vergi kalkınmanın temelidir’ yazmakla kalkınma olmuyor. Maalesef bugün karşımızdaki bütçe kurumlar vergisini yükselterek, katma değer vergisini artırarak, damga vergisi ve harçlar yoluyla iş yapmayı daha maliyetli hale getiriyor. Kısaca, çalışan Türkiye’nin ayağına çelme takıyor” dedi.

‘Faiz yangını, depremin yaralarını sarmaktan daha pahalı’

Dalgın’ın gündeminde 2023 için öngörülen faiz harcamaları da vardı. Faiz harcamalarının Kur Korumalı Mevduat (KKM) maliyeti hariç 556 milyar lira olduğunu söyleyen Dalgın, sözlerini “Bir deprem de ekonomide yaşıyoruz.  Ek bütçenin ana gerekçesi olan depremle alakalı harcamalar 527 milyar lira. Faiz yangını, depremin fiziki yaralarını sarmaktan daha büyük paraya mal oluyor” şeklinde sürdürdü.

 

Hibya Haber Ajansı

Dalgın: “Hükümet kemer sıkmamak için vatandaşın boğazını sıkıyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!