G-CV0ZL47F6D
USD32,55
EURO34,88
GBP40,63
BIST9.722,09
GR. ALTIN2.428,85
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

D vitamini eksikliğinin görmezden gelinmemesi gereken 5 belirtisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

D vitamini eksikliğinin görmezden gelinmemesi gereken 5 belirtisi / Haberin Peşinde Urfa

D vitamini sadece metabolizmanıza ve bağışıklığınıza değil, aynı zamanda genel ruh halinize de etki eder. Bazı ince belirtiler fark edilemeyebilir, ancak size D vitamini eksikliğiniz hakkında gerçekten çok şey söyleyebilirler.

Güneşte 15 ila 20 dakikanın size gün için yeterli miktarda D vitamini verebileceği yaygın bir bilgidir. Ama ya güneşe çıkamıyorsanız? D vitamini eksikliği yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

D vitamini sadece metabolizmanıza ve bağışıklığınıza değil, aynı zamanda genel ruh halinize ve vücut fonksiyonunuza da etki eder. D vitamini eksikliğinin belirtileri her zaman aynı olmadığı için eksikliğini yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek zor olabilir. D vitamini eksikliğinin farklı belirtilerini anlayabilmek için ince noktaları Beslenme ve Diyet Uzmanı Serkan Sıtkı Şahin anlattı.

D vitamini, güneş ışığına maruz kaldıklarında cilt hücreleri tarafından üretilir ve bu, onu genellikle alınması gereken diğer vitaminler arasında benzersiz kılar. Güneş tipik olarak D vitamini için en iyi kaynak olsa da, UV maruziyetleri ve ayrıca kuzey iklimlerinde olduğu gibi dünyanın belirli bölgelerinde sınırlı gün ışığı nedeniyle sağlıklı güneşlenebilmek her zaman kolay değildir. D vitamini üretmek ve absorbe etmek, ileri yaşlarda gençlere göre önemli ölçüde azalmaktadır. Özellikle kısıtlı hareket kabiliyetine sahip yaşlıların veya güneşe çıkamayan kişilerin güneşten yeterli D vitamini almaları neredeyse imkansızdır.

İşte güneşe çıkmanız veya D vitamini yönünden zengin yiyecekleri daha fazla tüketmeniz için ihtiyacınız olan işaretlerden birkaçı.

1. Kemik ağrısı yaşarsınız

D vitamini, kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenler ve güçlü, sert kemiklerin korunmasında önemlidir. Bu, D vitamini eksikliği olduğunda, genel kemik sağlığıyla ilgili sorunlar olabileceği ve kemik ve hatta eklem ağrısıyla sonuçlanabileceği anlamına gelir.

Ciddi D vitamini eksikliği vakalarında kemikler yumuşak hale gelir. Çocuklarda bu kendini raşitizm olarak gösterir. Yetişkinlerde bu osteomalazi haline gelebilir. D vitamini eksikliğinin diyabet, yüksek tansiyon ve otoimmün bozukluklarla ilgisi olup olmadığını görmek için hala araştırmalar devam etmektedir.

2. Kendinzi zayıf hissedersiniz

Western Journal of Medicine tarafından yapılan bir çalışmada, kas güçsüzlüğünün kesinlikle birisinin yeterince D vitamini almadığının bir işareti olduğu, ancak aynı zamanda geri dönüşümlü de olabileceği ortaya çıktı. Fiziksel olarak kendinizi zayıf hissediyorsanız, D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

3. Yorgun ve uyuşuk hissedersiniz

Yorgun hissetmek ve hatta uyuşukluk, D vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. North American Journal of Medical Sciences tarafından yayınlanan bir çalışma, bu iddiayı daha yakından inceledi ve düşük D vitamini eksikliği olan hastaların yüzde 77,2’sinin yorgunluk yaşadığını buldu. D vitamini sayıları normale döndüğünde, yorgunluk semptomları önemli ölçüde iyileşti.

4. Karamsar hissedersiniz

Çalışmalar, D vitamini eksikliği ile depresyon arasında ilginç bir bağ olduğunu gösteriyor. Journal of Questions in Mental Health Nursing tarafından yayınlanan bir çalışmada, D vitamini eksikliği riski taşıyan grupların (yaşlılar, ergenler, obez bireyler ve kronik hastalığı olanlar) aynı zamanda depresyon risklerini bildiren gruplar olduğu sonucuna varılmıştır. Benzer bir çalışma British Journal of Psychiatry tarafından da yayınlandı. Karamsar hissediyorsanız ve bunun için bir açıklamanız yoksa, D vitamini alımınızı değerlendirmek bir sonraki adımda yardımcı olabilir. Unutmayın, yaşadığınız herhangi bir depresyon hakkında doktorunuzla konuşmak en iyisidir.

5. Kas krampları yaşarsınız

Kaslarınızda güçsüzlük hissetmenin yanı sıra, D vitamini eksikliğinin ekstra kramplar yaşamanıza da neden olması muhtemeldir. Cleveland Clinic’e göre, ince bir belirti olsa da, kas krampları belirtilerden biri olabilir.

Diyete daha fazla D vitamini nasıl eklenir

Bazı gıdalardan D vitamini alabilirsiniz. Uskumru ve somon balığı gibi birçok yağlı balık ve yumurta sarısı D vitamini içerir. Ancak çoğu gıdada, D vitamini nispeten düşüktür ve çoğu insanın diyetinde yeterli miktarda D vitamini yoktur. D vitamini ile takviye edilmiş bazı süt ürünleri bulabilirsiniz veya D vitamini eksikliğinin belirtilerini tekrar yaşamak zorunda kalmamanızı sağlamak için günlük bir takviye alabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

Güneş,D vitamini,D vitamini eksikliği,belirti,Beslenme,Diyet,kemik,Fiziksel,zayıf,Yorgun,depresyon,somon,yumurta,Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

D vitamini eksikliğinin görmezden gelinmemesi gereken 5 belirtisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!