G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO35,00
GBP40,98
BIST9.104,97
GR. ALTIN2.326,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Covid-19 ve Glutatyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 ve Glutatyon / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Covid-19 ve Glutatyon makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

COVID-19, giderek daha fazla insanı etkileyerek tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor; bu nedenle bilimsel arenada bu hastalığın önlenmesi ve tedavisi için etkili ilaçları belirlemek için yoğun araştırmalar yapılıyor. COVID-19’da ağır hastalık ve ölüm oranları yaşlı insanlarda ve komorbiditesi olanlarda daha fazla görülmektedir. Bu tür bireylerde artmış oksidatif stres, kişileri koronavirüs gibi bulaşıcı ajanlara ve diğer çevresel stres faktörlere daha savunmasız hale getirir.

Oksidatif stres, bedende reaktif oksijen türlerinin (ROS) artması ve/veya bedenin bu reaktif ara maddeleri yeterince temizleyememesi ve ortaya çıkan hasarı yeterince onaramaması sonucu oluşan bir durumdur. ROS’nin neden olduğu oksidatif stres ve inflamasyon yaşa bağlı gelişen bedensel hasarların, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların oluşumuyla ilişkilidir. Yapılan araştırmalarda ROS ve oksidatif stresin COVID-19 hastalarında ciddi hastalık ve ölüm riskini artırdığı sonucuna varılmıştır. Çeşitli viral hastalıkların seyrinde bireyin antioksidan kapasitesinin (ROS’ni temizleyebilme kapasitesi) önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu bağlamda, oksidatif strese karşı koruyan antioksidan savunma sistemi bulaşıcı ajanlara karşı savunmada çok önemli bir belirleyicidir.

Glutatyon (GSH), sistein, glisin ve glutamattan oluşan bir tripeptiddir. Reaktif oksijen türlerinin hücrelerde oluşturduğu oksidatif hasarı önleyen en etkili antioksidanlardan biridir. Glutatyon tüm vücut için gerekli olan çeşitli metabolik yolların düzenlenmesinde de rol oynar. Hücre içinde yeterli glutatyon varlığı ile yabancı maddelerin detoksifikasyonu, protein yapılanması, C ve E vitaminlerinin yenilenmesi, mitokondriyal fonksiyonun sürdürülmesi, antiviral savunma, hücresel proliferasyonun düzenlenmesi ve bağışıklık yanıtı gibi çeşitli biyolojik süreçlerin kontrolünde hayati rol oynamaktadır.

Endojen glutatyon seviyeleri yaşlanmayla birlikte kademeli olarak azalır, böylece yaşlılarda hücreler genç bireylere kıyasla virüslerin ve farklı çevresel faktörlerin neden olduğu oksidatif hasara daha duyarlı hale gelir. Yine kronik hastalıkları olan kişilerde ve COVID-19’un ağır seyrettiği bireylerde endojen glutatyon eksikliği yaygındır. Bu durum, kronik hastalıkları olan COVID-19 hastalarında azalmış glutatyon seviyelerinin, oksidatif stres oluşumuna katkıda bulunduğu ve böylece akciğer tutlumunu şiddetlendiren bir faktör olabileceği anlamına gelir. Sigara dumanı da solunum yollarındaki hücresel glutatyon havuzunu tüketerek, oksidatif hasarı ve akciğerdeki iltihabı şiddetlendirmektedir.

Nisan 2020’de COVİD-19 ile enfekte bireylerde yapılan bir çalışmada hafif hastalığı olanlara kıyasla orta ve şiddetli COVID-19 hastalığı olan kişilerde, plazma glutatyon seviyeleri daha düşük ve ROS seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Bu da ciddi hastalık belirtileri olan hastalarda glutatyon eksikliğinin ve oksidatif stres etkisinin önemini göstermektedir.

Covid-19 ve Glutatyon

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!