G-CV0ZL47F6D
USD32,60
EURO34,79
GBP40,61
BIST9.447,64
GR. ALTIN2.499,02
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Covid-19 sonrası kronik yorgunluk ön planda olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 sonrası kronik yorgunluk ön planda olacak / Haberin Peşinde Urfa

Bilim insanları, Kronik Yorgunluk Sendromu’nun Covid-19’un olası uzun vadeli bir etkisi olabileceğini ileri sürüyor Prof. Dr. Çetin, ‘Tedavi gören hastaların çoğu halsiz olduklarını söylüyor’ dedi… 

Pandemi büyüyor… Vakalar tüm dünyada ve ülkemizde artmaya devam ederken, hâlâ gizemi çözülemeyen virüs, bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Prof. Dr. Barbaros Çetin, yeni corona virüsüyle ilgili ilginç tespitleri şöyle anlattı: Ulusal Direktör Dr. Antony Fauci virüs temizlendikten sonra bile, post-viral semptomlar gösterenlerin az sayıda olmadığını ifade ediyor. Araştırmalarda; Miyaljik Ensefalomiyelit (ME) yani Kronik Yorgunluk Sendromu’na (CFS) çok çarpıcı bir şekilde benzeyen “post-viral sendromu” olan kişiler çok fazla sayıda tespit edilmiş.

Prof. Dr. Barbaros Çetin

TAM OLARAK İYİLEŞEMİYOR!

Bilim insanlarına göre kronik bir hastalık olan ME/CFS onlarca yıl sürebilir. Yeni corona virüsü, bu zayıflatıcı durumun başlangıcını potansiyel olarak tetikleyebilecek yalnızca bir virüstür. Diğer korkutucu bir tespit, küresel yeni corona virüsü krizinde altı aydan fazla süredir, Covid-19 ile enfekte olanların çoğunun tam olarak iyileşememesi… Covid-19 sonrası iyileşmeler üzerine yapılan bir anket sonucu, iyileşen 292 kişide CDC’nin belirlediği 17 semptomun ortalama yedisi halen görülüyor. Zira hastaların yüzde 35’i yorgunluk bildirmiş. Başka herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan 18-35 yaş arası her 5 gençten biri tam olarak iyileşemediğini ifade etmiş.

TAŞIYICI BULAŞTIRABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü Uzmanı Dr. Maria Van Kerkhova, asemptomatik insanların hastalığı geçirmesinin çok nadir olduğunu ileri sürdü. Kanıtlar, semptomları olan kişilerin en bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Ancak hastalık gelişmeden önce başkalarına aktarabildiklerine dikkat çekiliyor. İnsanların bir kısmı hiçbir belirti göstermeden pozitif test sonucuna rağmen, hastalığı başkalarına bulaştırmaya devam ettikleri bilinmiyor. Hastalar 3 gruba ayrılıyor:

1- Asla semptom geliştirmeyen kişiler (Asemptomatik).

2- Henüz semptomları olmadığında test pozitif çıkan insanlar ki, semptomları geliştirmeye devam ediyorlar. (Presemptomatik).

3- Corona virüsü olduğunun farkında olmayan çok hafif veya atipik semptomları olan kişiler.

KAN ZEHİRLENMESİ GİBİ

ABD’de yapılan son çalışmalara göre, Covid-19’dan kurtulan hastaların Sepsis’ten (kan zehirlenmesi) kurtulanlar gibi yan etkilere sahip olabileceği ileri sürüldü. Şiddetli akut solunum sendromu corona virüsü 2 (SARS-CoV-2) ile enfeksiyonun potansiyel olarak benzersiz tezahürlerine önemli ölçüde odaklanmış olsa da, şiddetli Covid-19’un birçok akut belirtisi ve sonuçları diğer patojenlerin neden olduğu Sepsis’lere benzer.

ÇOCUKLARla ilgili TESPİT

Yeni bir çalışma, Covid-19 ile çocuklarda tip 1 diyabet gelişimi arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor. İngiltere’de İmperial College London ve 4 hastane vakfının yürüttüğü ortak bir çalışmaya göre, 30 çocuk pandeminin zirve yaptığı dönemde yeni başlayan tip 1 diyabet tanısıyla hastanelere başvurmuş. Bu vaka sayısı önceki yıllarda aynı dönemde tipik olarak görülen vaka sayısının yaklaşık 2 katı. Çalışmada, yeni başlayan diyabetli çocukların yüzde 70’i Diyabetik Ketoasidoz (DKA) ile başvurdu. DKA, vücutlarında insülin bitmeye başlarsa, diyabetli kişilerin başına gelebilecek ciddi bir durumdur.

Covid-19 sonrası kronik yorgunluk ön planda olacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!