G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,80
GBP40,67
BIST9.453,79
GR. ALTIN2.499,18
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Coronalı günlerde aşırı yağlanma neden riskli?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Türkçapar anlattı: ‘Aşırı yağlanma bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkiler’ dedi, bu sorunla ilgili uyarılarda bulundu…

Bilimsel veriler; diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkların Covid-19’un risk oranını artırdığını gösteriyor. Bu hastalıkların çoğu overfat (aşırı yağlanma) denilen vücut yağının çokluğundan kaynaklanıyor. Aşırı yağ durumunun kendisi, enfeksiyöz viral hastalıklarda önemli fakat az tartışılan bir risk faktörüdür.

Prof. Dr. Ahmet Türkçapar

Bu durum bağışıklık fonksiyonunu ve konakçı savunma mekanizmalarını olumsuz etkiler. Aşırı yağlı konakçılarda, hem viral hem de bakteriyel cevabın ters yönde değiştiği gösterilmiştir.

GENÇLERDE ÖLÜM NEDENİ

Covid-19’un erken ölüm vakalarının öncelikle viral enfeksiyonun daha hızlı ilerlemesine izin veren bağışıklık fonksiyonu zayıf olan yaşlılarda ortaya çıktığı gösterilmiştir. 65 yaşından büyükler daha fazla risk altındayken, 19-64 yaş grubunda yoğun bakıma alınanlarda önemli ölçüde daha kronik hastalıklar olduğu görülmüştür. Bu durum öncelikle aşırı vücut yağının yol açtığı kronik inflamasyondan (iltihaplanma) kaynaklıdır.

GİZLİ AŞIRI YAĞA DİKKAT!

Aşırı yağ pandemisi ve bununla ilişkili kronik inflamasyon, insülin direnci ve kronik hastalıklar küresel insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biridir. Aşırı vücut yağı, kronik inflamasyonun birincil itici gücüdür. Daha da önemlisi normal kilolu obez olmayan yetişkinlerin yüzde 40 veya daha fazlası, aşırı yağ denilen sağlığı bozan fazla yağa sahip olabilirler.

ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR

Aşırı vücut yağı, anormal kan şekeri, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), trigliseritler ve kan basıncı gibi çeşitli risk faktörleri dahil olmak üzere kardiyovasküler ve metabolik sağlığın bozulmasına yol açabilir.

Bununla birlikte, aşırı yağlı bir vücudun metabolik düzensizliği, enfeksiyon riskini ve kronik solunum yolu hastalıklarını artırarak bağışıklık sistemini tehlikeye sokabilir. Aşırı yağ sendromu olan hastaların tedavisinin önemi Covid pandemisi ile çarpıcı olarak ortaya çıktı, bu hastaların vakit geçirmeden tedavi olmaları gelecekteki sağlık sorunlarını önlemek adına aciliyet taşıyor.

Birçok ülkede obezite cerrahisinin ikinci dalga gelmeden yarı acil statüsünde başlatmasında da bu kaygı yatıyor. Obezite cerrahisi hormonal etkilerle  çok kısa sürede Covid için risk faktörleri olan şeker hastalığını ve yüksek tansiyonu çözmektedir.

Coronalı günlerde aşırı yağlanma neden riskli?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!