G-CV0ZL47F6D
USD32,32
EURO35,14
GBP41,05
BIST9.053,83
GR. ALTIN2.297,44
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Corona salgınında bağırsaklar nasıl etkilendi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona salgınında bağırsaklar nasıl etkilendi? / Haberin Peşinde Urfa

Corona virüsü salgını sürecinde birçok insanın beslenme, yaşam, uyku alışkanlıklarının değiştiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, bu durumun özellikle ‘ikinci beyin’ olarak nitelendirilen bağırsakları olumsuz etkilediğini söyledi. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin vücut direncini yükseltmede de etkili olduğunu belirten Ergün önerilerde bulundu. 

Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmanın vücut direncini yükselttiğini söyleyen Gastroentereoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ergün, pandemi sürecinde bağırsak florasını korumanın yollarını şöyle sıraladı:

“*Bağırsak florası direncimizi artırır. Anksiyete ve depresyon ise direncimizi düşürür. Öncelikle kendimizi ‘pandemi süreci geçecek’ diye telkin etmeliyiz. Ne kadar stres yaşarsak bağırsaklarımız kasılmaya, ağrı oluşmaya ya da ishal, kabızlık olmaya başlıyor.

*Bunlarla mücadele etmek için yararlı bakterileri vücudumuza almalıyız. Doğal probiyotikler, turşu suyu ve sirkede yararlı bakteriler vardır. Bunlar asidik yiyecekler. Bu nedenle midesi ağrıyan kişilerin bu ürünleri tok karnına ve az miktarda almalarını öneriyoruz.

FOTO: SHUTTERSTOCK

*Bunun yanı sıra ev yapımı yoğurtlar da faydalı. Yoğurt yaparken içine toz halindeki probiyotiklerden de katabilirsiniz. Bunlar da bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlayacaktır”.

MİDE BAĞIRSAK SİSTEMİMİZİ KORUYABİLİRİZ

Son dönemde özellikle midesi hassas olanların şikayetlerinde artış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Meltem Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son dönemde spastik kolon, kabızlık, ishal, şikayetleri arttı. Bununla mücadele edebilmek için de öncelikle evdeki aktivitemizi artırmalıyız. Sabah erken ya da sakin olan saatlerde maskemizi takarak dışarda yürüyüş yapabiliriz. Evimizde internetten bulabileceğimiz pilates vb aktiviteler yapabilir veya ev içinde yürüyebiliriz.

*Ayrıca sebze meyve ağırlıklı beslenmeliyiz. Karbonhidrattan mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Acıkırsak meyve, sebze, yoğurt gibi besinler tüketelim ki mide bağırsak sistemimizi koruyabilelim.

*Stres midede ülser oluşumunu artırıyor. Tanısı konmuş ülser rahatsızlığı veya koliti olan hastaların, tetiklenen şikayetleri varsa mutlaka doktorlarına başvurmalarını öneriyorum”. (DHA)

Corona salgınında bağırsaklar nasıl etkilendi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!