G-CV0ZL47F6D
USD32,47
EURO34,56
GBP40,47
BIST9.560,08
GR. ALTIN2.473,04
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır? / Haberin Peşinde Urfa

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerden dolayı yaşanan çölyak hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık özellikle bağırsakları olumsuz etkiler. Kronik bir alerji rahatsızlık olan çölyak, hemen hemen her yaşta görülebilir. Peki çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerden dolayı yaşanan çölyak hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık özellikle bağırsakları olumsuz etkiler. Kronik bir alerji rahatsızlık olan çölyak, hemen hemen her yaşta görülebilir. Peki çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?

Çölyak hastalığı genellikle 1 yaşından sonra görülme olasılığı artar. Bazı insanlarda buğday, arpa ve çavdar gibi besinlerde bulunan gluten maddesine karşı bağışıklık sistemi olumsuz sonuçlar verir. Normal beslenme de tüketilen bu gıdalar sonucu yaşanan halsizlik, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler hastalığa işaret olur. Bunun yanı sıra ilerleyen dönemlerde ciltte dökülme ve kansızlık gibi ciddi sağlık sorunları yaşanır. Bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir. Hastalık Gluten sensitif enteropati olarak da bilinir. Gluten maddesi bağışıklık sistemindeki protein maddeleri tarafından anormal karşılanır. Normal bir bağışıklık sisteminde villus adı verilen madde vücuda giren besinleri enzimleyerek kana ve bağırsaklara yayar. Ancak bu madde artar. Kana karışmaması gereken maddeler karışır. Aynı zamanda bağırsaklara da geçmemesi gereken maddelerin geçmesiyle burada da iltihaplanmaya neden olur. Yani vücudun genel olarak tüm fonksiyonları bozulur. Hastalar ne kadar bu besinlerden tüketirse tüketsin alması gereken faydalı maddeleri alamaz. Çölyak denilen hastalık hakkında halen araştırmalar sürmektedir. Hastalığın alerjik mi yoksa otoimmün olduğu kesinleştirilmedi. Bazı uzmanlar ise iki durumun da hastalığa neden olduğunu vurguluyor. Çünkü bağışıklık sisteminin kabul edemediği çoğu hastalıkların geneline alerjik etkenler neden olur. Bunun yanı sıra da oluşan durumda vücudun metabolojik etkisini olumsuz etkiler. 

ÇÖLYAK HASTALIĞININ NEDENLERİ?

Hastalığın ortaya çıkmasının nedeni henüz kesin değildir. Ancak bazı araştırmalarda genetiksel yatkınlığın olabileceği ortaya çıkartıldı. Çünkü çölyak genellikle ailesinde olanlarda görülür. Bağırsağın sindiremediği gluten maddesini olumsuz karşılayan bağışıklık sistemi de hastalığın yaşanmasına neden olur. Hassas bağışıklık ve bağırsak hastalığa zemin hazırlayan durumlardır.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın en yaygın kendini gösterme belirtisi aşırı ishaldir

Şiddetli karın ağrısı ve yemeklerden sonra yaşanan karın şişliği

Dengesiz kilo sorunu yaşanması

İştahsızlığa rağmen rahatsız edici bir gaz sorununun oluşması

Çocuklarda görüldüğünde büyüme problemleri 

Her hangi bir travma yaşamamasına rağmen ciltte morarmalar oluşur.

İleri belirtileri arasında gece körlüğü de var.

Yorgunluk, sinirlilik ve depresyon halleri

Tuvalet ihtiyacında artış

Mide bulantısı ve kusma sıklığı

Yer yer cildin bazı tabakalarında dökülmeler

Vücut iskeletinde ağrılar 

Kansızlıkta artış gibi belirtiler yaşanır. 

ÇÖLYAK TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Öncelikle hastalıkta tanı çok önemlidir. Belirtiler kendini gösterdiği andan itibaren bir uzmana başvurulmalıdır. Kan testi yapılır. Teste proteinlerde artış oranına bakılır. Ayrıca alerjik test yapılarak HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 maddelerinin seviyelerinde dikkate alınır. Tüm testlerdeki yüksek değerler sonucu uzman doktor endoskopla bağırsaklara bakar ince bağırsakta artan iltihaplanma hastalığı teyit eder. Hastalığın tek seçeneği gluten diyetidir. ani glutensiz bir yaşamdır. Gluten içeren besinler beslenmeden çıkartılır. Bir kaç güne hastanın sağlığı iyiye gider. 

SAĞLIK haberleri,çölyak hastalığı nedir,glutensiz yaşam,çölyak hastalıkların belirtileri nelerdir,çölyak ölümcül mü

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak tedavisi var mıdır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!