G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,82
GBP40,45
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.412,43
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Çocuklarda Kabızlıkla İlgili Merak Edilen Sorular

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk Cerrahı için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuklarda Kabızlıkla İlgili Merak Edilen Sorular makalesine göz atın ve Çocuk Cerrahı hakkında daha fazla bilgi edinin

  • Çocuğum kabız mı?

“Eğer çocuğunuzun kaka yapma sıklığı iki günde birden daha nadirse, kaka yaparken ciddi ağrı ve zorlanma yaşıyorsa, evet çocuğunuzda kabızlık sorunu var demektir.”

  • Her kabızlık tedavi gerektirir mi?

“Kabızlık yaşadığı süre bir ayı geçtiyse, tedavi gerektiren kabızlık sorunu var demektir.”

  • Çocuğum niye kabız oldu?

“Yaşadığı coğrafya ve şartlarına göre değişmekle birlikte kabaca her on çocuktan birinde kabızlık sorunu bulunmaktadır. Bu kadar sık olan bir sorunun bireysel ve toplumsal nedenleri bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları en sık nedendir. Tüm kabız çocukların yaklaşık %95’inde sağlıksız beslenme, yaşam alışkanlıkları gibi işlevsel sorunlara bağlı konstipasyon (kabızlık) gelişmektedir. Hastaların yalnızca %5’inde ciddi organik nedenler bulunmaktadır. En sık senaryo sert, büyük çaplı dışkılama sonrası oluşan anal bölgede çatlak (fissür) ve sonrasında gelişen dışkı tutma davranışıdır. Kaka yapma geciktirildikçe biriken kakalar sertleşmekte ve çıkarken tekrar ağrı ve çatlak oluşumuna neden olmaktadır. Bu da içinden çıkılmaz bir kısır döngü ile sonuçlanmaktadır. Kabızlık uzun sürerse çocuklar kaka yapmamak için beslenmeden uzak durmakta ve gelişim geriliğine neden olmaktadır.

  • Nasıl tedavi edeceksiniz?

“Maalesef elimizde sihirli değnek yok. Kısa süreli standart ilaç tedavileri hastaların çoğunluğunda başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Her hasta özelinde tedavi planı düzenlenmeli ve sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Ancak bu şekilde etkin tedavi elde edilebilmektedir. Genellikle zaman kısıtlılığından dolayı, poliklinikte görülen hastalara aynı ilaçlar, aynı dozlarda verilip 1 ay gibi uzun süreler sonrasında kontrole çağrılmaktadır. Bu da sıklıkla tedavi başarısızlığına yol açmaktadır. Kabızlık tedavisi her çocuğa özel ve uzun soluklu olmalıdır.

  • Kabızlık ilaçları bağırsak tembelliği yapar mı?

“Hayır yapmaz. Vücutta çalışan her organda olduğu gibi düzenli çalışan bağırsaklar da güçlenmektedir. Asıl uzun süre tedavi edilmemiş kabızlığa bağlı bağırsaklarda tembellik ve bizim tıbbi olarak hipomotilite dediğimiz hareketsizliğe yol açmaktadır. İlaçlarla düzenli kaka yapması sağlanan bir çocukta uzun vadede bağırsak hareketliliğinde artış elde edilmektedir.

Çocuklarda Kabızlıkla İlgili Merak Edilen Sorular

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!