G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çinli ve Hindistanlı çiftçiye destek var, Trakyalıya yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çinli ve Hindistanlı çiftçiye destek var, Trakyalıya yok / Haberin Peşinde Urfa

Çeltikte ithalatın önü açıldı ve gümrük vergileri sıfıra indirildi. Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezi Edirne’nin İpsala bölgesinde hasat sürerken, Çin’den ve Hindistan‘dan on binlerce ton pirinç ithalatı yapılıyor. Sadece bu iki ülkeden yapılan …

Çeltikte ithalatın önü açıldı ve gümrük vergileri sıfıra indirildi. Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezi Edirne’nin İpsala bölgesinde hasat sürerken, Çin’den ve Hindistan‘dan on binlerce ton pirinç ithalatı yapılıyor.

Sadece bu iki ülkeden yapılan ithalatın toplam ithalatın yüzde 60’ı olduğunu ve yerli üreticiden henüz ne TMO’nun ne de özel şirketlerin alıma başladığını ifade eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çeltik üreticisinin zor durumda olduğunu kaydetti.

Okan Gaytancıoğlu

İTHALATÇI ÜLKE

Pirinçte yüzde 45 olan gümrük vergisinin sıfırlanmasının geçici bir durumdan kalıcı bir hale geldiğini anlatan Gaytancıoğlu, “Bu durum zaten ithalatçı bir ülke olduğumuz pirinçte ithalatın seyrini hammadde olan çeltikten mamul madde olan pirince doğru yöneltti. Pandemi nedeniyle sanki üretici bir ülke değiliz, bir an önce ‘Dünyadan ne bulursak alalım’ korkaklığı ve fırsatçılığı, ‘hasattan çok sonra değil, hasat öncesi hatta hasat zamanında da ithalat yapabiliriz’ uygulamaları ile üretici perişan oldu” dedi.

Yaklaşık 15 yıldır devletin çiftçinin çeltiğine kilogram başına 10 kuruş ödemesinden başka bir destek vermediğini anlatan Okan Gaytancıoğlu, buna rağmen üretimi artan tek ürünün çeltik ve pirinç olduğunu ifade etti. Gaytancıoğlu, “Yüksek teknik bilgi ve beceri sahibi çeltik üreticisi sadece borcunu çevirebilmeyi ve tarla, traktör satmadan bu seneyi atlatabilmeyi düşünüyor. Hükümet de gümrük vergilerini nasıl sıfırlarımın derdinde. Bir zamanlar çiftçinin kara gün dostu olan TMO ise piyasalarda yok” dedi.

Çinli ve Hindistanlı çiftçiye destek var, Trakyalıya yok

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!