G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,01
GBP40,98
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.512,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin’in zeplini 9 bin 500 metreye çıkarak yükseklik rekoru kırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in zeplini 9 bin 500 metreye çıkarak yükseklik rekoru kırdı / Haberin Peşinde Urfa

Çin tarafından geliştirilmiş zeplin (hava gemisi) “Jimu No.1” Tip III, Çin ile Nepal sınırındaki dünyanın en yüksek noktası olan Everest Tepesi üzerinde yukarıdan gözlem ve veri toplama amacıyla 10’uncu yükselişini 1 Haziran günü gerçekleştirdi.

Çin tarafından geliştirilmiş zeplin (hava gemisi) “Jimu No.1” Tip III, Çin ile Nepal sınırındaki dünyanın en yüksek noktası olan Everest Tepesi üzerinde yukarıdan gözlem ve veri toplama amacıyla 10’uncu yükselişini 1 Haziran günü gerçekleştirdi. Atmosferi gözlemleme amacıyla tasarlanan zeplin, daha önce 21 Mayıs günü 9 bin 50 metre yüksekliğe çıkarak bir hafta önceki kendi rekorunu kırmıştı. Son uçuşunda ise 9 bin 500 metreye çıkarak yeni bir rekora imza attı.

Çin Bilim Akademisine bağlı Tibet Platosunu Araştırma Enstitüsü’nün bilim insanlarından Gao Jing, hava gemisinin gerçekleştirdiği on yüksekten gözlem görevi sırasında iki kez 9 bin metreyi, altı kez de 8 bin metreyi aşmış olduğunu bildirdi. 

Havada adeta yüzen zeplin, Çin Bilim Akademisi’nin Uzay Enformasyon Araştırma Enstitüsü (Aerospace Information Research Institute) tarafından geliştirilen 9 bin 60 metreküplük bir hacme sahip. Hava gemisinin boyu 55 metre, yüksekliği 19 metre, ağırlığı ise 2,63 ton.

Geçmişte, yukarıdan gözlem için hava balonları ve uydular en çok kullanılan araçlardı; ancak yerden çok yüksekte ve aynı noktada sabit olarak gözlem yapma olanağı şimdiye değin yoktu. Şu anda ileri sürülebilir ki, yapılan gözlemler son derecede hassas, çünkü zeplinin yükseklikteki hızı kontrol edilebiliyor. Çok yüksek hassasiyete sahip gözlem enstrümanı olan hava gemisi, Qinghai-Tibet Platosu’nun su kaynaklarına ilişkin önemli veriler temin etmekle kalmıyor; iklim değişikliği bağlamında su, ekoloji ve insan faaliyetlerinin zincirleme etkisiyle de mücadelede yardımcı oluyor. 

Araştırma ekibi, yapılan gözlemler sayesinde yerden, Qomolangma’nın yüksek yerlerine değin atmosferik değişimler konusunda değerli veriler elde edebiliyor. Bunlar, batı rüzgarı musonu etkisindeki Qinghai-Tibet Platosu’nda çevre değişimlerine ilişkin önemli bir bilimsel temel oluşturuyor. Toplanan verilerle, küresel düzlemde atmosferik iletim süreci için bir simülasyon modeli oluşturmak da mümkün olacak. 
 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Çin’in zeplini 9 bin 500 metreye çıkarak yükseklik rekoru kırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!