G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin’in çabasını anlamak gerekiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in çabasını anlamak gerekiyor / Haberin Peşinde Urfa

Son haftalarda dünya gündeminde en çok konuşulan konulardan biri Çin’in Covid salgınına karşı aldığı önlemler oldu.

Son haftalarda dünya gündeminde en çok konuşulan konulardan biri Çin’in Covid salgınına karşı aldığı önlemler oldu. Batı basının takıntısı var; konu Çin olunca sorunlar abartılır, hatta yalan yazılır. Olumlu bir gelişme olduğunda da ya küçümsenir ya da görmezden gelinir. Mesela, Çin’in mutlak yoksulluğu sıfırlaması Batı basınında sessizlikle karşılandı. Çin’in Covid sıfırlama politikası eleştirilere, gevşetme kararları ise küçümsemeye, alaycı ifadelere yol açtı.

Öncelikle bazı somut verileri aktaralım. Çin’de bugüne kadar covid hastası olanların sayısı 1 milyon 810 bin, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 235. Bu sonuç “otoriter” eleştirilerine hedef olan bir ortamda geldi.

“Özgürlük” ülkesinde felaket

Gelelim, “özgürlük ülkesi” denilen ABD’ye. Hasta sayısı 99 milyon, ölenlerin sayısı ise 1 milyon 90 bin. Bu arada Çin nüfusunun ABD’ninkinin 4,3 katı olduğunu unutmayalım. Bir başka ifadeyle, Çin Covid ile mücadelede ABD’nin yolunu izleseydi en az 5 milyon kişi ölmüştü.

Çin nüfusunun yüzde 17’sinden fazlasının, yaklaşık 241 milyonunun yaşlı kategorisinde olduğunu da gözden kaçırmayalım. Çin salgınla mücadeleyi bu kadar ciddiye almasaydı, bunun etkilerinin diğer ülkeler yansıması da cabası olacaktı.

Çin, ekonomik yavaşlamayı göze alarak hem insanların hayatını kurtardı, hem de aşı ve ilaç çalışmalarında dünyaya zaman kazandırdı. Son rakamları bilmiyorum, ancak Çin 153 ülkeye ve 15 uluslararası kuruluşa Mayıs 2022 itibarıyla 4,6 milyar koruyucu giysi, 18 milyar test kiti, 430 milyardan fazla maske ve 2,2 milyar doz Covid-19 aşısı sağladı. Acaba bu arada gelişmiş ülkeler, mesela G7 ülkeleri ne yapıyordu?

Renkli devrim hayalleri suya düştü

Çin, salgına karşı mücadele ederek bilime dayanmaya özen gösterdi. İnsanların sağlığının ve güvenliğinin korunmasını ilk sıraya koydu. Salgının ekonomik ve sosyal kalkınma üzerindeki etkisini en aza indirmek için önlemler aldı.

Özetle, Batı’nın Çin’de Covid önlemlerinden renkli bir devrim çıkarma hayali suya düştü. “Covid baharı” şeklindeki manşetler de arşivdeki, daha doğrusu çöpteki yerini aldı.

İnsan hakları anlayışı

Batı, kendi emelleri peşindeki Batı demek daha doğru olacak, insan hakları kavramını tekeline almaya ve amaçları için kullanmaya çalışır. Batı’da insan haklarından bahsedilirken en başta ifade hürriyetinden, düşünce özgürlüğünden vb bahsedilir. Bunun ne kadar hayata geçirildiği, bu ülkelerde nasıl bir demokrasi olduğu ise kocaman bir soru işaretidir. Batı kendi değerlerini “evrensel değerler” yutturmacasıyla diğer ülkelere empoze eder.

Çin yönetimi de insan haklarının geliştirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Çin Komünist Partisi’ne  (ÇKP) göre en önemli insan hakkı insanın yaşama hakkıdır. Sağlık, eğitim, yani sosyoloji-ekonomik refah Çin hükümeti için önceliklidir. ÇKP, yoksulluğun azaltılması, ortak refah ve Kuşak Yol İnisiyatifi gibi projeler aracılığıyla insan hakları için çaba gösteriyor. Bu üç proje sadece Çin halkının yaşamına değil, diğer ülkelere de katkı sağlıyor, yani gerçek “evrenselliği” hayata geçiriyor.

Son söz olarak, dünya ülkelerinin insanların hayatını koruduğundan ve bilime yaptığı katkılardan dolayı Çin’in gelişmekte olan ülkelere karşı sorumluluğunu yerine getirdiğini söyleyelim.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu-Kamil Erdoğdu
 

Hibya Haber Ajansı

Çin’in çabasını anlamak gerekiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!