G-CV0ZL47F6D
USD32,55
EURO34,85
GBP40,59
BIST9.722,09
GR. ALTIN2.433,45
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Çin’den gelen aşı, Ankara Üniversitesi’nde deneniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’den gelen aşı, Ankara Üniversitesi’nde deneniyor / Haberin Peşinde Urfa

Çin’den gelen Covid-19 aşısının gönüllüler üzerindeki denemelerine Ankara Üniversitesi’nde de başlandı. Aşılama çalışmalarında Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ve Prof. Dr. Alpay Azap da yer aldı. 

Türkiye, Covid-19 aşı çalışmalarında etkin şekilde yer alıyor. Yerli Covid-19 aşısının çalışmaları hızla devam ederken, Türkiye aynı zamanda farklı ülkelerde üretilen ve insan denemelerinde Faz-3 seviyesine gelmiş aşıların klinik çalışmalarına da katılıyor.

Çin menşeli aşının Hacettepe, Kocaeli ve İstanbul üniversitelerinde başlayan denemelerine, Ankara Üniversitesi de eklendi. İbn-i Sina Hastanesi Başhekimliğinde gerçekleşen aşılama çalışmasına Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ve Prof. Dr. Alpay Azap da katıldı. Bilim Kurulu üyeleri gözetiminde gerçekleştirilen aşılamada gönüllü olan sağlık personelleri aşılandı.

300’DEN FAZLA KİŞİYE YAPILDI

Aşılama çalışmasına Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ve Prof. Dr. Alpay Azap da katıldı.    FOTO: İHA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “Aşıların etkisi ancak hastalıkla karşılaşınca ortaya çıktığı için hastalığın çok yayıldığı ülkeler öncelikle tercih edilir. Brezilya bu anlamda seçilmişti. Brezilya’da dün itibarıyla 9 bine yakın gönüllü bu aşı ile aşılandı. Daha sonra Endonezya’da bu aşı denendi. Sonra Bangladeş, Fransa ve Türkiye bu aşının denendiği ülkeler. Bugüne kadar bu üçüncü fazda 10 binden fazla kişide aşı uygulanmış durumda. Ülkemizde de uygulanan kişi sayısı 300’ü geçmiş durumda bu aşı için. Haftalık olarak Türkiye’deki araştırıcılar, Türkiye’de 20’den fazla merkez olarak bu çalışmaya katılıyoruz. Haftalık olarak bir araya gelip bu çalışma nasıl gidiyor, aşılama oranlarımız nasıl, aşılanan kişilerde herhangi bir yan etki var mı, yok mu bunları da çok yakın izliyoruz” şeklinde konuştu.

“BAKANIN BAHSETTİĞİ AŞU BU”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çalışması yapılan aşılardan testleri başarıyla geçen ve güvenilirliği kanıtlananlardan 5 milyon doz sipariş edileceği sözlerinin sorulması üzerine Prof. Dr. Azap, “Sayın bakanın bahsettiği aşı aslında bu inaktive virüs aşısı. Teknik olarak bildiğimiz bir teknik ile üretildiği için az yan etkisi olmasını bekliyoruz. Üstelik de bununla ilgili 3’üncü faz çalışmaları birkaç aydır dünyada devam ediyor. Örneğin Brezilya’da Temmuz ayında başladı. 10 bin civarında kişi halihazırda bu aşı ile aşılanmış durumda ve ciddi bir yan etki de görülmedi şimdiye kadar” ifadelerini kullandı.

Faz-3 çalışmasına gönüllü olarak katılarak aşı olan Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Kaya, “Zaten bir doktor olarak aşılamanın öneminin farkındayım. Bulaşıcı hastalıklardan korunmada mutlaka aşılamanın yapılması gerektiğini biliyorum. Pandeminin de tüm dünyada oluşturduğu etkileri biliyoruz, hastalarımızı takip ediyoruz, yaşadıkları zorlukları görüyoruz ve bu sorunu çözmede de önümüzdeki en büyük anahtarın aşı olduğunu biliyoruz. O yüzden hem kendimiz çalışarak destek veriyoruz hem de bilimsel olarak bu 3’üncü faza gelmiş aşı çalışmasına destek vermek istedim” diye konuştu. (İHA)

Çin’den gelen aşı, Ankara Üniversitesi’nde deneniyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!