G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO34,94
GBP41,09
BIST10.676,65
GR. ALTIN2.418,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin Savunma Bakanı, Shangri-La Diyaloğu’nda konuştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Savunma Bakanı, Shangri-La Diyaloğu’nda konuştu / Haberin Peşinde Urfa

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Li Shangfu, Singapur’da düzenlenen 20. Shangri-La Diyalogu’nda bugün “Çin’in yeni güvenlik inisiyatifi” başlıklı bir konuşma yaptı.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Li Shangfu, Singapur’da düzenlenen 20. Shangri-La Diyalogu’nda bugün “Çin’in yeni güvenlik inisiyatifi” başlıklı bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, Çin-ABD ikili ilişkilerine de değinen Li Shangfu, Çin ve ABD arasındaki iki ilişkilerin küresel stratejik istikrarı ilgilendirdiğine ve diğer ülkeler tarafından yakından takip edildiğine işaret ederek, iki ülkenin yakınlaşmasının doğru yolunun karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazana dayalı işbirliği olduğunu vurguladı.

Li Shangfu, “Tarih, Çin ve ABD işbirliği yaparsa bunun iki ülkeye de yararlı olduğunu, zıtlaşırsa da bundan iki ülkenin zarar gördüğünü defalarca kanıtladı. Çin, öteden beri ABD ile yeni tip büyük devletler arası ilişkiler kurmaya çalışıyor. Bu durum altında ABD, içtenlik göstermeli, sözleri ve eylemleri arasındaki tutarlılığı korumalı, somut eylemlerde bulunarak Çin ile aynı yönde adımlar atmalı, iki ülke ve iki ordu arasındaki ilişkilerin düşüş eğiliminden kurtularak yeniden istikrarlı gelişme rayına oturmasını sağlamalı.” diye konuştu.

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, konuşmasında Çin’in Taiwan konusundaki tutumunu da açıkladı.

Li “Çin mutlaka birleşmelidir ve birleşecektir. Bu, tüm dünya halklarının ortak beklentisi olduğu gibi, çağın da ana eğilimidir. Biz, barışçıl birleşmeyi gerçekleştirmek için azami samimiyet göstereceğiz, ancak birleşmeye kavuşmak için güç kullanmaktan vazgeçme konusunda asla söz vermeyeceğiz. Biri Taiwan’ı Çin’den ayırmaya cüret ederse, Çin ordusu en ufak tereddüt göstermeden, hiç kimseden korkmadan, ne pahasına olursa olsun ülkenin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla koruyacaktır”diye konuştu.

Li Shangfu, konuşmasında Güney Çin Denizi sorununa da değindi.

Li, bölge ülkelerinin ortak çabaları sayesinde Güney Çin Denizi’ndeki durumun genel olarak istikrarlı olduğuna, temas ve işbirliğinin derinleştiğine işaret ederek, her yıl tüm dünyadan on binlerce geminin Güney Çin Denizi’nden geçtiğini, bu güzergâhtan taşınan  mal değerinin 3,5 trilyon doları bulduğunu, bu gemilerin seyirlerinin güvenli, engelsiz ve sorunsuz şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Li, “Bölge dışındaki bazı ülkeler, sözde seyrüsefer serbestisi kisvesi altında, seyrüsefer hegemonyasını korumaya kalkışıyor, Güney Çin Denizi’ndeki durumu kaosa sürükleyip bundan çıkar elde etmeye çalışıyor. Uluslararası toplum bu ülkelerin girişimleri karşısında daima uyanık olmalı ve bu girişimlere kararlılıkla karşı çıkmalı.”diye konuştu.

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Asya Pasifik’in güvenliği konusunda Çin’in tutumunu da açıkladı.

Bazı ülkelerin “Hint-Pasifik Stratejisi”ni ortaya koyduğunu hatırlatan Li, hiçbir stratejinin ideolojik ön yargılarla hazırlanmaması, özellikle de uydurulmuş tehditlere karşı, diğer ülkeleri dışlayan askerî ittifaklar kurulmaması gerektiğini vurguladı.

Li, aksi hâlde bazı büyük ülkelerin kolaylıkla “kendini gerçekleştiren kehanet”in içine düşebileceklerini belirterek,  ‘‘Asya-Pasifik bölgesini NATO’laştırmanın’’ özünün  bölge ülkelerini kaçırıp, çatışma ve zıtlaşmaları kışkırtmak olduğunu, bunun Asya-Pasifik bölgesini bölünme, ihtilaf ve çatışmalara sürükleyeceğini kaydetti.  

Li Shangfu, “Çin, orman kanununu değil, adalet ve hakkaniyete, zıtlaşma ve çatışmayı değil karşılıklı güven ve istişareye, bloklar arası zıtlaşmayı değil açıklık ve kapsayıcılığa öncülük ediyor. Dünyanın sahibi tüm ülkelerin halklarıdır. Çin, modernleşme yolunda diğer ülkelerle el ele vererek, dünyanın istikrar ve refahına yeni fırsatlar sunmaya hazır.” diye konuştu.

Li, Çin tarzı modernleşme yolunun ortak kalkınmayı hızlandırmak, dünya barışını korumak ve küresel yönetişimi iyileştirmek için önemli rol oynadığını belirtti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Çin Savunma Bakanı, Shangri-La Diyaloğu’nda konuştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!