G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,73
GBP40,63
BIST10.267,09
GR. ALTIN2.409,80
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin ana kara endekslerinde kayıplar %2

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin ana kara endekslerinde kayıplar %2 / Haberin Peşinde Urfa

Rus petrolünü yasaklama planının küresel piyasalarda arz sıkışıklığına neden olabileceği beklentilerine karşın haziranda günlük 432 bin varil ile sınırlı bir arz artışında anlaşmaya vardı.

Bugün Ne Bekliyoruz? 

ABD hisse senetlerindeki sert kayıpların ardından satışların Asya piyasalarına yansıdığını görmekteyiz. Çin ana kara endekslerinde kayıplar %2 civarında, Hong Kong Hang Seng Endeksi’nde %3,6’nın üzerinde seyretmekte. Güney Kore Kospi Endeksi’nde düşüş %1 civarında. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi’nde %5’e yakın düşüşün ardından Hong Kong’da işlem gören teknoloji şirketlerinde de sert kayıplar mevcut. Alibaba Group hisselerinde yaklaşık %6,5, Tencent Holdings hisselerinde %4,5, Meituan hisselerinde %4,8 ekside seyretmektedir. Çinli elektrikli otomobil üreticileri Xpeng Inc ve Nio Inc hisselerinde %10’un üzerinde oldukça sert satışlar görülmekte. Uzun tatilin ardından işlem görmeye başlayan Japonya hisselerinde ise alıcılı bir seyir hâkim. Küresel merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadelede sıkılaştırmacı adımları, borçlanma maliyetlerinin artmaya devam etmesi riskli varlıklara yönelik iştahı azaltırken volatiliteyi artırmaktadır. Fed’in bu haftaki faiz artırımının ardından, son satış dalgası öncesinde çarşamba günü hisse senedi piyasalarında güçlü bir ralli yaşanmıştı. Ayrıca, Kovid-19 vakalarıyla mücadele eden Çin’de salgının görünümünün kötüleşmesi ve kısıtlayıcı önlemlerin sıkılaşması Asya piyasalarında algının daha da bozulmasına neden oluyor. Tahminlere göre kırktan fazla kentte 300 milyonun üzerinde bir nüfus karantina önlemlerinden etkilenirken sektör verileri imalat ve hizmetlerin geçen ay hızlı bir şekilde ivme kaybettiğini göstermektedir. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ve yurt içinde mart ayı sanayi üretimi rakamları takip edilecek. Türkiye’de Sanayi Üretimi Endeksi şubatta aylık %4,4, yıllık %13,3 artmıştı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Avrupa hisse endekslerinin geneli dün %0,3 ve üzeri oranlarda düşerek negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,49 ve CAC 40 Endeksi %0,43 düştü. FTSE 100 Endeksi yatay alıcılı bir seyir izleyerek bölgeden pozitif ayrıştı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 25bp artışla son 13 yılın zirvesi olan %1 seviyesine yükseltti. Banka, ülkenin teknik bir resesyona girmesini beklemese de ekonominin çift haneli enflasyon baskısı altında daralma yolunda olduğunu ve bu yılın son çeyreğinde %1’e yakın küçüleceğini öngördü. ABD hisse endeksleri %3’ün üzerinde bir düşüşle negatif kapanış yaptı. Nasdaq Bileşik Endeksi %4,99 düşerek aşağı yönlü harekette öncü oldu. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 15,8bp artarak %3,1 seviyesine yükseldi. EUR/USD paritesi %0,76’lık düşüş ile 1,054 düzeyine geriledi. Dolar Endeksi (DXY) ise yeniden 103,5 puanın üzerine yükseldi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 180 binde bulunan beklentileri aşarak 200 bine yükseldi. Brent petrol %1 değerlenerek varil başına 111USD’ye yükseldi. OPEC+, AB’nin Rus petrolünü yasaklama planının küresel piyasalarda arz sıkışıklığına neden olabileceği beklentilerine karşın haziranda günlük 432 bin varil ile sınırlı bir arz artışında anlaşmaya vardı. Ons altın %0,22 değer kaybederek 1.877USD’ye geriledi.

BİST100 Endeksi dün %1,47’lik artış ile küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışarak günü 2.466,26 puandan tamamladı. USD/TRY kuru %0,85 artarken EUR/TRY kuru yatay alıcılı bir seyir izledi. Gün içerisinde 912 TL’ye kadar yükselen gram altın kapanışı 897 TL düzeyinde yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayına ilişkin açıkladığı verilere göre yıllık tüketici enflasyonu beklentileri aşarak %69,97 oldu. Tüketici enflasyonu bir önceki aya göre ise %7,25’lik artış kaydetti. Yıllık üretici enflasyonunda %121,82 ile Mart 1995’ten bu yana en hızlı yükseliş gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) nisan ayına dair açıkladığı verilere göre imalat PMI 0,2 puan düşerek 49,2 değerini aldı. Böylece imalat sektörünün art arda ikinci ay ivme kaybettiğine işaret eden imalat PMI, 2020’den beri en düşük seviyesine inmiş oldu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Çin ana kara endekslerinde kayıplar %2

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!