G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,00
GBP40,96
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.519,60
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çin, 20 nükleer reaktörü rekor bir sürede inşa ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin, 20 nükleer reaktörü rekor bir sürede inşa ediyor / Haberin Peşinde Urfa

Dünya Nükleer Enerji Birliği’nin raporuna göre, gezegen üzerinde şu anda inşa halinde bulunan 56 reaktörün 20’si Çin’de bulunuyor.

Dünya Nükleer Enerji Birliği’nin raporuna göre, gezegen üzerinde şu anda inşa halinde bulunan 56 reaktörün 20’si Çin’de bulunuyor. Dünyanın şu an nükleer atölyesi konumundaki Çin’de nükleer üretim 20 yıldan kısa bir sürede hemen hemen sekize katlandı. Üretim, 2000’li yılların ortasındaki 50 terawat saatten 2021 yılında 380 terawat saate yükseldi.

Bu suretle Çin, dünya sivil atomunun üç numarası konumuna geldi. Sahip olduğu 54 reaktörün 52 gigawatlık kapasitesi Çin’i dünyanın iki numarası Fransa’nın hemen arkasında. konumlandırıyor. Ancak Fransa’nın 56 reaktörünün 61 gigawatının tümü, korona salgını nedeniyle uygulanan karantinanın etkileri yüzünden kullanılır durumda değil. Dünyanın 1 numarası Birleşik Devletler ise 94,7 gigawat ile açık ara önde. Ne var ki, bu ülkenin sahip olduğu 92 reaktör eski olduğu için kapasitesi düşüyor.

Nükleer enerji şu anda Çin’in toplam enerji üretiminin ancak yüzde 5 kadarını oluşturmakla birlikte, yeni inşa edilen reaktörlerle birlikte üretimin sıçrama yapması ve kısa sürede Fransa’nın iki katına çıkması bekleniyor. 2021 yılında dünya çapında hizmete giren altı reaktörün üçü Çin’de olup 2022 yılında da dünyada işletmeye giren beş reaktörün ikisi yine bu ülkede. 

Yine bu yıl içinde dünyada inşasına başlanan üç reaktörün ikisi bu ülkede bulunuyor. Üstelik inşa süreci de pek uzun sürmüyor. Shanghai ile Qingdao arasındaki Tianwan 6’nın inşası ancak 56 ay yani beş yıldan az bir süre gerektirdi ki, bu geçen yıl hizmete giren reaktörler arasında bir rekor oluşturdu. Nitekim Hindistan’daki Kakrapar reaktörünün inşası 122 ay sürerken Fransa’daki Flamanville reaktörü 192 ay gerektirmiş olacak. Oysa Fransa’da adı geçen reaktörden sonra temeli atılmış olan Çin’in Taishan reaktörü çalışmaya başladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Çin, 20 nükleer reaktörü rekor bir sürede inşa ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!