G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,76
GBP40,50
BIST10.293,99
GR. ALTIN2.405,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çilekte neler oluyor? İddialar doğru mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çileği tuzlu suya attıktan sonra içinden böcek çıkan bir video internette paylaşma rekorları kırdı. Üreticiler ve akademisyenlerin ise videoya ilişkin kuşkuları var. Kahramanmaraş Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan bu yıl vitamin deposu çileğe olan talepten dolayı fiyatların düşürülmeye çalışıldığını söylüyor. Uludağ Üniversitesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalında Profesör olan Mustafa Tayar ise videonun güvenilir olmadığını ifade ederken, “Benim kişisel yorumum birisi çilek üzerine oyun oynuyor. Çilek iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden söz ediyoruz şu günlerde” diye konuştu.

Ilık, tuzlu suda bekletilen çileklerden böcek çıktığına dair iddialar, sosyal medyada gündem yarattı ve bu deneyler, bu dönem üretilen çileklerin sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı.

Kahramanmaraş Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan’a, çileklerden böcek çıkmasına dair iddiaları sorduk. Kaplan, bu yıl tüm dünyada çok fazla çilek talebi olduğunu söyledi. Çileğe dair bu iddiaların çilek fiyatını düşürmek için ortaya atıldığını düşünen Kaplan, çileğin oldukça hassas bir meyve olduğunu, bu sebeple de çilekte böceğin olamayacağını savundu.

Kaplan, bu meyve formuna hormon uygulanamayacağını ve bu meyvede böceklenmenin olamayacağını, olursa da o çileklerin piyasaya sürülemeyeceğini söyledi.

‘HORMONLA İLGİSİ YOK’

Kaplan, çileğin değişik türleri olduğunu, o sebeple de manavlarda farklı boyutlarda ve tatlarda olan çileklerle karşılaşıldığını, bunun hormon uygulanmasıyla ilgili olmadığını da ekledi.

Öte yandan, bu yıl dünyada cove iç piyasada geçen yıllara oranla daha fazla çilek talebinin olduğunu söyleyen Kaplan, şu an çileğin yurt dışına 8 TL’den satıldığını, yurt dışından yoğun talebin olması sebebiyle bu fiyatı düşürmek için bu şekilde iddiaların ortaya atıldığını ileri sürdü. Kaplan, özellikle Rusya ve Mısır gibi ülkelerden çok fazla talep olduğunu belirtti.

‘ÇİLEK ÜRETİCİSİ AĞIR BİR DARBE ALIR’

Bu dönemin çilek üretimi için çok önemli olduğunu söyleyen Kaplan, bu dönemde çok fazla çilek üretildiğini, çilek üretimin kasım ayına kadar devam ettiğini fakat kasım ayında bu dönemde olduğu kadar mahsul alınmadığını, dolayısıyla bu iddiaların dönemdeki satışları etkilemesi halinde çilek üreticisinin ağır bir darbe alacağını belirtti.

‘İLLA TUZLU SUYUN ANLAMI YOK’

Uludağ Üniversitesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalında Profesör olan Mustafa Tayar ise bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada çilekte yapılan tuzlu su deneyini bilgi kirliliği olarak nitelendirdi. Tayar, “Bir bitkisel ürün çilek salatalık domates hasat edilip eve getirince suda bekletirsek bütün yabancı cisimler ondan ayrılacak ve çökecek. Hayvansal böcekler olabilir. İlla tuzlu suya atmanın anlamı yok. Bu tip ürünleri aldığımız zaman illa ön yıkama işleminden geçirmek zorundayız. Beklettiğimiz zaman parçalar ayrılacaktır” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN ALGI YÖNETİMİ’

Meyveden böcek çıksa dahi bunun içinde tarım ilacı kalıntısı bulunmadığını gösterdiğini anlatan Tayar, “Çilekte böcek çıktıysa bunda tarım ilacı kalıntısı yok demektir. Videonun izlenmesine bakınca, o böceklerin doğal olarak oraya gelmediği aşikar. Siz de evinize erik kayısı alıp içine yabancı madde atıp internette paylaşabilirsiniz. Önemli olan algı yönetimi” diye konuştu.

‘MANİPÜLASYONLA PİYASAYI ALT ÜST EDEBİLİRSİNİZ’

Tayar sözlerine şöyle devam etti: Bu mevsimde en uygun çıkacak ürün çilek ve kiraz. Böyle olunca bu iki ürün üzerinde manipülasyonla piyasayı alt üst edebilirsiniz. 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor bunun. Benim kişisel yorumum birisi çilek üzerine oyun oynuyor. Çilek iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden söz ediyoruz şu günlerde” diye konuştu.

Çilekte neler oluyor? İddialar doğru mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!