G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,77
GBP40,69
BIST10.267,09
GR. ALTIN2.409,58
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

CHP Sözcüsü Öztrak: “Enflasyonun anası da babası da Erdoğan’dır” 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Sözcüsü Öztrak: “Enflasyonun anası da babası da Erdoğan’dır”  / Haberin Peşinde Urfa

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de, dün Edirne’de yapılan Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) toplantısı gündemini ve Haziran ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de, dün Edirne’de yapılan Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) toplantısı gündemini ve Haziran ayı işsizlik verilerini değerlendirdi.

CHP Sözcüsü Öztrak, Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokmaya söz veren Erdoğan’ın ülkeyi ilk 20’den düşürdüğünü, Türkiye’yi tüketici enflasyonu en yüksek 5 ülke arasına sokup, üretici enflasyonunda dünya liderliğine taşıdığını belirterek, “Erdoğan, koskoca Türkiye’ye, bu millete savaşın vermeyeceği zararı verdi. Kuzeyimizde iki komşumuz savaşıyor. Savaşan iki ülkeden Rusya’da enflasyon yüzde 16, Ukrayna’da yüzde 21, bizde ise yüzde 80. Bu da makyajlı TÜİK rakamlarıyla. Yaşadığımız hayat pahalılığının nesebi bellidir. Başka yerde aramayacaksınız. Onun anası da, babası da Erdoğan’dır. Bu korkunç enflasyon Bakan Nebati’nin ifadesiyle, ‘Erdoğan Etkisinin’ sonucudur.” ifadesini kullandı.

Haziran ayı işsizlik verilerini de değerlendiren Öztrak, “İŞKUR verilerine göre, Haziran’da kayıtlı işsiz sayısı, son bir yılda 617 bin kişi artmış. Buna karşın TÜİK, aynı dönemde işsiz sayısının 16 bin kişi azaldığını söylüyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” diye konuştu. Öztrak, “TÜİK’in ağır makyajları artık iyice çirkinleşiyor. Milletin midesini bulandırıyor, ‘Yetti artık!’ dedirtiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Erdoğan’dan önce, zengin fakire fitre ve zekat verirdi. Erdoğan’dan sonra; fakir zengine kur garantisi adı altında faiz öder oldu” diyen Öztrak, Kur Korumalı Mevduatın finansal istikrarın dibine konmuş bir bomba olduğunu söyledi.

Öztrak, “Biz geldiğimizde, mevduat sahibi, bankaların vermeyi üstlendiği faizi ve yatırdıkları anaparayı alacak. Parasını da istediği gibi tasarruf edecek. Ama bu saçma uygulamada, Hazine’nin üstlendiği kısım verilmeyecek. Herkes şimdiden bunu bilsin. Sonra ‘oyun içinde kural değiştiriyorsun’ demesin. Adımını ona göre atsın” uyarısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de, dün Edirne’de yapılan MYK toplantısı gündemini değerlendirdi. CHP Sözcüsü Öztrak şunları söyledi:

“Dün yine acı bir haberle yüreğimiz yandı. Geçen hafta hain terör örgütüne karşı Irak’ın kuzeyinde süren operasyonda yaralanan kahraman Mehmetçiğimiz, Uzman Onbaşı Mustafa Demir’i şehit verdik. Sözlerime başlarken şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bugün aynı zamanda, Anafartalar Zaferi’nin 107. yıl dönümü. Albay Mustafa Kemal önderliğinde bu millet, canını vererek, kan dökerek Çanakkale’de yedi düveli durdurdu. İki sene sonra tek bir adam, tek bir fermanla, o gün Çanakkale’den geçemeyen düşmana tek kurşun attırmadan, Payitahtın anahtarını teslim etti. Tek adam rejiminin o gün de bu millete hayrı yoktu, bugün de bu millete hayrı yok. Anafartalar zaferinin yıl dönümünde, Büyük Önderimizi, silah arkadaşlarını ve bu vatan için can veren tüm kahramanlarımızı bir kere daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.”

“Edirneli hemşerilerimize içten kabulleri için teşekkür ediyoruz”

Açıklamasına Edirneli hemşerilerine teşekkür ederek devam eden Öztrak, “Dün Meclis Grup toplantımızı, onun ardından da Merkez Yönetim Kurulu toplantımızı, Osmanlı’nın başkentlerinden, Serhat şehrimiz, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı, güzel Edirne’mizde gerçekleştirdik. Sözlerime başlarken, Edirneli hemşerilerimizin, Cumhuriyet Halk Partimize gösterdikleri, sıcak ve içten kabule, aynı içtenlikle teşekkür ediyoruz. Sağ olsunlar, var olsunlar… Merkez Yönetim Kurulu toplantımızın gündeminde, mutfaklarda bir türlü söndürülemeyen yangın, çiftçilerimizin yaşadığı ağır sorunlar, Sarayın akıldan azade ekonomi politikalarının, ülkemize çıkardığı ağır fatura, Ucube Saray Rejiminin neden olduğu, devlet yönetimindeki ‘Çoklu organ yetmezliği’, dış politikada yaşanan savrulmalar ve tüm bu sıkıntıları aşmak için neler yapacağımız vardı.” şeklinde konuştu.

“Tarımın önemini dünya anladı, bir bizdeki hükümet kavrayamadı”

Türkiye’nin her yerinde yaşanan sorunların Edirne’de de yaşandığına değinen Öztrak, “Trakya önemli bir sanayi ve tarım bölgesi. Trakyalı çiftçilerimiz de, Edirneli çiftçilerimiz de diğer çiftçilerimiz gibi artan maliyetlerin altında eziliyor. Son bir yılda, DAP gübresi yüzde 194, ÜRE gübresi yüzde 229 zam gördü. Geçen yıl bu zamanlar, 880 liraya dolan traktör deposu, bugün 2 bin 814 liraya doluyor. Çiftçinin traktörünü sürme maliyeti bir yılda üçe katlandı. İlaç, tohum, üretimde kullanılan tüm girdilerin fiyatları, uçup gitti. Tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğu bugün artık dünyada kabul görüyor. Küresel salgının ardından, dünya, gıda güvenliğinin, gıda egemenliğinin önemini çok daha iyi anladı. Gelişmiş ülkeler, diğer ülkeler çiftçilerini yalnız bırakmadı, onlara destek verdi. Ama tarımın önemini, bir bizdeki hükümet bir türlü kavrayamadı.” dedi.

“Çiftçiye 272 milyar TL borç taktı, ithalatla dövdü, tefecilerin kucağına attı”

Hak ettiği desteği alamayan çiftçileri, tefecilerin kucağına ittiklerini aktaran Öztrak, “Kanunda yer almasına rağmen, 2007’den bu yana, çiftçimize verilmeyen tarımsal desteklerin toplamı 272 milyar lira. Bir hükümet kendi çiftçisine borç takar mı? Bunlar taktı. Çünkü bunlar için varsa yoksa yandaş, varsa yoksa sarayın beslemeleri. Çiftçimiz umurlarında bile değil. Son bir yılda tarımsal kredi borçları yüzde 53 arttı. 219 milyar liraya ulaştı. Erdoğan, alın terinin karşılığını vermeyip, borca batırdığı çiftçilerimizi, bir yandan da ithalat sopasıyla dövdü. Harman vakti ithalat kapılarını açtı, vergiyi sıfırladı çiftçinin emek emek ürettiği ürününü, daha elinden çıkmadan pul etti. Erdoğan hükümetlerinin 20 yılda yaptığı toplam tarım ve hayvancılık ürünleri ithalatı tam 125 milyar 773 milyon Amerikan doları. Türkiye tarımda kendine yeten bir ülkeyken, bunların elinde dışa bağımlı bir ülke oldu. İşte bu, beceriksizliğin, iş bilmezliğin daniskasıdır. Hep diyoruz; ‘Bunlar eve deli, ele iyi.’ Erdoğan kendi evindeki çiftçiyi perişan etti. Elin çiftçisini ise abat etti.” ifadelerine yer verdi.

“Çiftçiye vergisiz kırmızı mazot”

CHP iktidarında, kanunun emrettiği tarımsal destekleri tastamam ödeyeceklerine değinen Öztrak, “Oysa bu ülkeyi akılla ve bilimle yöneterek, daha fazla üretmek, refah içinde yaşamak, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesini sağlamak mümkün. Ama iş bilenin, kılıç kuşananın. Çiftçimizin tarımsal üretimde kullandığı mazot, vergisiz, “Kırmızı Mazot” olacak. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu ülkede ekmek herkese yeter. Yeter ki; tarlaya karga, ambara fare, fırına hırsız, memlekete haramiler dadanmasın.” dedi.

“Ayçiçeğine en az 16 lira fiyat verilmeli”

Öztrak, Edirne ziyaretiyle ilgili, “Dün, Edirneli ayçiçeği üreticisi, Genel Başkanımıza “Gelin, bizi kurtarın” diye feryat ediyordu. Hiç merak etme kardeşim. Memlekete dadanmış haramileri kovmak için, geliyor gelmekte olan. Tüm bu şartlar altında, çiftçimizin alın terinin karşılığını alması, gelecek yıl da tarlasına girebilmesi için, Ayçiçeğini ekebilmesi için, yapılması gereken bellidir, açıktır. Genel Başkanımız dün Edirne’den, maliyetleri ve ayçiçeği-buğday paritesini dikkate alarak, olması gereken Ayçiçek alım fiyatını ilan etmiştir. Destekleme hariç, ayçiçeğine en az 16 lira fiyat istedi. Tekrar ediyorum, Genel Başkanımız destekleme hariç ayçiçeğine en az 16 lira fiyat istedi. Ayrıca, çiftçimizin ithalata ezdirilmemesi için ayçiçeği ithalatına yüzde 27 gümrük vergisi getirilmesi de mutlaka gerekli. Üreticimiz bu sıkıntılı dönemde, ancak bu şekilde rahat bir nefes alabilir.” şeklinde konuştu.

“Saray, Türkiye’ye savaşın vermeyeceği zararı verdi”

Öztrak, “Erdoğan yıllardır; “2023’te Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacağım” diye söz veriyordu. Sözünü tutamadı. Bırak söz tutmayı ilk 20 ekonomi arasından da düşürdü. Beceremedi yani. Millete taahhüdünü yerine getirmedi. Yanlış politikalarıyla paramızı pul etti. Milletimizi enflasyona ezdirdi. Erdoğan, 2022’de, Türkiye’yi yüzde 80’le en yüksek tüketici enflasyonuna sahip beş ülkeden biri; yüzde 145 Üretici Enflasyonuyla da dünya şampiyonu yaptı. Erdoğan, koskoca Türkiye’ye, bu millete savaşın vermeyeceği zararı verdi. Kuzeyimizde iki komşumuz savaşıyor. Savaşan iki ülkeden Rusya’da enflasyon yüzde 16, Ukrayna’da yüzde 21, bizde ise yüzde 80. Bu da makyajlı TÜİK rakamlarıyla. Yaşadığımız hayat pahalılığının nesebi bellidir. Başka yerde aramayacaksınız onun anası da, babası da Erdoğan’dır. Bu korkunç enflasyon Bakan Nebati’nin ifadesiyle, ‘Erdoğan Etkisidir’ ‘Erdoğan Etkisinin’ sonucudur.” ifadesinde bulundu.

“Milletimiz örs ile çekiç arasında sıkıştı”

Türkiye ekonomisinin yavaşlama sinyalleri verdiğine dile getiren Öztrak, “Milletimizin her kesimi gibi, iş dünyamız da bu kifayetsiz kadrolar elinde, ne yazık ki, “Örs ile çekiç arasında sıkıştı.” Her gün, her saat bir değişiklik, darbe üstüne darbe yiyor. Bu kadar belirsizliğin olduğu bir ortamda, bu kadar sık kural değiştirildiği bir ortamda nasıl yatırım yapılır, nasıl yeni iş imkanları sağlanır?” ifadelerine yer verdi.

“Önümüzdeki günlerde kur üzerindeki stres artacak”

Kamunun, 4,5 milyar dolarlık bir ödemesinin olduğunu ve cari açığın arttığını vurgulayan Öztrak, “Dışarıda finansman koşulları sıkılaşıp, daha maliyetli hale gelirken, yüklü bir dış borç geri ödeme dönemi de, önümüzde duruyor. Yılın son dört ayında, finans ve reel sektör şirketlerinin dış borç servisi, 19 milyar dolar civarında. Kamunun ise 4,5 milyar dolarlık bir ödemesi var. Cari açığımız artıyor. Rezervlerimiz derseniz, suyunu çekmiş durumda. Merkez Bankası’nın rezerv açığını sıfırlaması için dahi, 55 milyar dolara ihtiyacı var. Bankalar vadesi gelen borçlarını, dış finansman maliyetleri arttığı için, çevirmekte çokta iştahlı görünmüyorlar. Nitekim bazı özel bankaların, vadesi gelen dış borçlarını yenilemediği artık yazılır çizilir oldu medyada. Bankalar dış borç kapatıyor. Tüm bunları alt alta koyduğunuzda, önümüzdeki günlerde, döviz kurları üzerindeki stresin daha da artacağı anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.

“Nebati’nin paçaları tutuştu”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yaptığı paylaşımlar hakkında yorumda bulunan Öztrak, “Dün Genel Başkanımız bu uyarıyı yapınca, Sarayın atanmış Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, paçaları tutuşmuş. ‘Finansal istikrardan’, ‘Finansal güvenden’, ‘Vatan sevgisinden’ bahseden paylaşımlar yapmış. Açıkça soruyoruz: KKM hangi finansal istikrarı sağladı? Bunu devreye soktuğunuzda 22 Aralık sabahı 12 lira olan dolar kuru 8 aydır sürekli yükseliyor. Bugün dolar kuru 18 lira… Bu mudur sizin finansal istikrardan anladığınız? Finansal istikrarın en önemli şartı, saydamlıktır. Hesap verebilirliktir. Ancak Nebati Bakan KKM ile ilgili verileri de karartıyor. ‘TCMB kasasından KKM için ne kadar para çıktı?’ bunu bilen yok açıklamıyor. Milletten saklanıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Finansal istikrardan en son bahsedecek kişi Nebati”

Öztrak, “Bu ülkede finansal istikrardan finansal güvenden en son bahsedecek kişi, Nebati Bakanın kendisidir. Nebati Bakan 24 Aralık 2021’de ne demişti? “En kötü senaryoda bile, KKM’den Hazine’ye bir yük gelmiyor.” Ee şimdi sonuç ne oldu? Kur Korumalı Mevduat için, bütçeden birkaç ayda, daha yılın ilk birkaç ayında 37 milyar 235 milyon lira çıktı. Birde bu işi tatlandırsın diye vazgeçtikleri, 10 milyar liralık vergi alacağı var o da cabası. Başka bir ülkede, milletin sırtına böyle bir yükü bindiren bir Bakan, sokağa çıkamaz, koltuğunda bir dakika dahi oturamaz.” ifadesini kullandı.

“Aziz milletimize hak ettiği refahı yaşatmaya hazırız”

Gençlere daha fazla imkan sunacaklarını vurgulayan Öztrak, “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında, millet masasındaki altı parti, milletimizden çalınanları geri vermek için hazırdır. Aynı bu ülkenin, bu cumhuriyetin kuruluşunda olduğu gibi bir kişinin iradesine göre değil, milletin iradesine göre, ülkemizi istişareyle yönetmeye ve ayağa kaldırmaya hazırdır. Devrin egemen güçlerine karşı tarihin gördüğü en onurlu mücadeleyi vererek kurulan bu güzel ülkenin aziz milletine, hak ettiği refahı yaşatmak için hazırdır. Bu ülkenin gençlerini, başka ülkelerdeki akranlarıyla aynı sürede, en az onlar kadar üretip, onlar kadar kazanacak eğitim ve becerilerle donatmaya, başka ülkelerdeki gençlerin sahip olduğu imkanların, çok daha fazlasını, gençlerimize sunmaya hazırdır.” sözlerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı

CHP Sözcüsü Öztrak: “Enflasyonun anası da babası da Erdoğan’dır” 

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!