G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,02
GBP40,98
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.510,16
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Cep telefonlarındaki “gizli” tehlike: Sizin de başınıza gelebilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cep telefonlarındaki “gizli” tehlike: Sizin de başınıza gelebilir! / Haberin Peşinde Urfa

Veri hırsızlığı günümüzün en sık yaşanan vakalardan. Bu hırsızlığa siz de farkında olmadan maruz kalabilirsiniz; . Telefonunuzun şarjı çabuk tükeniyor, bazı uygulamalar kendiliğinden yükleniyor veya rastgele reklamlar açılıyorsa dikkat edin

Günümüzün en önemli kaynaklarından biri olan veriler, adeta paylaşılamayan bir hazine konumunda. Verilere legal yollardan ulaşan firmaların yanı sıra, bu sektörde illegal yollardan toplayan “veri hırsızları” da yer alıyor. Telefonlar ve akıllı cihazlar bu veri hırsızlığına açılan kapı konumunda olurken, veri hırsızlığı da bu noktada en çok yaşanan olaylardan biri konumunda.

Hemen herkes karşısına çıkan reklamlardan şikayetçi olurken, bazı kişiler ise telefonunun pilinin çabuk bitmesi ve bazı uygulamaların kendiliğinden yüklenmesinden şikayetçi. Bu noktada, söz konusu maddele, yaşayanların veri hırsızlığına maruz kalması maalesef içten bile değil.

AKILLI CİHAZLAR ELE GEÇİRİLEBİLİYOR

Taşınabilir akıllı cihazlar haline gelen cep telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformlarında iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz.

Tüm bu veri zenginliği, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık yapmak isteyenleri cezbediyor. Akıllı telefonunuzun ele geçirilmiş olabileceğine dair birkaç işaret var.

CİHAZLARIN ELE GEÇİRİLDİĞİNE İŞARET OLAN GÖSTERGELER

ESET kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko, bir cihazın güvenliğinin ihlal edildiğinin belirtilerini şöyle sıraladı:

“Pilin normalden daha hızlı tükenmesi. Tarama alışkanlıklarınız değişmemiş olsa da internet veri kullanımınızda ani artışlar yaşamanız. GPS özelliğiniz veya internetinizin kendi başına etkinleştirilebilmesi veya devre dışı bırakılabilmesi. Rastgele reklam açılır pencereleri veya bilinmeyen uygulamaların siz yetkilendirmeden yüklenmesi. İyi çalışan uygulamaların aniden kapanıp açılması veya tamamen başarısız olması, beklenmedik hatalar göstermesi. Telefonun kendiliğinden premium uluslararası numaraları aramaya çalışması. Bunları giden çağrı listenizde görebilirsiniz. Garip çağrılar veya mesajlar almaya başlamanız. Android telefonunuz eğer fidye yazılımı tarafından ele geçirildiyse, cep telefonunuza giriş yapamayabilirsiniz.”

VERİLER NASIL KORUNMALI?

Verilerin korunması da, kaybedilmesi kadar kolay bir uygulama. Yazılım araştırmacısı Stefanko bu noktada şu tavsiyelerde bulundu:

“En son sürümler kullanıma sunulduğu anda hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı güncelleyin. Verilerinizin bir yedeğini güvenli bir şekilde saklayın.
Uygulamaları indirirken resmi mağazaya bağlı kalın ve her zaman hem uygulamanın hem de geliştiricisinin incelemelerini kontrol ettiğinizden emin olun. Siber suçluların cihazlara sızmak için kullandıkları yaygın taktiklerin farkında olun.”

KAYNAK: TAKVİM

hırsızlık, akıllı telefon, veri, yazılım, TEKNOLOJİ Haberleri

Cep telefonlarındaki “gizli” tehlike: Sizin de başınıza gelebilir!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!