G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP40,95
BIST10.746,24
GR. ALTIN2.502,33
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çek kaosu ile panik yaşanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çek kaosu ile panik yaşanıyor / Haberin Peşinde Urfa

AKP’nin iş dünyasının görüşünü bile almadan çıkardığı çek düzenlemesi iş dünyasında büyük paniğe yol açtı. Tepkilerin artması üzerine Ticaret Bakanlığı TBMM’nin çıkardığı yasayı basın açıklamasıyla düzeltmeye çalıştı. Ancak bu açıklama da kaosu önleyemedi.

AKP, pandemide mağduriyet yaşanmasını önlemek amacıyla hiç kimsenin görüşünü almadan tepeden inme yöntemle çek tahsilatlarını durduran bir yasal düzenleme çıkardı.

İş dünyası düzenleme yüzünden işçi maaşlarının bile ödenemeyeceği uyarıları yaptı. Tepkilerin artması üzerine Ticaret Bakanlığı TBMM’nin çıkardığı yasayı basın açıklamasıyla düzeltmeye çalıştı. Ancak bu açıklama da kaosu önleyemedi. Tam kapanmanın ilk gününde iş dünyasını ayağa kaldıran düzenleme TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinin içerisine son anda AKP Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve arkadaşlarının önergesiyle eklendi. TBMM Genel Kurulunda torba teklifle birlikte jet hızıyla kabul edilen düzenlemeye göre, ibraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına isabet eden çekler, bu tarihler arasında ibraz edilemeyecek. Ancak 1 Haziran’dan sonra kalan süre için ibraz işlemi yapılabilecek.

YASAYA NEŞTER

İş dünyasında yaşanan büyük rahatsızlığın ardından Ticaret Bakanlığı basın açıklaması yapmak zorunda kaldı. Bakanlık açıklamasında çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi gerektiğini bildirdi. Açıklama yeni bir kaosa yol açtı. Türkiye tarihinde ilk kez yasa hükmünün basın açıklamasıyla düzeltilmeye çalışıldığını gördü. SÖZCÜ’ye konuşan iş insanları, yasa yerine bakanlık açıklaması dikkate alınıp ibraz edilse bile, borçluların banka hesaplarında para bulundurmayarak borç ödemekten kurtulacaklarını belirttiler.

Erdal Bahçıvan

İSO: CİDDİ BİR BELİRSİZLİK OLUŞTU

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, yaşananların piyasada çok ciddi bir belirsizlik yarattığını söyledi. Bahçıvan, “Düzenleme yapılırken bazı alanların eksik bırakılmasından dolayı yaşanan kaos, ciddi bir belirsizlik ortaya çıkardı. Saatler içinde düzeltmeler yapılsa da, bu tür kararların olumsuzlukların önceden hesaplanarak yapılması önemli” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu

Önce teşekkür etti sonra ‘sistem kilitlendi’ dedi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, düzenlemenin TBMM’de kabul edildiği 29 Nisan’da sosyal medya hesabından, “Çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulmasına ilişkin yasal düzenleme için Cumhurbaşkanımız Sn.@RTErdogan ve Meclisimize teşekkür ediyoruz” açıklamasını yayımladı. Hisarcıkoğlu, olayın anlaşılması üzerine Cuma günü yeni bir twit atarak, “Karşılığı olan çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor. Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz” dedi. AKP’ye yakın gazetelerin yazarlarından da düzenlemenin iş dünyasında kaosa yol açtığı ifadeleri kullanıldı.

Çek kaosu ile panik yaşanıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!