G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO35,12
GBP40,99
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.309,00
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Boyun Fıtığında Yanlış Bilinenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boyun Fıtığında Yanlış Bilinenler / Haberin Peşinde Urfa

Boyun Fıtığı için bilgi mi arıyorsunuz? Boyun Fıtığında Yanlış Bilinenler makalesine göz atın ve Boyun Fıtığı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Boyun fıtığı oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Böyle bir durumda hastalar boyun ağrısı, boyun haereketlerinde kısıtlanma, kola yayılan omuza vuran ağrı, el parmaklarında uyuşma ve kol kaslarında güçsüzlük hissedebilir. Ağrı bazen şiddetli hatta dayanılmaz olabilir.

Boyun fıtığınını büyüklüğüyle ağrının şiddeti arasında bir düz oran var mıdır?
Boyu fıtığında hastanın şikayetlerinin fıtığın büyüklüğü ile uyumlu değildir. Yani büyük bir fıtığı olana hasta hafif bel ağrısından şikayet edebilirken sinire bastıran küçücük bir fıtığı olan hasta dayanılmaz ağrıyla karşımıza gelebilir.

“Fıtığınız patlamış ” ne demek ?
Bazı klinisyenler, özellikle de beyin sinir cerrahları bu lafı kullanmayı çok sevsede aslında olanı teyit etmekten başka bir anlama gelmeyen bir ifadedir. Fıtığın ilk aşaması bulging dediğimiz diskin dışa kabarmasıdır. Bu göreceli hafif bir durumdur. Diskin yumuşak olan iç kısmı dış lifleri yırtıp dışarı çıktığında ise herni ya da protruzyon adını alır. Bu yırtılma olmadan zaten bel fıtığı olmaz. Yani bomba gibi patlayan bir şey yoktur yırtılan bir disk bölümü vardır.
 

Boyun fıtığına bağlı kolda güçsüzlük şikayeti olan hastada ameliyat gerekli midir?

 Boyun fıtığına bağlı kola kaslarının bir veya ikisinde bir güçsüzlük olması göreceli az görülsede önemli bi şikayettir. Ama kol kasları birkaç farklı sinirden dal aldığından kalıcı bir güçsüzlük nadir gelişir. Burda EMG testi ile sinirin hasar derecesi ölçülür ve bu karar vermede yardımcıdır. Bu tip vakalarda genellikle ameliyat gerekmez ve çoğu vaka düzelir.  Boyun fıtığında tehlikeli olan omuriliğin sıkışmasıdır. Genellikle doğumsal dar kanal zemininde fıtığa bağlı oluşan  kanal darlığından kaynaklanır. Bu durum kola giden sinirlerin baskı altında kaldığı durumdan çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Baskı omuriliğe zarar verdiğinde hasta genelde bacaklarda güçsüzlük ve kontrol zafiyeti hisseder. Bazende bu baskı güçsüzlük ortaya çıkana kadar bulgu vermeyebilir. Asemptomatik dediğimiz bu grup hastalar en riskli gruptur.   MR incelemede fıtığa yada kanal darlığına bağlı omurilik hasarı daha klinik bulgular ortaya çıkmadan gösterilebilir. Eğer omurilikde myelopati dediğimiz bu durum ortaya çıkmışsa cerrahi müdahale gerekir. Yaşlı hastalarda sık tekrarlanan MR incelemeleri ile hasta yakın takip edilebilir.

Boyun fıtığında boyun hareketleri yararlı mıdır?

Boyun fıtığının akut döneminde kesinlikle boyun hareket önerilmez. Bu yanlış bir bilgidir. Kanal darlığı olan hastalara da boyun hareketi kesinlikle verilmez. Omuriliğe zarar verilebilir. Boyun vücudun zaten en hareketli bölümüdür. Bu yüzden erken dönemde boyun hareketleri kısıtlanır Boyun omuzlar üzerinde dik bir duruşta en az riskli konumdadır. Boynu aşırı sağa sola, öne arkaya eğmek sakıncalıdır. Ancak hasta tam olarak iyileştikten sonra postür dediğimiz vücut duruşunu kamburu düzeltecek hareketler verilebilir. Pilates de bu hastalar için en yararlı egzersiz sistemlerinden biridir.

Boyun fıtığı mı bel fıtığı mı daha kolay iyileşir?

Sanılanın aksine boyun fıtıkları konservatif dediğimiz cerrahi dışı yöntemlere bel fıtığına oranla çok daha iyi cevap verir. Vakaların büyük kısmı cerrahiye gerek kalmadan düzelir.  

Boyun Fıtığında Yanlış Bilinenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!