G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Biber dolmasının faydaları nelerdir? Zeytinyağlı biber dolması ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Biber dolmasının faydaları nelerdir? Zeytinyağlı biber dolması ne işe yarar? / Haberin Peşinde Urfa

Türk mutfağında dolması yapıldığı için biber dolması olarak adlandırılan biber Orta ve Güney Amerika’ya özgü capsicum annuum adı ile bilinir. Peki biber dolmasının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Demir maddesi içeren dolma biber özellikle kansızlık çekenler için inanılmaz fayda sağlar. Sizler için lezzetli olan doma biberinin insan sağlığına olan faydalarını araştırdık.

Türk mutfağında dolması yapıldığı için biber dolması olarak adlandırılan biber Orta ve Güney Amerika’ya özgü capsicum annuum adı ile bilinir. Peki biber dolmasının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Demir maddesi içeren dolma biber özellikle kansızlık çekenler için inanılmaz fayda sağlar. Sizler için lezzetli olan doma biberinin insan sağlığına olan faydalarını araştırdık.

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan dolmalık biber, sarı, yeşil ve kırmızı gibi renkleri vardır. Özellikle kırmızı olanı güçlü bir antioksidan olan dolma biber, normal bibere göre daha topludur. İçerisinde tohumları bulunan bir top bulunur. Tamamen olgunlaşmamış olanları daha tatlı bir tada sahipken olgunlaştıkça acılığı artar. Düşük kalori içeren biber dolması, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Amerika’da sos yapımda kullanılan biber çeşidi özellikle yemekleri renklendirme de kullanılır. Ülkemizde kurutulup kışlık olarak kaldırılır.Turşusu ve yemeklik dolma yapılır. Garnitüründe kullanılan dolma biber Türk mutfağında özellikle Gaziantep’in en meşhur yemeklerinin ham maddesidir. Çiğ olarak da tüketilebilir. Toz hale getirilerek baharat olarak da kullanılabilir.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI NE İŞE ARAR?

Ramazan ayında uzmanlar iftar ve sahurlarda daha hafif gıdaların tüketilmesi gerektiğini önerir. Zeytinyağlı biber dolmasında bunlardan biridir. Ramazan boyunca en az bir kaç defa sofranızda olması gereken bu lezzet vücudun enerji depolaması için etkilidir. Zeytin yağındaki omega-3 yağ asidi, pirinçteki lif kaynağı ve biberde bulunan demir maddesi tek seferde vücudun ihtiyacı olanları karşılar. Ancak bu tarz yemeklerde kesinlikle ekmek tüketilmemeli ekmeğin sağlayacağı faydayı pirinç yeteri kadar karşılar. Ayrıca zeytinyağlı biber dolması tüketilmeden önce mutlaka mide hurma ya da zeytin daha sonra su ve çorba ile rahatlatılmalı. Aksi halde gün boyu tembelleşen mide sağlıklı olan bu besini yeterince öğütmez bu da şişliğe yol açar. 

KIRMIZI BİBER OLMASININ FAYDASI NEDİR?

Diğer biber çeşitlerine oranla daha fazla antioksidan içerir. Biber dolması çeşitlerinden biri olmasına rağmen kırmızı biber dolması likopen madde sayesinde kırmızı renk alır. C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biberin diğer biberler gibi tüketilmesini uzmanlar çok önermez. Taze halde daha fazla fayda sağlar. Kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Ayrıca bağışıklık sistemindeki antikorların gücünü artırır. 

DOLMA BİBERİN FAYDALARI NELERDİR? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? 

İçerdiği C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. 

B vitamini kompleksi bakımından zengin olan biber dolması, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Demir eksikliğine iyi gelen biber dolması, anemi hastalığını önler. 

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi ve hamile olan kadının hormonlarını düzenlemesi için folat maddesine ihtiyaç duyulur. Biber dolması folat maddesini karşılamada etkili bir besindir.

– Mide asidini dengeleyerek reflü ve ülser gibi hastalıkların yaşanmasını engeller. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır. 

Kemik gelişimi için K1 vitamini oldukça etkilidir. Ayrıca K1 vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böylece kan basıncını dengeler.

Sinirlerin güçlenmesi gün içerisinde kişinin yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. Biber dolması bu hastalıkları önlemede etkilidir. İçerdiği E vitamini sayesinde hem vücudun enerjisini artırır hem de hücrelerin yenilenmesini destekler. Böylece cilt içinde oldukça fayda sağlar.

Göz sağlığı için gerekli olan beta karoten göz korneasının incelmesinin önüne geçer. Günlük vücudun ihtiyacı olan beta karoten maddesini karşılamada en sağlıklı besin dolma biberdir.

SAĞLIK haberleri,biber dolmasının faydaları,biber dolması hangi hastalıklara iyi gelir,kırmızı biber dolması faydaları

Biber dolmasının faydaları nelerdir? Zeytinyağlı biber dolması ne işe yarar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!