G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,79
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.395,70
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Beyaz eşyacılar ham madde ithalatındaki ek vergilerde düzenleme istiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyaz eşyacılar ham madde ithalatındaki ek vergilerde düzenleme istiyor / Haberin Peşinde Urfa

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, çip krizinin yarattığı maliyetlerin yanı sıra enerjiden lojistiğe artan maliyetler karşısında zorlanan sanayicinin, hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenleme istediğini söyledi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehme…

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, çip krizinin yarattığı maliyetlerin yanı sıra enerjiden lojistiğe artan maliyetler karşısında zorlanan sanayicinin, hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenleme istediğini söyledi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise, birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılmasını talep etti.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) 2021’in ilk 9 ayına ilişkin iç satış ve ihracat rakamlarını açıkladığı bir basın toplantısında sektördeki son gelişmelere ilişkin de açıklamalar yapıldı.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet güçlerini olumsuz etkilememesi için hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenlemeye gidilmesini talep etti.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise, beyaz eşyanın ana girdisi olan yassı çelik tedariki ile ilgili yaşanan sıkıntıya dikkat çekti.

Yavuz, “Sektörümüzün yoğun kullandığı birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde talebimiz var. Böylece kaçınılamayan maliyet yükünün bir miktar azaltılması ve ihracatta rekabetçiliğimizin zarar görmemesi mümkün olabilecek” diye konuştu.

2022’NİN SON ÇEYREĞİNE KADAR DEVAM EDECEK

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, ham madde arz noktalarına uzaklık sebebiyle artan lojistik maliyetlerin, çip maliyeti, elektrik, doğalgaz, petrol ve çelik gibi birçok alanda fiyat artışları yarattığına dikkat çekti.

Dinçer, “Çip krizi mevcut süreçte hayatımızın bir gerçeği, tüm bilgiler doğrultusunda 2022’nin son çeyreğine kadar bu durumun içerisinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘GÜMRÜK VERGİLERİ KALDIRILMALI’

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise, sektörün karşılaştığı maliyet artışlarının bir kısmının küresel ölçekte pek çok sanayiyi etkilediğine vurgu yaptı.

“Çok sayıda ülke ulusal sanayinin rekabet gücünü koruyabilmek için küresel maliyetleri bertaraf edebilecek önlemler almaya çalışıyor” diyen Yavuz, “Örneğin, Çin ve Rusya çelik
ürünlerinde ihracatı azaltacak girişimlerde bulunarak ulusal sanayilerinin bu kritik
hammaddeden faydalanmasını sağlamaktadır” diye konuştu.

Bu bağlamda Türkiye’nin de beyaz eşya sanayinin yoğun kullandığı birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılmasını talep eden Yavuz, “Böylece kaçınılamayan maliyet yükünün bir miktar azaltılması ve ihracatta rekabetçiliğimizin zarar görmemesi mümkün olabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

İÇ SATIŞLAR YÜZDE 12 ARTTI

Diğer yandan, TÜRKBESD verilerine göre, beyaz eşya sektöründe iç satışlar 2021 Ocak-Eylül döneminde yüzde 12 arttı.

Eylül ayı ile birlikte yüksek baz etkisini hissetmeye başlayan sektör, maliyet artışlarını dengelemeye odaklandı.

Buna göre, eylül ayında 6 ana ürün bazında iç satışlar yüzde 12 artışla 772 bin adet civarında gerçekleşirken, ihracat da yüzde 5 artarak 2.34 milyon adet oldu.

Ocak-Eylül döneminde ise iç satışlar yüzde 12 artışla 6.7 milyon, ihracat da yüzde 28 artışla 19 milyon adet olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde üretim de yüzde 26 artarak 25.5 milyon adet oldu.

Beyaz eşyacılar ham madde ithalatındaki ek vergilerde düzenleme istiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!