G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,80
GBP40,67
BIST9.453,79
GR. ALTIN2.499,18
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Bebeklerde Bağlanma

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde Bağlanma / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Psikiyatrisi için bilgi mi arıyorsunuz? Bebeklerde Bağlanma makalesine göz atın ve Çocuk Psikiyatrisi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Bağlanma kavramı, anne-baba veya bakım veren kişiye olumlu tepkilerin verilmesi, bu kişilere yönelme, bu kişileri arama, bağlanılan kişinin varlığı fark edildiğinde rahatlama duygusunun eşlik etmesi gibi duygu ve davranış örüntülerinin tümünü kapsamaktadır. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi bağlanma bebeklerin hayatında çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Güvenli bağlanma gelişmeyen bebeklerin hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde problemler normale göre daha sık görülmektedir. Bebeklik döneminde bağlanma aşamalar halinde gözlenmektedir. Doğumundan hemen sonra insanın doğası gereği başlayan bağlanma: meme arama, emme, yutma, parmak emme, yakalama, anneye yönelme, beslenme saatlerini hissetme ve buna hazırlanma şeklinde kendini göstermektedir. Sekizinci haftayla beraber bebek bakıcısına yönelmeye başlamaktadır. Bebek bu dönemden itibaren bakıcısına gülümsemekte, uzun süreli göz teması kurmakta ve diğer insanlara oranla ona daha fazla tepki vermektedir. Bebek bu dönemden itibaren kendisini bakıcısının yanında daha rahat hisseder. Yedinci ay itibariyle asıl bağlanma dönemi başlar. Daha öncesinde anne ile diğer kişiler arasında ayrımı kısmi olarak yapan çocuk, bakıcısına daha fazla yönelir. Bu dönemden itibaren yabancı kişilerle karşılaştıklarında korku, kaygı ya da kaçma davranışlarında bulunur.

Bağlanma ilişkisinde anne kilit roldedir. Eğer anne kendi anne babası ile sıcak, sevgi dolu ve güvenli bir bağlılık ilişkisi kurmuşsa bu durum evliliğine ve çocuğu ile olan ilişkisine de yansımaktadır. Anne çocuk ilişkisinde, gerek anne gerekse çocuk birbirlerinin duygularına cevap verdikleri oranda aralarındaki duygusal iletişimin kalitesi artar. Anne ile baba arasındaki gerginlik, baba-bebek ilişkisinde olumsuz duygulara sebep olur. Baba ile bebek arasında bağlanmanın sağlıklı kurulabilmesi için babanın ilk bir yıl içerisinde bebeğin bakımı ile ilgili tüm faaliyetlere doğrudan katılması gerekmektedir.

4 çeşit bağlanma türü vardır. Bunlardan ilki güvenli bağlanmadır. Bu olması gereken ideal bağlanma şeklidir. Bebek bakıcısı yanında olmasa da araştırıcı özelliğini devam ettiren, bakıcısının güvenli üs olduğunu bilen bir konumdadır. Ebeveyninin gidişine tepki gösterebilir ama gidince tepkisi azalıp, normal hayatına döner. Diğer bağlanma çeşitleri gerilimli-kaçınan bağlanma, gerilimli-dirençli bağlanma ve dağınık-belirsiz bağlanmadır. Bu üç tür bağlanma ise bebeklerde olmasını istemediğimiz bağlanma çeşitleridir. Bu şekilde olan bağlanmalar ilerde kaygı bozukluğu, depresyon, kişilik bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık yaratmaktadır. Bağlanma bozukluklarını engellemek için; ebeveynlerin bebekleriyle yeterince ilgilenmeleri, bebeklerine karşı aşırı koruyucu olmamaları, birbirleriyle ve bebekle olan ilişkilerinde daha uyumlu olmaları gerekmektedir.

Geçen hafta görevi başında şehit edilen, Op. Dr. Kamil Furtun’ u rahmetle anıyor, yakınlarına Allah’tan sabır diliyorum. Sağlıkta artan şiddetin biran önce durdurulması için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyleyerek yazımı bitirmek istiyorum; çünkü biz hastalarımızı tedavi etmek, onların sağlıklarını korumak için çalışıyoruz. Tek gayemiz bu. Bu amaç uğrunda çalışırken katledilmek kabul edilemez. Haftaya görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

Bebeklerde Bağlanma

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!