G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Bayramda tadınız kaçmasın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayramda tadınız kaçmasın / Haberin Peşinde Urfa

Uzmanlardan özellikle kronik hastalıkları olanlar için önemli uyarı. Beslenme uzmanları, bayramla birlikte şeker ve kırmızı et ağırlıklı menülerin kontrolsüz tüketimin özellikle kronik hastalıkları olanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Bir ay boyunca oruca alışan metabolizmanın yeni beslenme düzenine uyum sağlayabilmesi için bayramda bilinçli tercihler yapmak şart. Böylelikle olası sağlık problemlerinin önüne geçilebilir. Özellikle kalp-damar, diyabet ve böbrek hastalarının dikkatli ve kontrollü beslenmeleri gerektiğine vurgu yapan uzmanlar önemli tavsiyelerde bulundu…

Cem Nevşioğulları

Birden bire yoğun beslenmeye geçmeyin

Uzman Diyetisyen Cem Nevşioğulları, ramazan ayındaki iki öğün sayısının bayramda aniden artmasıyla birlikte mide ve bağırsak rahatsızlıklarının kaçınılmaz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Bu sorunların önüne geçebilmek için güne güzel bir kahvaltı ile başlanabilir. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis gibi yoğun şarküteri ürünleri yerine hafif besinler tercih edilebilir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi gıdalar bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Yağlı besinlerden, börek, poğaça gibi hamur işi gıdalardan sakınılması faydalı olacaktır. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Gün içinde de az ve sık yemeye özen gösterilmelidir.

Safiye Arık

Şerbetli tatlılardan kaçının

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık da bayram ziyaretlerinde özellikle diyabeti olan hastaların şerbetli tatlıdan kaçınmalarını mümkünse az şekerli, sütlü ve doğal tatlıları tercih etmeleri gerektiğini belirterek, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

Kan şekeri kontrolünün bozulmaması açısından tatlı tüketiminde az şekerli dondurma veya meyve tercih edilmeli, içecek olarak ayran, az şekerli komposto ya da bitki çayları tüketilmeli. Ayrıca bayram süresince bilinçli bir beslenme programına, ara öğün dengesine dikkat edilmesi, gıdaların sindirim sistemine rahatsızlık vermemesi için egzersiz ve yürüyüşlere önem verilmesi gerekir.

Uyguladığınız diyete mutlaka özen gösterin

“Diyabet, kalp-damar ve böbrek gibi kronik hastalıkları olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermeli” diyen uzmanlar ramazan boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması gerektiğini belirttiler. Ayrıca, ‘Yaşlı ve tansiyon hastası olan kişilerin çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemeli’ uyarısında da bulunan uzmanlar, uyku düzeninde ramazan öncesi düzene dönülerek, gece yemeleri alışkanlığının önüne geçilmesi gerektiğine de dikkat çektiler.

beyaz,bitki,Çay,diyabet,Egzersiz,kahve,peynir,Ramazan,Sağlık,şeker,yumurta

Bayramda tadınız kaçmasın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!