G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,98
GBP40,79
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.440,15
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Bayramda sebzede tüketin

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayramda sebzede tüketin / Haberin Peşinde Urfa

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk anlattı: Prof. Dr. Erk, ‘Bayramda ete yüklenmeyin, çünkü fazlası sağlığı bozar. Dolayısıyla tabağınızın yarısı et, yarısı sebze olsun’ dedi. 

Et ve tatlı ağırlıklı beslendiğimiz Kurban Bayramı’nda sağlık sorunları yaşamamak ve kilo almamak için bazı noktalara dikkat etmekte yarar var. İşte İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’in tavsiyeleri: Öncelikle kesilen eti 24 saat bekletmek gerekir. Etin kahvaltıda değil, öğle yemeğinde tüketilmesi sağlıklıdır.

Porsiyon başına 100 gram kadar et idealdir. Fazlası özellikle ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlar için zararlıdır. Çünkü karaciğeri ve böbreği yorar, kabızlık yapar. Kalp ve böbrek hastaları için de tehlikelidir. Et yemeğiyle birlikte bol sebze tüketilmelidir. En azından tabağınızın yarısı et yarısı sebze dolu olsun. Eti bol limonlu yeşil salatayla tüketin. Salatadaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini sağlar ve zengin lif içeriği ile kabızlığı önler. Meyveleri de tek başına öğün aralarında yiyin.

Prof. Dr. Osman Erk

SAKATAT NEDEN RİSKLİ?

Sakatatlar, vücudun depo organları olduğu için protein, A ve B vitaminleri, selenyum ve çinko gibi minerallerden zengindir, kolesterol ve doymuş yağ içeriği fazladır. Ancak endüstriyel ve çevresel toksinler, tarım ilaçları, hayvanlara verilen hormon ve antibiyotikler bu organlarda birikir. Sakatatlar; deli dana hastalığı, virüs ve parazit riski taşıyan bölümlerdir. Organik olarak doğada yetiştirilen hayvan sakatatları çekinmeden yenebilir. Kalp-damar ve kolesterol hastaları sakatat tüketmemelidir.

ET NASIL SAKLANMALI?

Et çabuk bozulur, birkaç gün içinde tüketilecekse buzdolabında 4 derecede saklanabilir. Derin dondurucuda ise -18 derecede 6 ay kalabilir. Eti küçük parçalara ayırıp, yağlı kağıtlara sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kesinlikle alüminyum folyo kullanmayın. Çünkü alüminyum ete geçerek zehre dönüşür. Kanserojendir, beyne zarar verir ve Alzheimer’a yol açabilir. Dondurulan etleri de buzdolabında çözdürün, eti dışarıda çözdürmek bakteri üremesine neden olur.

BELİNİZ YAĞLANMASIN!

Çikolata ve tatlılar rafine şeker, doymuş yağ içerirler. Kalorileri fazla ve besin değerleri düşüktür. Bol doymuş yağ ve rafine şeker bel ve boyunda yağ olarak birikir, obezite ve şeker hastalığına yol açar. Bu yiyecekler çok az miktarda tüketilmelidir. Hazımsızlığa karşı tüm yemekler yavaş yavaş ve bolca çiğnenerek yenmeli. Sindirime nane veya sarı papatya çayları yardımcı olabilir. Kurban etini sindirmek için maden suyu da içilebilir. Ancak fazla maden suyu tüketimi de ödem ve tansiyon yüksekliğine yol açar.

Bayramda sebzede tüketin

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!