G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Bay Pompeo Türkiye’den ne istiyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bay Pompeo Türkiye’den ne istiyor? / Haberin Peşinde Urfa

Temmuzda TürkAkım projesi üzerinden Türkiye’yi tehdit eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün de Çin ile ilişkiler üzerinden tehditlerine devam etti. Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlerin Türkiye’de artan varlığı, ABD’nin radarına takıldı.

ABD, küresel alanda hegemonik gücünü korumak için Çin ve Rusya’ya karşı hamleler yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin bu iki ülkeyle ekonomik ve askeri alanda ilişkileri geliştirmek üzere attığı adımlar da ABD’nin tepki ve tehditlerinin hedefi oluyor.

Temmuz ayında TürkAkım projesi üzerinden Türkiye’ye dönük tehditkâr ifadeler kullanan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün de Çinli telekom şirketleri üzerinden tehditlerine devam etti.

HUAWEI İLE İŞBİRLİĞİNE YAKIN TAKİP

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşında en çok öne çıkan şirket, 5G alt yapısı ve akıllı telefon pazarında lider olan telekomünikasyon devi Huawei.

Huawei’nin ABD pazarındaki faaliyetlerine karşı sert önlemler olan Beyaz Saray yönetimi, müttefiki olan ülkelerden de aynı önlemleri almasını istiyor. Bunun için, müttefik ülkeleri tehdit etmekten de geri durmuyor.

Bu konuda ABD’nin son hedefi Türkiye oldu. Dışişleri Bakanı Pompeo, önceki gün yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceği” uyarısında bulundu.

Pompeo ayrıca, “İletişim ağlarımızın, savunma ve güvenlik ağlarımızın güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor.  Huawei’in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.

Huawei’in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.

HUAWEI VE ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ VARLIĞI BÜYÜYOR

Dünyada akıllı telefon pazarında Huawei, 2020’nin ikinci çeyreğinde Güney Koreli Samsung’u geçerek liderliğe yerleşmiş durumda. ABD’li Apple ise üçüncü sırada.

Türkiye’de pazar payını son yıllarda hızla artıran Huawei, Samsung’un hemen ardından ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye, 2018 yılında 5G teknolojisinin geliştirilmesi için Huawei ile anlaşma imzaladı. Şubat 2020’de de Turkcell, Çinli şirketle, “Mobil Ekosistem İşbirliği” anlaşmasına imza attı.

Kendi uygulamalarını Huawei’nin servis platformuna taşıyan Turkcell, 1 milyon adet Huawei telefon satışı taahhünde de bulundu.

Türkiye’nin ithalatında ilk sırada bulunan Çin, son yıllarda Türkiye’deki ekonomik varlığını da artırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası arasında 1 milyar dolarlık takas (yuan-TL takası) anlaşması devam ederken, Çin, Türkiye’deki altyapı ve enerji projelerine yatırım yapıyor.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ TUTUMU TEPKİYE NEDEN OLDU
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’deki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini belirterek ‘Türkiye’nin bölgedeki eylemleri bizi derinden endişelendiriyor’ demiş bu açıklamalar Türkiye’de tepkiye neden olmuştu..

POMPEO TÜRKAKIM İÇİN DE TEHDİT ETMİŞTİ

Enerji ve savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda Rusya’yı kuşatmak isteyen ABD, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya bağlayan ikinci hat olan Kuzey Akım 2 projesine dönük yıllardır yaptırım tehditlerinde bulunuyor. Benzer biçimde, Rus gazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan TürkAkım da yaptırım tehditlerine maruz kalıyor.

ABD’nin tehditleri Kuzey Akım 2 projesinin tamamlanmasını geciktirirken, Almanya henüz bu tehditlere karşı geri adım atmış değil. TürkAkım projesinde Türkiye’ye gaz akışı geçen yıl sonunda başladı, Avrupa ülkelerine satış için de görüşmeler sürüyor.

Temmuz ayındaki açıklamasında Pompeo, TürkAkım ve KuzeyAkım 2 projelerinde yer alan ülkelere “Projeden hemen çıkın ya da ortaya çıkacak riski göze alın” açıklamasında bulunmuştu.

S400 TEHDİTLERİ DE SÜRÜYOR

ABD’nin enerji dışında savunma sanayi alanında da Rusya ile ilişkiler konusunda Türkiye’ye dönük tehditleri ve yaptırımlar söz konusu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, iki ay önce yaptığı açıklamada Rusya’dan S400 alımı nedeniyle Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü belirtmişti.

2,5 milyar dolara Rusya’dan S400 füze savunma sistemi bataryaları alan Türkiye, henüz bu sistemi aktive etmiş değil.

Bay Pompeo Türkiye’den ne istiyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!