G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,86
GBP40,55
BIST10.100,28
GR. ALTIN2.430,95
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Başkan Soyer: “Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Soyer: “Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!” / Haberin Peşinde Urfa

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’nde yapılan çalışmaları paylaştı.

Başkan Soyer'in sosyal medya hesabından yaptığıpaylaşım şu şekilde:

“Şehrin dört bir yanında İZSU Genel Müdürlüğü'nün yolları kazdığını görebilirsiniz. Bu toz duman, devasa bir yatırımın ilk adımları. Sel ve taşkınları önlemek, körfeze kanalizasyon akışını sıfırlamak için yürüttüğümüz seferberliğin, bu dev adımların varacağı yer yüzülebilir bir körfez olacak.

21 Haziran’da körfezimize nefes aldıran Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesini yükseltecek 4. fazın temelini attık. Fazın tamamlanmasıyla Türkiye’nin “En Yüksek Kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” unvanını yeniden kazanacağız. 

Tüm bu çalışmaları yaparken bir yandan da denizdeki canlı türlerimizdeki değişimi gözlemliyoruz. TÜBİTAK MAM ile birlikte denizlerimiz toplamda 54 istasyondan örnekler alınarak fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik parametrelere göre inceleniyor. 

Körfez seferberliğimiz, kuraklıkla mücadele ve ekolojik restorasyonla kol kola yürüyor. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkışına geri kazanım ünitesi kuracağız. Buradan kazandığımız suyu, dalyanların rehabilitasyonu ve Menemen Ovası’nda tarımsal sulama için kullanacağız.

Geri kazanmak demişken… Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden birini hayata geçireceğiz. Çiğli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan günlük 800 ton çamur, ünitelerimizde kurutulacak. Beton ve yakıt hammaddesinde kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılacak.

Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyon projesi ise Derivasyon Kanalı Projesi'yle bize kısmet olacak. Bu proje ile tarımsal sulama için ayrılmış ve arıtılmış tatlı su dışında kalan su, iç körfeze dökülmek yerine taşınacak ve Gediz Nehri’nin eski yatağına ve çevresine hayat verecek.

Yaşayan Körfez Programımız kapsamında, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltacak ve bu alanda ekolojik restorasyon uygulayacağız. 20 yılı aşkın birikmiş olan çamuru, 5 yılda bölgeden tümüyle uzaklaştıracağız.

Arıtma kapasitemiz Çiğli ile sınırlı değil. Devrimsel bir adım daha atarak Karabağlar'a atık su arıtma tesisi kuracağız. EXPO 2026 projemizin parçası olan bu tesis, Çiğli’ye giden yükü yüzde 15 oranında hafifleterek Körfez’in temizliğine çok ciddi katkı sağlayacak.

Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini, bölge nüfusundaki yükselişe bağlı olarak artıracağız. Membran biyoreaktör teknolojisinden yararlanacağımız bu iyileştirme sonucunda körfezimiz derin ve rahat bir nefes alacak.

İşte yaptığımız ve yapacağımız tüm bu projeler havamızı değiştiriyor. Yaşayan Körfez hedefimizde sona yaklaştık. Kokunun da kökünü kazıyacağız! Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!”

Hibya Haber Ajansı

Başkan Soyer: “Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!