G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bakan Yumaklı: “Şu an itibariyle yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyette”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Yumaklı: “Şu an itibariyle yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyette” / Haberin Peşinde Urfa

FATMA ELİF BEYHAN – 23.08.2023 – HİBYA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de devam eden orman yangını hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı’nın konuşmasından satır başları şöyle:

“Çanakkale’de çıkan yangında 23. saatteyiz. Halihazırda 8 uçak, 26 helikopter, 639 arazöz ve iş makinası yaklaşık 2700’e yakın personelle sahada mücadelemize devam ediyoruz. Bu uçaklardan bir tanesi de çok yüksek tonajda su taşıyabilen Rusya’dan kiraladığımızdan birisi. 9 köy tahliye edildi ve bu 9 köyde 330 hane ve bin 251 vatandaşımız yaşamaktaydı. Gece boyunca köylerdeydik tek tek hepsine gittik. Bu köylerden Ulupınar köyünde 5 ev, Yağcılar köyünde 4 ev bunlardan 3 tanesi kullanılmayan hasar görmüş vaziyette. 85 küçükbaş, 3 de büyükbaş olmak üzere bir hayvan zaiyatı var.  Ayrıca 10 tane de ahır ve ağıl hasar almış. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı olan vatandaşlarımız tedbiren ki bunların sayısı yaklaşık 83 kişi hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8 kişi müşahide altında kronik hastalığı olan ve belli bir yaş üzerinde olan vatandaşlarımız. Herhangi bir hayati tehlikesi bir vatandaşımız yok. Çanakkale boğazı tek taraflı deniz trafiğine kapalıydı. Halihazırda Çanakkale boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette çünkü hava araçları yoğun bir şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor. Yine Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı.

Dün bazı verilerden bahsetmiştim nemin yüzde 19 olduğunu ve rüzgarın yaklaşık 70 kilometre civarında estiğini şu anda rüzgar yaklaşık 40 km/saat hızla esmekte öğleden sonra 60 km/saate çıkacak. Düne göre daha avantajlıyız parametreler daha iyi öğleden sonra resmi daha net bir şekilde görebileceğiz. Bütün kurumlar AFAD’ından jandarmasına orman genel müdürlüğünden Kızılay’ına özellikle de yerelde kamu kurum ve kuruluşları bazı STK’lar çok yoğun bir şekilde bu çalışmalara katılmaya devam ediyorlar. Düne göre daha iyiyiz.

Bursa’da Karacabey’de ve Bilecik sınırında bir yangınımız vardı her iki yangınımız da kontrol altına alındı. Şu anda soğutma çalışmaları devam ediyor.”

S- Birçok noktada alevlerin yerini dumana bıraktığımı görüyoruz. Çanakkale için de kontrol altına alınma durumu söz konusu mu?

Bakan Yumaklı: “Şu anda bunu söyleyemeyiz çünkü arkadaşlarım bin 500 hektarlık bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediyorlar. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrilmiş vaziyette ve herhangi bir şekilde yangının ilerleme alanının artık önü kesilmiş durumda. Bu bahsetmiş olduğumuz dumanlar yanan alanların içerisinde kalan közlerden kaynaklı çıkıyor. Rüzgarın etkisi ile o şekilde dışarıdan görünebiliyor ama şu anda yangının ilerlemesini gösterecek herhangi bir durum yok.”

S- Diğer köylerde tahliye söz konusu mu? Köylere geri dönüş var mı?

Bakan Yumaklı: “Şu anda geri dönüşle ilgili bir şey söyleyemeyiz ama başka tahliye planı olan bir köy yok. Dün söyledim ama bolca speküle edildi özellikle devlet hastanesi ile ilgili hiçbir risk yok. Yine üniversite ile ilgili hiçbir risk yok. Şu an itibariyle yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Rüzgar bu şekilde devam ederse olağanüstü bir şey çıkmazsa öğleden sonra akşam üstüne doğru genel resmi görebileceğiz. Yoğun bir şekilde hem hava araçlarının hem de kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor bu bin 500 hektarlık alanda her yangın yönetiminin kendilerini yönlendirdikleri alanlara gidip buralarda söndürme faaliyetlerine devam ediyorlar.”

S- Yanan alanda yangının zeminde olduğu ağaçların üst kısımlarının yeşil kaldığını gördük acaba hasarın boyutu ile ilgili tespit söz konu mu?

Bakan Yumaklı: “Bu soğutma çalışmalarından sonra söylenecek. Elbette ki yangının doğasında var kimi yerde örtü şeklinde devam eder siz ağaçların hasar görmediğini düşünürsünüz ama onlarda bir şekilde bunlardan etkilenirler. Bazı yerleri çok hızlı bir şekilde geçebilir. En son arkadaşlarımız soğutma çalışmaları yaptıktan sonra verileri paylaşacaklar. Bin 500 hektarlık alan etkilenen alan bunun 800’ü ormanlık alan geri kalanı zirai ve diğer.”

Hibya Haber Ajansı

Bakan Yumaklı: “Şu an itibariyle yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyette”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!