G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,75
GBP40,42
BIST10.336,50
GR. ALTIN2.399,42
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bakan Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında temaslarını sürdürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında temaslarını sürdürüyor / Haberin Peşinde Urfa

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan’ın Jaipur kentinde “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla yapılan G20 toplantılarının, ticaret, büyüme ve refah ilişkisinin ele alındığı ilk gününde, katılımcı diğer 16 ülke bakanı ile birlikte önemli mesajlar verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan’ın Jaipur kentinde “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla yapılan G20 toplantılarının, ticaret, büyüme ve refah ilişkisinin ele alındığı ilk gününde, katılımcı diğer 16 ülke bakanı ile birlikte önemli mesajlar verdi. Bakan Bolat, özellikle günümüz global dünyasında, ticaret ve yatırımların, uzun zamandır tek taraflı korumacı uygulamalar, salgın ve jeopolitik gerginliklerin tehdidi altında olduğunu; bunun doğal sonucu olarak da gıda, enerji ve makro ekonomik alanda krizler ve dengesizliklerle mücadele etmek durumunda kalındığını vurguladı. Bu durumun gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkilediğini ifade eden Bolat, refahın ancak herkesi kapsayacak ortak çaba ile yükseltilebileceği mesajını verdi.

Ticaret Bakanı Bolat, konuşmasında Karadeniz Tahıl Koridoru girişimine, gıda güvenliğinin zor şartlarda da olsa sağlanmış olmasına vurgu yaptı.

Uzun süredir dünya ticareti ile ilgili tartışmaların odak noktası olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) reformuyla ilgili olarak Bakan Bolat, Türkiye’nin kurallara bağlı bir ticaret sisteminin daima destekçisi olduğunun altını çizerek, DTÖ hukuk sisteminin en önemli bileşenlerinden olan Temyiz Organı’nın bir an evvel işlevselliğini yeniden kazanması gerektiğini, bu konunun Türkiye için öncelikli olduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanı Bolat, ilk oturuma dair konuşmasını, Gelişmekte Olan Ülkelere, kurallara uyum açısından bazı esneklikler tanıyan Özel ve Lehte Muamele hükümlerinin sistemin esasını oluşturduğunu hatırlatarak, 2024 yılında yapılacak Bakanlar Konferansından güçlendirilmiş, adil ve kurallara dayalı bir ticaret sistemi beklentisini vurgulayarak bitirdi.

Toplantının tematik ikinci oturumunda, Ticaret ve Küresel Değer Zincirleri ilişkisi ile Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Dünya ticaretine entegrasyonu üzerinde tartışmalar yapıldı.

Bu kapsamda Ticaret Bakanı Bolat, kriz ortamlarında küresel değer zincirlerinin dayanıklılığının sağlanması için ülke bazından ziyade kolektif politika uygulamalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, küresel değer zincirlerinde gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerin daha fazla yer alması gerektiği, adil refah paylaşımının ancak bu şekilde gerçekleşebileceği ifadelerinde bulundu.

Gerekli politikaların şekillendirilmesinde önemli bir platform olan G20’nin rolünü vurgulayan Bolat, hayata geçirilmesi planlanan politikaların mutlaka kamu-özel sektör işbirliğini de kapsaması gerektiğini hatırlattı.

Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin entegrasyonuyla ilgili olarak Bolat, bilgiye, bilişim teknolojileri ve dijital araçlara erişim temel sorunlar olarak ifade edildi. Bakan Bolat’ın altını çizdiği bir diğer husus ise, uluslararası ticaret gündeminin merkezinde yer alan yeşil dönüşümün, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için fazladan maliyet teşkil ettiği; bu işletmeler için bilgiye ve teknolojiye erişimin bu nedenle ayrı bir önem taşıması oldu.

Ticaret Bakanı Bolat’ın katılım sağladığı G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantıları kapsamında yapılması planlanan üçüncü ve son oturumunda kağıtsız ticaret için teknoloji, ticaret için lojistik konularının ele alınması bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı

Bakan Bolat, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı kapsamında temaslarını sürdürüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!