G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO34,81
GBP40,56
BIST10.055,98
GR. ALTIN2.425,66
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik’ / Haberin Peşinde Urfa

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şüpheli yangınlarla ilgili sorular yöneltti. Etilen polimer ithalatının yasaklanması kararını “Devlet denetleyemediğini yasaklama yoluna gitti” diye yorumlayan Murat Bakan, “Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve  İzmir Milletvekili Murat Bakan, geri dönüşüm sektöründe çıkan yangınlara dikkat çekti, bu yangınların ‘bir bertaraf yöntemi’ olarak bilinçli çıkarıldığını belirtti. Geri dönüşüm tesislerinde ve depolarında meydana gelen yangınların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve soruşturulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şüpheli yangınlarla ilgili sorular yöneltti.

Bakan’ın değerlendirmesi şu şekilde:

“AVRUPA’NIN ÇÖP SÖMÜRGESİ HALİNE GELDİK!”

“Geri dönüştürülemeyen kalitesiz, kirli ve karışık plastiğin, dönüştürülebilir beyanıyla işlenmesi kolay plastik katmanlarının arkasına saklamasına karşın işletilmesi gereken kontrol ve denetim mekanizmaları işletilmiyor. Bakanlık ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar atık ithalatı ve işlenmesi ile ilgili olarak üzerlerine düşen görevi layığıyla yerine getirmiyor ya da getiremiyor.

Türkiye’ye gönderilen plastiklerin çoğunun işlenmeyip tarım alanlarına döküldüğü, nehir kenarlarına istiflendiği, toprağa gömüldüğü ve hatta yakıldığı vahşiliğe şahit oluyoruz. İzmir’in, İstanbul’un, Adana’nın sokaklarında Almanya’nın, İngiltere’nin çöplerine rastlıyor; kent merkezinden biraz uzaklaştıkça ise çöp dağlarıyla karşılaşıyoruz. Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik.”

“HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ BİR TEHDİT”

“DEVLET DENETLEYEMEDİĞİNİ YASAKLAMA YOLUNA GİTTİ”

“İthal edilecek plastik maddeleri yasaklamakla çözüm üretemezsiniz. Evet etilen polimer ithalatının yasaklanması doğru bir karardır. Ancak yetmez, çöp ithalatı tamamen yasaklanmalı. Tabii diğer yandan bir gerçek var o da devletin denetleyemediğini yasaklama yoluna gittiğidir. Bu yasak kararı, geri dönüşüm sektörü açısından birtakım yeni çıkış yollarının aranacağı anlamına da gelir. İlgili Bakanlıklar artık çok daha sıkı ve detaylı denetimler yapmak ve yasalara uymayan geri dönüşümcülere daha sert yaptırımları uygulamak zorunda. Aksi takdirde bu yasağın da bir anlamı olmayacak. Tıpkı ocak ayında karışık plastik atık ithalatının yasaklanmasına rağmen, şu an 10 bin ton karışık plastik çöp yığınlarının limanlarımızda olması gibi…”

Murat Bakan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

1-Geri dönüşüm tesislerinde ve tesislerin depolama alanlarında 2018-2019-2020-2021 yılları arasında hangi illerde kaç adet yangın çıkmıştır?

2-Geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlardan sonra yapılan inceleme sonucunda yangınların hangi sebeplerden çıktığı belirlenmiştir?

3

4-Kasten yangın çıkarıldığı tespit edilen kaç geri dönüşüm tesisi vardır? Bunlar hangi geri dönüşüm tesisleridir?

5-Kasten yangın çıkardığı tespit edilen tesislere hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Kasten yangın çıkarıldığı tespit edilen halde faaliyetine devam eden geri dönüşüm tesisi bulunmakta mıdır?

6-2018-2019-2020-2021 yıllarında geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlarda yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere kaç ton plastik atık yanmıştır?”

Adana,Almanya,Avrupa,Çevre ve Şehircilik Bakanı,CHP,Ekonomi,İngiltere,istanbul,izmir,Murat Bakan,söz,TBMM,Türkiye,yangın

‘Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.