G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,01
GBP40,98
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.512,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

AVM’lerin çoğu açıldı ancak mağazalar beklemede

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sozcu.com.tr’ye konuşan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Türkiye genelinde 436 AVM’den 420’sinin açıldığını ancak mağazalarda açılma oranının yüzde 40’ta kaldığını söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, çok az sayıda mağazanın açıldığını, kiralarda kolaylık yapılmaması durumunda birçok mağazanın kapatma planı yaptığını, çıkışlarda da kolaylık istediğini söyledi.

Alışveriş merkezleri (AVM’ler) 11 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla kapılarını tekrar açtı ancak AVM’lerin içindeki mağazaların çoğu henüz açılmış değil.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ve Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, AVM’lerin tekrar açılmasıyla birlikte ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi.

Hüseyin Altaş

436 AVM’DEN 420’Sİ AÇILDI

Altaş, Türkiye genelinde 436 AVM’den 420’sinin (yüzde 96) şu an açık olduğunu, kalanların da 1 Haziran’da açılacağını söyledi.

AVM’lerin birçoğu açıldı ancak AVM’lerin içindeki mağazaların çoğunluğu henüz kapılarını açmadı. Altaş mağazaların yüzde 40’ının kapılarını açtığını, çoğunluğun sokağa çıkma yasakları ve bayram tatili dolayısıyla aç kapa yapmamak için 1 Haziran’da açmayı planladığını belirtti.

Hazır giyim mağazalarında açılma oranının daha düşük olduğunu belirten Altaş, AVM’lerde 11 Mayıs öncesinde de açık olan market ve eczaneler dışında özellikle kozmetik, çocuk kıyafeti, spor ürünleri mağazalarının daha yoğun olarak açıldığını aktardı.

Salgın öncesinde normal zamanda Türkiye’de bir günde AVM’lere giren kişi sayısı 6,5 milyon iken 11 Mayıs Pazartesi günü 1 milyon 226 bin giriş olduğunu aktaran Altaş, açılan mağazalarda ortalama cironun da normale oranla yüzde 40 seviyesinde olduğunu, AVM’ye giren 10 kişiden 8’inin alışveriş yaptığını dile getirdi.

KİRALAR KONUSUNDA STANDART DÜZENLEME YOK

AVM’lerdeki mağazaların kira ödemeleri hakkında da bilgi veren Altaş, “Mart ve Nisan’da kira almadık, bu ay da almıyoruz. Haziran’dan itibaren ise her AVM ayrı ayrı düzenleme yapacak, bazı AVM’ler ciroya oranla kiralarda indirime gidecek” dedi.

Sinan Öncel

BMD Başkanı Sinan Öncel ise, AVM’lerde açılan mağaza oranının yüzde 20’leri ancak bulduğunu, çok sınırlı sayıda mağazanın açıldığını, 200 mağazalı bir AVM’de rakamın 20-30’larda kaldığını söyledi.

Öncel, açılan mağazalarda cirolardaki düşüşün yüzde 40’tan daha fazla olduğunu, AVM’ye giren 10 müşteriden 8’inin alışveriş yaptığı açıklamasının da gerçekçi olmadığını belirtti.

Çoğu mağazanın vaka sayılarının düşmesini ve normalleşme adımlarının atılmasını beklediğini belirten Öncel, kiralarda ciroya endeksleme ve ilk aylarda öteleme olmadığı takdirde çok sayıda mağazanın kapatma kararı almayı planladığını, kapatmak isteyene kolaylık yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

AVM’lerin çoğu açıldı ancak mağazalar beklemede

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!