G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,56
GBP40,45
BIST9.548,09
GR. ALTIN2.491,55
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Aşı parasını şehir hastaneleri yuttu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşı parasını şehir hastaneleri yuttu / Haberin Peşinde Urfa

Şehir hastanelerine 2021’de ödenecek 16.3 milyar lira kira bedeli ABD’nin Covid-19 için aşı çalışmalarına ayırdığı bütçeyi bile aştı. Bilimsel araştırmalara da kaynak bırakmadı. 

Şehir hastanelerine önümüzdeki yıl ödenecek yaklaşık 16.3 milyar liralık kira bedeli ABD’nin Covid-19’a yönelik aşı çalışmalarına ayırdığı bütçeyi bile aştı. Acil ve bilimsel araştırmalara da kaynak bırakmadı.  Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, bu hastanelere ayrılan kaynağın durdurulması halinde Türkiye’deki tüm üniversite hastanelerinin maddi sorununun çözüleceğini, yerli ilaç üretimi için de finansman sıkıntısı kalmayacağını söyledi.

Bu yıl 10.5 milyar lira para yutan şehir hastanelerine 2021’de 16 milyar 392 milyon lira daha aktarılacak. Bu paranın 9 milyar 977 milyon lirası, hastaneleri işleten şirketlere kira bedeli olarak, 6 milyar 416 milyon lirası da sağlık hizmetleri için ödenecek.

ŞİRKET HASTANELERİ

Başkan Zekiye Bacaksız, önümüzdeki yıl şehir hastaneleri için ödenecek sadece kira parasının bile ABD’nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçeyi aştığına dikkat çekti. Bütçeden şirketlere kaynak aktarmanın bir yöntemi olarak kullanılması nedeniyle bu hastanelere şehir değil aslında ‘şirket hastaneleri’ demenin daha doğru olduğunu ifade eden Bacaksız, aşıyla ilgili karşılaştırmayı şöyle yaptı:

Zekiye Bacaksız

“ABD’nin Covid-19 ile mücadele etmek için ayırdığı yaklaşık 17 milyar TL (2.5 milyar dolar) bütçenin yaklaşık 8 milyar TL’si (1 milyar dolar)  hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinde kullanılacaktır. ABD’nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçe, Türkiye’nin şehir hastaneleri kira ödemeleri için ayırdığı 9 milyar 977 milyon liralık bütçenin bile altında.

İngiltere’nin sadece iki üniversitenin (Oxford ve Imperial College London) yürüttüğü aşı çalışmaları için ayırdığı yaklaşık bütçe ise 364 milyon TL’dir. Türkiye’de bırakın üniversitelere aşı araştırmaları için bütçe ayırmayı, üniversite hastanelerinin kendileri bile borç batağına saplanmıştır. Hastanelerimiz medikal firmaların parasını ödeyemediği için yakında ameliyat yapamaz hale gelecektir.”

Yerli ilaç parası da gitti

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, Türkiye’nin şehir hastanelerine para yetiştirmekten yerli ilaç üretimi gibi kritik projelere kaynak bulamadığını da söyledi. İlaç üretiminde dışa bağımlı olan Türkiye’de patentli ilaç üretimi yapıldığını, molekülden ilaç üretiminin ise yapılamadığını belirten Zekiye Bacaksız, “Bunun nedeni ilaç sanayisinde Ar-Ge’nin yok denecek kadar az olmasıdır.

Türkiye ilaç endüstrisinin yıllık Ar-Ge harcaması yaklaşık 400 milyon TL’dir. Şehir hastanelerinin kira bedellerinin üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına ayrılması durumunda, molekülden ilaç üretimi sağlanabilecek ve kaynak yurtdışına aktarılmak yerine yurtiçinde kalarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.

Aşı parasını şehir hastaneleri yuttu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!