G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO35,08
GBP41,10
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.501,97
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Altına talep bıçak gibi kesildi: Rekordan dibe döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altına talep bıçak gibi kesildi: Rekordan dibe döndü / Haberin Peşinde Urfa

2020’de zirveye yükselen ve Mart 2021’de 18,2 tonla aylık bazda rekor kıran Darphane’nin altın üretimi, nisanda 45 kilograma kadar geriledi. Sektör temsilcisi Mehmet Ali Yıldırımtürk, fiyatı artan altına talebin son dönemde çok düştüğünü söyledi.

Altın fiyatlarında son dönemdeki yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’de altın talebi nisan ve mayıs ayında bıçak gibi kesildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane Genel Müdürlüğü 2021 yılı verilerine göre, mart ayında 5 milyon 331 bin adetle rekor seviyelere yaklaşan altın üretimi, nisanda 12 bin adede geriledi.

Martta 3 milyon 318 bin adetle yine rekor seviyelere yaklaşan çeyrek altın üretimi de nisanda 8 bine düştü.

Martta 18 ton 166 kg ile tüm zamanların rekorunu kıran Darphane’nin toplam üretimi, nisanda 45 kg ile rekor düşük seviyelere yaklaştı.

2020’DE ZİRVEYE ÇIKMIŞTI

2020 yılında Darphane’nin altın üretimi 98,4 tonla, 2013 yılına ait 98,8 tonluk rekora yaklaşmıştı. 2019’da rakam 39,9 tondu.

Türkiye’de zaten geleneksel bir yatırım aracı ve hediye olarak kullanılan altına talep, son yıllarda TL’de değer kaybıyla birlikte hızlandı.

Hükümetin pandemi döneminde düşük faizli kredi musluklarını açması, enflasyondaki artışla birlikte TL’nin döviz karşısındaki hızlanan değer kaybı ve TL mevduat faizinin düşüklüğü, 2020’de altına talebi artırmıştı.

‘MAYISTA DA TALEP YOK’

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın talebindeki son durumu sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

Türkiye’de altın talebinin yılın ilk üç ayında düşük fiyatların, azalan stokların ve yeni basım tarihinin de etkisiyle görece yüksek olduğunu ancak nisanda fiyat artışıyla birlikte çok azaldığını belirten Yıldırımtürk, mayısta da talebin çok düşük olduğunu dile getirdi.

İKİ AYDA ÇEYREK ALTININ DEĞERİ 114 TL ARTTI

Vatandaşın nakit ihtiyaçları için son dönemde altın sattığını ve ayrıca nispeten yükselen faizleri değerlendirmek için mevduata yöneldiğini belirten Yıldırımtürk, düğün döneminin başlaması ve mevduat faizinin TL’deki değer kaybının gerisinde kalması durumunda tekrar altına talebin artabileceğini dile getirdi.

Mart sonunda 1700 doların altında olan ons altın fiyatı, nisanda yükselişe geçti ve dün 1907 doları gördü.
Dolar/TL’deki artışa ons altın fiyatlarındaki artış da eklenince, gram altın fiyatı da sert yükseldi. 19 Mart’ta 404 TL olan gram altın, bugün 518 TL’ye yükseldi.

Altına talep bıçak gibi kesildi: Rekordan dibe döndü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!