G-CV0ZL47F6D
USD32,58
EURO34,80
GBP40,49
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.512,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Alman ekonomisi corona’dan çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman ekonomisi corona’dan çıkıyor / Haberin Peşinde Urfa

Corona virüsünün ekonomi üzerindeki etkisini en hızlı üzerinden atacak ülkelerden birinin Almanya olması bekleniyor. 85 milyonluk ülkede çalışan sayısı 45 milyonu aşarken imalat sanayi hızla toparlanıyor. Almanya vatandaşlarına iki yıl daha kısa çalışma ödeneği verebilecek. 

Corona virüsünün en çok etkilediği ülkelerden biri olan Almanya, ekonomik durgunluğu ilk atlatan ülke oldu. Üçüncü çeyreği yüzde 6.1 küçülme ile atlatan Almanya, 2020 yılı itibarıyle 4.9’luk bir küçülme yaşayacak. Ancak 2021 yılından itibaren yeniden büyüme ve özellikle ihracatta toplamda yüzde 20‘lik bir patlama bekleniyor. Salgın döneminde 2 milyon 270 bin olan işsiz sayısı, 2 milyon 690 bine çıkmıştı. Bu sayı düşmeye başladı ve yeni yılla 2 milyon 580 bine inecek.

SCHOLZ: EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI

Maliye Bakanı Olaf Scholz, “En kötüsü artık arkada kaldı. Ekonomi artık her geçen gün iyiye gidiyor. Mart ayında aldığımız önlemler ve bugünleri düşünerek verdiğimiz kararlar ekonomiye yeniden can vermeye başladı. En geç 2022’nin başında corona öncesi duruma döneceğiz“ açıklaması yaptı.

Kısa çalışma ödeneği, zor durumdaki şirketlere yardım için 130 milyar Euro daha ayırdıklarını belirten Scholz, “Eğer corona etkisini sürdürürse, insanlarımız için harcayacağımız çok rezervimiz var” diye konuştu. Hükümet, kısa çalışma ödeneğini 24 ay daha karşılama kararı almıştı.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz/Fotoğraf: Reuters

ŞİRKETLER CANLANDI, ÜRETİM ARTIYOR

Şirketler de yeniden ayağa kalkarken, rakamlar Almanya’nın ekonomik olarak yeniden canlanmasının sinyallerini veriyor. Brüt ülke içi üretim 2020’de düşmüştü. 2021’de artıya geçilecek ve yüzde 4.4 yükseliş olacak. Aynı şekilde ülkede corona döneminde çalışan kişi sayısı 44.9 milyona inmişti, düşüş az olmuştu ama bu da telafi edilecek ve yeni yılla birlikte toplam çalışan sayısı 45.1 milyon olması bekleniyor. Yeni yılla birlikte Almanya’nın ihracatının artıya geçmesi ve 2019’un bile üzerinde olması bekleniyor.

RAKAMLARLA EKONOMİNİN HIZI

İmalat sektörü hızla toparlandı ve mayıstan itibaren mevsimsellikten arındırılmış üretim yüzde 8.9 fazla verdi. Endüstride yüzde 11.1’lik büyüme oldu. Otomotiv ve parçaları sektöründeki artış yüzde 54.7’yi buldu. İmalat sektöründe yüzde 27.9’luk güçlü bir toparlanma var, sermaye malları siparişleri yüzde 45.7, ara mal üretimindeki artış yüzde 10.6, tüketim malları artışı ise yüzde 1.1 oldu. Mağazaların yeniden açılması ile tüketim hızla yükselmeye başladı. Online siparişler yüzde 8.6 kaybetti. Yeni otomobil tescili artışı ise yüzde 87.4’le rekor kırdı.

Alman ekonomisi corona’dan çıkıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!